Öne Çıkanlar Selami Altınok açıklama

2015 yılında 2 milyon 400 bin TL destek verildi
Gençlik ve Spor Bakanlığı unutulmaya yüz tutmuş geleneksel el sanatlarına sahip çıkıyor. Geleneksel el sanatlarını yaşatmak için 2015 yılında 19 projeye 2 milyon 400 bin TL destek verildi. Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, geleneksel el sanatlarının geçmiş ile gelecek arasında bir kültür köprüsü olduğunu belirterek, "Bu projelere kültür ve sanatımızın kaybolmasının önüne geçmek ve bunları gelecek nesillere aktarmak için destek veriyoruz" dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı, 2012 yılında başlattığı Gençlik Projeleri Destek Programıyla, spordan bağımlılıkla mücadeleye, sanattan eğitime kadar gençlerle ilgili birçok projeye destek veriyor. El Sanatları da gençlerin desteklendiği alanlardan biri… Bir dönemin önemli meslekleri arasında gösterilen, ancak zamanla teknolojiye yenik düşen meslekler, birçok kentte açılan kurslarla gelecek kuşaklara aktarılmaya çalışıyor. 2015 yılında el sanatlarını konu edinen 19 projeye Bakanlık, toplam 2 milyon 400 bin TL destekte bulundu. El sanatları alanındaki projelerle gençlerin, hem zamanlarını iyi geçirmeleri hem de onların meslek sahibi de olabilecek seviyede beceriler kazanması hedeflendi.

"8 ilde 633 gence el sanatı eğitimi verildi"


Proje kapsamında İstanbul, Bursa, Ankara, Manisa, Hakkari, Adıyaman, Samsun, Eskişehir, Yalova ve Giresun’da yaşayan toplam 633 gence yörenin özelliklerine uygun olarak birbirinden farklı dallarda el sanatı eğitimi verildi. 14 – 29 yaşlarındaki gençlere İstanbul’da tezhip, cam işleme, minyatür, Ankara’da hat sanatı, Bursa’da erkeklere yönelik naht kursu, Fenomenbet Manisa’da maket yapımı, Hakkari’de kadınlara yönelik kilim dokumacılığı, Adıyaman’da dikiş, nakış, ahşap seramik boyama ve süsleme eğitimi, Samsun’da ahşap işlemeciliği, hat sanatı, ebru sanatı, Eskişehir’de lületaşı işleme, tezhip ve cam sanatları eğitimi, Yalova’da süs eşyası ve hediyelik eşya yapımı, Giresun’da sepet yapımı uygulamalı olarak gösterildi. Gençler, eğitimlerin ardından eserlerini sergileme imkanı da buldu.

"Suriyeli gençler de unutulmadı"

Proje, sadece ülkemiz gençliği ile sınırlı kalmadı. Gençlik ve Spor Bakanlığı, ülkelerindeki savaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan Suriyeli gençlere de el sanatlarını öğreterek onların meslek sahibi olmalarına yardımcı oldu. Hatay’da gerçekleştirilen “Ekmeğini Taştan Çıkaran Gençler” projesinde; mozaik kursuna Suriyeli 20 işsiz genç katıldı.

Bakan Çağatay Kılıç: El sanatları, ülkemizin kültürel kişiliğinin en canlı belgesi

Geleneksel el sanatlarına verilen destek ile ilgili değerlendirme yapan Gençlik ve Spor Bakanı Akif Çağatay Kılıç, el sanatlarının bir ülkenin kültürel kişiliğinin en canlı ve anlamlı belgeleri olduğunu söyledi. Gençler sayesinde kültürel değerlerimizin gelecek nesillere aktarılacağını ifade eden Bakan Çağatay Kılıç, “Gençlerimiz, Bakanlığımızın desteklediği projeler sayesinde hem kültürümüzü tanıyacak hem de el becerilerini geliştirecekler. Bir şey üretmek, ortaya koymak çok güzel. Belki bu mesleği icra etmeyecekler ama bunlar ülkemizin değerleri. Bunu gelecek nesillere aktarmak görevimiz. Amacımız, geçmiş ile gelecek arasında bir kültür köprüsü oluşturmak, kültür ve sanatımızın kaybolmasının önüne geçmektir” dedi. Bakan Çağatay Kılıç, proje desteği haricinde Türkiye genelinde hizmet veren 300'den fazla gençlik merkezinde de el sanatlarımız ile ilgili faaliyetlere yer verildiğine dikkat çekti.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.