Öne Çıkanlar Samsun 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftası
banner798

Keneler 13 yılda 469 can aldı

OMÜ Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Mustafa Sünbül, KKKA hastalığı vakalarının bu yıl da havaların ısınması ile birlikte görülmeye başlandığını söyleyerek vatandaşlara uyarılarda bulundu. Keneden korunmak için vatandaşların duyarlı ve özenli olmalarının önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Mustafa Sünbül, "Hastalık kenelerle bulaştığı için kenelerle mücadele önemli ancak zor bir iştir. Hastalığın görüldüğü bölgelerde yaşayanların veya o bölgelere piknik, ziyaret diğer amaçlarla gidenlerin kenelerle temas etmemeleri konusunda dikkatli olmaları gerekmektedir" diye konuştu.

ARAZİDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Riskli bölgelerde yaşayan veya geçici olarak bulunanların, çıplak ayakla yere temas etmemeye özen göstermesi gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Sünbül şöyle devam etti:

"Ayrıca kenenin daha kolay fark edebilmesi amacıyla açık renkli ve uzun kollu giysiler tercih edilmelidir. Pantolon paçaları çorap içine alınmalıdır. Vücudun açık kısımlarına sürülen kene kovucu spreyler faydalı olabilir. Park ve bahçe gibi açık alanların keneler için ilaçlanması ise hastalıktan korunmada piknik yapanlar için asla bir güvence oluşturmaz. Bu tür ilaçlamalarla keneleri yok etmek mümkün değildir."

VÜCUDA KENE YAPIŞIRSA

Prof. Dr. Sünbül, belli aralıklarla vücutta kene kontrolü yapılması ve keneye rastlandığında uygun şekilde vücuttan uzaklaştırılması gerektiğini kaydederek şunları söyledi:

"Kene asla ezilmemeli, üzerine kolonya, ispirto, gazyağı gibi kimyasallar dökülmemeli, ağız kısmı koparılmadan cımbız veya benzeri bir aletle deriye yapıştığı yerden usulüne uygun şekilde çıkarılmalıdır. Bu işlemlerin sağlık kuruluşlarında yapılması tıbbi açıdan daha uygundur. Kene yapıştığı yerden elle koparılmamalı, üzerine sigara basılmamalıdır."

Prof. Dr. Sünbül, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'nın 2002'den bu yana Türkiye'de can almaya devam ettiğini belirterek, "2015 yılı sonuna kadar toplam 9 bin 787 hasta tespit edilmiş ve bunlardan 469'u yapılan tedaviye rağmen hayatını kaybetmiştir. Son yıllarda hasta sayısında bir azalma olmakla beraber halen ciddi bir sorun olarak varlığını sürdürmektedir" dedi.


Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.