Öne Çıkanlar Samsun istanbul
banner798

Samsun'da 69 dekar alanda yasal olarak hintkeneviri yetiştiriliyor



Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'in belirttiği, "Bakanlığımız sadece Samsun'da kenevir ekimine izin vermiş durumda" demesiyle, Samsun'un Vezirköprü İlçesi'nde hintkeneviri üretimi gündeme geldi. Türkiye'de yasal izin hakkının 20 ilde olduğunu ancak bunlardan sadece Samsun'da üretim yapıldığını belirten Samsun İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdür Vekili Nail Kırmacı, izin verilen 69 dekar alanda 26 üreticinin üretim yaptığını söyledi. Müdür Nail Kırmacı, şunları söyledi:

"Kenevir üretimi ruhsata yani izinle tabi olarak üretilen bir üründür. Bu da belli bir yönetmelik çerçevesinde müsaade edilerek üretilir. 20 ilde müsaade edilen bu ürünü ülkemizde sadece Samsun'da üretilmektedir. Samsun'da da sadece bir ilçemizde üretim yapılmaktadır. 26 üreticimiz bize müracaat etmiş 69 dekar alanda üretim için müsaade edilmiştir. Biz bunların müracaatlarını kabul ettik. Bunu kaymakamlıklara ve ilgili jandarma komutanlığına bildirerek periyodik olarak kontrolleri yapılıyor."

Usulüne uygun bir yetiştiriciliğin gerçekleşmesi açısından çalışmaların sürdürüldüğünü ifade eden Kırmacı, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kenevir önemli ve stratejik bir ürün. Geçmişte çok yoğun olarak yapılan üründür. Fakat son yıllarda sabıkalı bir ürüne dönüştü. Kaçak ve uyuşturucu madde üretimi elde edilmesi açısından yetiştirilmeye başlanmıştır. Biz bu konuda yasal olarak ruhsatlandırma ve kontrollerinin sağlanması konusuna bakıyoruz. Üreticiler ürettikleri kenevirleri lif için, tohumu için ve tarlada artık olan kalanları da kışın yakmak için üretiyor. Liflerinden daha çok ip ve hayvan bağı tarzında malzemeler elde etmek için kullanılıyor. Yani alan ufak olduğu için tamamen kendi ihtiyaçlarını karşılamak için üretim yapıyorlar. Tohumlarından da zaman zaman hayvan yemi üretiliyor. Mesela kuş yemi yapılabiliyor. Bu işlemler tamamen bizim sıkı takibimizle ve kontrollerimizle gerçekleştiriliyor."




Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.