Öne Çıkanlar istanbul DEAŞ operasyonu
banner797

Biden yaptırım kararnamesini imzaladı

NTV'nin haberine göre, ABD Başkanı Joe Biden, Batı Şeria'da şiddet olaylarına karışan İsrailli yerleşimcilere yaptırım öngören başkanlık kararnamesini imzaladı.

Biden yaptığı yazılı açıklamada, İsrailli yerleşimci şiddettinin dayanılmaz seviyeye ulaştığını not etti. Kararda, Filistinlilere yönelik zorla yerinden etme ve mala zarar verme gibi eylemlerin hem İsrail hem de tüm Ortadoğu'da güvenlik ve barışı tehlikeye attığı vurgulandı.

Yaptırım listesine ilk etapta 4 İsrailli alındı. Yaptırım listesine alınan kişiler Amerikan finans sistemi içinde işlem yapamayacak, bu ülkeye vize alamayacak, varsa ABD'deki varlıkları dondurulacak ve Amerikan vatandaşlarının bu kişilerle iş yapması yasaklanacak.

ABD Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada, Batı Şeria'da artan şiddet olaylarının kabul edilemez olduğu ve bu olaylara karışanların, yaptırıma maruz kalacağı bildirildi.

Açıklamaya göre isimleri David Chai Chasdai, Einan Tanjil, Shalom Zicherman ve Yinon Levi olarak açıklanan 4 aşırılıkçı Yahudi yerleşimci, Batı Şeria'da şiddet olaylarını başlatmak, Filistinli sivilleri hedef almak ve evlerini yakmak gibi suçlardan dolayı yaptırım listesine alındı.

NETENYAHU'DAN YAPTIRIM KARARINA TEPKİ

Biden'ın yaptırım kararının ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu açıklama yaptı.

Netenyahu, "Yerleşimcilerin çoğu yasalara uyuyor. Kuralları ihlal edenlere karşı da İsrail yönetimi gerekli adımları atıyor. Yerleşimciler konusunda sıradışı önlemler almaya gerek yok" ifadelerini kullandı.

7 Ekim'deki Hamas baskınından sonra İsrail hükümeti, yerleşimcilere silah dağıtmıştı. Ekim ayından beri Batı Şeria'da Filistinlilere yönelik saldırılarda ciddi artış yaşandı.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te de 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail güçleri ile yasa dışı Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 381 Filistinli hayatını kaybetti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.