Öne Çıkanlar Doluluk oranı Midye
banner867

Bafra’da 3 Kuşaktır deden toruna ayakkabı tamirciliği yapıyor
banner852

Samsun’un Bafra İlçesinde yaşayan 2 çocuk babası 61 yaşındaki Hüseyin Çoban, çocukluğunda dedesinden, babasından ve amcasından öğrendiği ayakkabı tamirciliğini 45 yıldır severek yapmaya devam ediyor.

Teknolojiye ayak uyduramayan el sanatları hayatta kalmaya çalışıyor. Yok olan sanatlardan bir tanesi Ayakkabı tamirciliği son yıllarda ekonomik sıkıntıların artmasıyla tekrar canlanmaya başladı.

Hüseyin Çoban 1977 yılında 16 yaşındayken, Dedesinden görerek başladığı ayakkabı tamirciliğine, babasıyla beraber sürdürdüğünü ama asıl ustasının amcasının olduğunu da söyledi.

Ayakkabı tamircisi Hüseyin Çoban mesleğinde iş yoğunluğu yaşandığını ama çırak dahi bulamadığından dert yandı;”işlerimiz çok yoğun, gelen işlere yetişemiyorum. İşimizde çırak bulamıyoruz. Peşimizden gelen biri olmadığından işi devredeceğimiz hiç kimse yok. Bundan 20 yıl önce çırak boldu. Benim oğlum gelsin yanınızda çalışsın diyen çoktu. Şimdilerde ise ne gelen oluyor nede iş arayan oluyor. Eskisi gibi çırak yok, yetişmiyor.” Dedi.

Önceki yıllarda iş yerinde kişilere özel ayakkabı ürettiklerini, son 7 yıldır da imalat yapmayı bıraktıklarını söyleyen Hüseyin Çoban,”Özellikle pandemi döneminden sonra işler daha da yoğunlaştı, Pandemiden önce işler yavaş gidiyordu, fazla bir iş yoğunluğumuz yoktu. Salgından dolayı bir anda bir boşluk oldu. Pandemi döneminde 15 gün iş yeri açamadık. Sonrasında işyeri açma yasağı kalınca işlerimiz adeta patladı.” Dedi.

Gelen müşterilerin çoğu hayat pahalılığından yakındığını söyleyen Hüseyin Çoban, tamir için gelen müşterilerimiz, ayakkabılar çok pahalı, yeni ayakkabı alamıyoruz, eski ayakkabılarını yaptırmayı seçiyorlar. Önceden böyle bir yakınma yoktu. Bunca meslek hayatımdan hiç görmediğim tamiri olmayacak ayakkabılar geliyor. Müşteriye bu olmaz, bunun tamiri yok, dediğimiz halde üsteleyen müşterilerimiz oluyor. Kimi zaman bazı müşterilerden para bile almadıklarını söyledi.

Haber Emre Dilek 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
Avatar
Rahmi Yılmaz 11 ay önce

Masalllah amca ile tanışıp konuşmuştuk bilhassa gençlerimizin gidip ders mahiyetinde bu amca ile sohbet edip hayat tecrübesine faydalanmalari lazım birde dediği gibi bu meslek gruplarında nedense yeni nesilde çırak olayı yok bende imalatciyim mobilya işi ile uğraşıyorum çırak.yok gelende elinden telefon düşmüyor bizim vd amcamizin meslek grupları kaybolacak gibi geliyor umarım mesleklere gereken hassasiyetle yetişmesi gereken elemanlar bulunur tsk ederim

banner877

banner876