Öne Çıkanlar Çanakkale Seyhan

MHP`li Vekil Usta Kanal İstanbul Rand Projesidir dedi
 MHP Samsun Milletvekili ve Plan ve Bütçe Komisyonu Üyesi Erhan Usta TBMM Genel Kurulunda AKP tarafından gündeme getirilen Kanal İstanbul ile ilgili olarak bir konuşma yaparak projenin bir rant projesi olduğunu söyledi.

Erhan Usta sözlerine şöyle devam etti; “Rant nasıl oluşuyor? Bir yere bir yatırım fikri ortaya çıkıyor, işte Kanal İstanbul. Şuradan geçecek, buradan geçecek diye orada astronomik bir şekilde gayrimenkul fiyatlarında artış oluyor. Tabii öncesinde bu gayrimenkulü birileri topluyor bu proje fikri ortaya çıkmadan önce veya bir yerde bir imar düzenlemesi konuşuluyor, buna ilişkin önce oralarda belli ellerde gayrimenkuller toplanıyor. Yönetime yakın kişiler bu paraları, bu gayrimenkulleri topluyorlar, ondan sonra da orada birtakım imar sözleri çıkıyor veya bireysel imar düzenlemeleri yapılıyor. Arsa sahibi müracaat ediyor, devlet, belediye bir miktar pay alıyor ondan sonra orada emsalleri çok astronomik şekilde artırılarak mesela 10 tane daire yapılacak yer bir anda 100 tane daireye çevrilerek ekonomide ciddi bir rant oluşturuluyor.”
Milletvekili Erhan Usta daha sonra; “Kanal İstanbul Projesi fikri nasıl oluştu, biraz ona gelelim. Biliyorsunuz, bu proje "çılgın" diye takdim edildi, 2011 seçimleri öncesiydi. Tarihlere baktığımızda aslında Adalet ve Kalkınma Partisi beyannamesini 16 Nisan 2011'de açıklıyor. Beyannameyi hatırlayın, o dönemdeki seçim beyannamesini; 2023 projeleri vardı, 2023'e kadar uzanan bir beyanname şeklinde açıklanmıştı fakat beyannamenin içerisinde bu "çılgın proje" diye adlandırılan proje yoktu.

Beyanname nasıl çalışıldı? Aslında olmaması gereken bir şey, ama AKP bütün kamu kuruluşlarında seçim Betvole beyannamesi çalışmaları yaptırdı ama sonrasında her konuda kamu kuruluşlarını çalıştıran Hükûmet çılgın projeyi beyannameye de koymadı. Bakın, bu kadar önemli projeyse bunun rakamlarının, hesaplarının, kitaplarının beyannameye konulması gerekirdi. 16 Nisanda beyannameyi açıklıyor, çılgın proje yok; 27 Nisanda çılgın proje açıklanıyor. Yani, ya burada kötü bir niyet var ya da burada ciddi bir öngörüsüzlük var. Yani, milyar dolarlık işleri böyle el yordamıyla, hiçbir çalışma olmadan, milyar dolarlık proje fikirlerini dahi ortaya atamazsınız.” şeklinde ifade etti.

Erhan Usta AKP tarafından Kanal İstanbul Projesi ile ilgili olarak kanun düzenlenmesi yapılması istenmesi üzerine, “Aslında yapmamız gereken şey nedir? Önce bu projenin fizibilitelerinin yapılması lazımdı yani birçok boyutuyla; konunun ekonomi boyutu var, konunun finansman boyutu var, konunun şehircilik boyutu var, konunun çevre boyutu var, konunun dış politika boyutu var, konunun uluslararası hukuk boyutu var. Bu ve buralarda ciddi endişeler var. Bilim adamları kendilerini yırtıyorlar burada oluşabilecek problemlerle ilgili olarak. Şimdi, Hükûmet önce bunları çalışıp, toplumun önüne bunları koyup ondan sonra "Gelin arkadaş, toplum olarak -madem bu proje çılgın bir proje, bu proje büyük bir proje- bunu bu şekilde tartışın." demek yerine, ortada hiçbir şey olmadan, tamamen rant oluşturmaya yönelik olarak bir proje fikri var ortada. Yani, burada, tabii ki ne kadar gayret edersek edelim, ne kadar iyi niyetli olursak olalım, burada iyi bir niyetten söz etme imkânı maalesef yok; burada kötü bir niyetin olduğu, burada ilişkinin duygusal olduğu, para kazanmaya yönelik olarak, bu ülkenin kaynaklarının sömürülmesine yönelik olarak bir durum olduğu çok açık bir şekilde ortada. Diğer türlü olmuş olsaydı, az önce söylediğim gibi bunların fizibiliteleri yapılırdı, bu konular konuşulurdu.” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.