Öne Çıkanlar istanbul recep tayyip erdoğan
banner798

Bafra Ovası'nda 110 bin ton çeltik üretildi

Türkiye’nin çeltik üretiminde Edirne’den sonra, ikici sırada olan Bafra Ovası’nda çeltik hasadı tamamlandı.

Kızılırmak Nehrinin sularıyla beslediği, Bafra Ovası’nda ekimlerinin 20 mayısta başladığı, Kasım ayı içerisinde çeltik hasadına başlandığı, 2023 yılı içerisinde, ovada ekilen 132 bin dekar alandan çeltikten, 110 bin ton rekolte elde edildi.

Bafra Ziraat Odası Osman Tosuner, “ Bafra Ovası’nda 132 bin dekar alanda kayıtlı ekim alanımız vardı. Ortalama çeltikten bu yıl 110 bin ton çeltik hasadı elde edildi. 55 ile 65 tonu baz alırsak 85 bin ton pirinç çuvallanıyor, Türkiye’nin her yerine pirinç gönderiliyor. Bafra’da üretilen tüm ürünlerin organik ayarda olduğunu “ kaydetti.

Çeltik üretiminde, Edirne’den sonra Bafra Ovası’nın Türkiye ikinci sırada olduğunu söyleyen Tosuner,” 2023 yılı içinde aşır yağışlardan dolayı, 20 Mayıs ile 25 Haziran ayları içerisinde gecikmeli çeltik ekildi. Hasatlar ekildikten sonra 120 gün ile 140 gün arasında olgunlaşan çeltik, 20 Kasım itibariyle Bafra Ovası’nda bitmiş durumda, kazasız belasız bereketli bir yıl geçirdiklerini” ifade etti.

İlk olarak Edirne’de fiyatlar 20 ile 23 lira aralığında başladığını anlatan Tosuner,” Samsun Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) geriye dönük, fiyat açıklaması gecikmeli oldu, bunun sebebi ise, çiftçinin mağdur olmaması içindi, piyasalara girmedi, bu süreç bir hafta sürdü, piyasalarda düşüş olmaya başladığında, TMO bende varım diyerek, fiyatları çiftçileri mağdur etmemek için, 55 randımanı 24 lira, 58 randımanı 23 lira, 60 randımanında, üç grup olarak 20 liraya aldı, 15 rutubeti geçmemek şartıyla, 50 randımana kadar alımların devam ettiğini” belirtti.

Osman Tosuner, “ Samsun Valisi Orhan Tavlı’ya teşekkür ediyorum. Samsun bölgesinde, Bafra Ovası’nı yer yok diye, mağdur etmem diyerek, valilik önderliğinde, Samsun il Tarım ve Orman Müdürlüğü ve il Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) ile birlikte Bafra Organize Sanayi Bölgesi’nde 50 bin ton kapasiteli depoyu kiraladılar. Gecikmeler kaldırıldı, gece gündüz haftanın her günü alımlar yapılıyor, ödemeler bir ay içersindi hesaplara yatırılıyor. Çeltik alım sıraları anında veriliyor. Kimse karamsar olmasın, sırasını alanların günlük 600 ton 700 tona kadar alımlar olduğunu “ söyledi.

Devlet üreticinin baş tacıdır, Devlet üreticinin yanındadır, millet baştan Devlet yok dedi, eleştirdi, Devlet piyasaya girdi, çiftçiyi kimseye ezdirmediğini vurgulayan Osman Tosuner,” Tüccarlara çiftçinin gitmesine gerek yok, herkes sırasını alsın, pirincini TMO’ya versin. Çiftçinin yanında olan desteklilerini esirgemeyen Samsun Valisi Orhan Tavlı’ya, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ile Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Samsun Başmüdürü Derya Şahinler'e bizlere destek verdikleri için, haftanın beş günü üreticisi ile tüketicisi ile sanayisiyle bizlere verdikleri desteklerden dolayı, şahsım yönetimim ve çiftçilerimiz adına teşekkür ederim.” Şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.