Öne Çıkanlar Dayandı futbolcu Aşkın Yeter
banner798

28 Ülke, 115 Şehirde basın açıklaması
 İZMİR'in yanı sıra 28 ülkedeki 115 şehirde, sosyal medya üzerinden 'Safe Passsage Now' (Güvenli Geçiş Şimdi) sloganıyla örgütlenen mülteci hakları savunucuları, devletlerden mültecilere haklarını vermesini istedi.



Sosyal medya üzerinden 'Safe Passsage Now' (Güvenli Geçiş Şimdi) sloganıyla örgütlenen mülteci hakları savunucuları, İzmir'de de Kıbrıs Şehitleri Caddesi üzerinde toplandı. 28 ülkedeki 115 şehirde aynı anda okunan basın açıklamaları, Türkiye'de İzmir'den başka, Ankara ve Bodrum'da da yapıldı. İzmir'deki açıklamada, mülteci hakları savunucuları, farklı dillerde yazılmış 'Sınırlardan Önce İnsan Hayatı', 'Misafir Değil Mülteci' ve 'Savaşları Durdurun' yazılı dövizler taşıdı.



Yaklaşık 100 kişinin katıldığı protestoda basın açıklamasını, mülteci hakları aktivistlerinden İrem Somer, okudu. İnsan hakları ve uluslararası sözleşmelerin ayaklar altına alındığını, önlemlerla daha büyük insanlık facialarının yaşanacağını savunan İrem Somer, "Avrupa ve Türkiye, biran önce güvenli geçişi sağlayacak çözümler bulmalı, sınırına gelen mültecilere herhangi bir şart aramaksızın kapılarını açmalı ve mülteciler için gerekli insani yaşam standartlarını sağlamalıdır. Daha fazla ölümün yaşanmaması için sınırları açın, güvenli geçişi sağlayın. Sadece 2016 yılında 324'ü Ege Denizi'nde olmak üzere 418 mülteci insan onuruna yakışır bir hayat sürebileceklerine inandıkları Avrupa ülkelerine gittikleri sırada yolda yaşamını yitirdi. 2015 yılının Ocak ve Şubat aylarında ise Ege Denizi'nde 9 mülteci hayatını kaybetti. Avrupa hukuku, çok önemsediği insan haklarını ve uluslararası sözleşmeleri ayaklar altına aldı" dedi.



GEÇİŞLERİN ENGELLENMESİNİ ELEŞTİRDİ



Mülteci geçişlerini engellemeye yönelik alınan önlemleri de eleştiren İrem Somer, "Bunlar daha da büyük insanlık facialarına neden olacak. Almanya ve Türkiye, NATO gemilerini denize çağırarak, güvenlik arayışındaki mültecilere karşı askeri önlemler almaya başladı. Avrupa Birliği'nin dış sınırlarını koruyan Frontex ile birlikte çalışacağı duyurulan NATO'nun ne tür faaliyetler yapacağı ise hala bir netlik kazanmadı. Balkan ülkeleri ise kendi aralarında toplanıp kontrolsüz mülteci akışının suç riski, terörizm gibi olayları arttırdığını, bu yüzden mültecilerin kendi ülkelerine en yakın ülkede kalması gerektiğini söyledi. Bizler mülteci hakları savunucuları olarak Avrupa ve Türkiye'ye sesleniyoruz, temel insan haklarına aykırı bir şekilde mültecilere kapılarını kapayan Avrupa ve Türkiye, bir an önce güvenli geçişi sağlayacak çözümler bulmalı, sınırına gelen mültecilere herhangi bir şart aramaksızın kapılarını açmalı ve mülteciler için gerekli insani yaşam standartlarını sağlamalıdır" diye konuştu.

Haber Ovası

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.