Öne Çıkanlar master Doluluk oranı
banner797

Başbakan'dan fezleke açıklaması
banner852

Davutoğlu, aralarında HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın da bulunduğu HDP'li milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını içeren fezlekelerin Meclis'e ulaşması hakkında "Diğer partilerin tutumlarını da bu anlamda açık ve net görmek istiyorum. AK Parti olarak kurullarımızda da gözden geçireceğiz ama öncelikle Meclis Başkanı'mızla bu çerçevede görüşme yapmayı planlıyorum" dedi.

"SAVUNMA SANAYİİ YAPILANMASINI YENİ BİR STRATEJİK ZEMİNDE ELE ALMAYA KARAR VERDİK"

Başbakan Davutoğlu, başkanlığında gerçekleştirilen Savunma Sanayii İcra Kurulu Toplantısı'nda Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar da yer aldı.

Toplantı sonrası açıklamalarda bulunan Davutoğlu, Türkiye'nin etrafında güvenlik risklerinin arttığını belirterek "Etrafımızdaki güvenlik risklerinin artması ve ülke içinde de terör tehdidinin yeni bir boyut kazanması sebebiyle tabi bu Savunma Sanayii İcra Komitemiz özel bir önem taşıyordu.

Bu çerçevede birçok projeyi gözden geçirdik. Yeni bazı kararlar aldık.

Değişen güvenlik riskleri ve tehdit tanımlamaları çerçevesinde Savunma Sanayii yapılanmasını yeni bir stratejik zeminde ele almayı karar verdik.

İnşallah Savunma Sanayii İcra Komitemiz gerekli hazırlıkları tamamlayarak önümüzdeki dönemde nisan-mayıs ayları gibi Savunma Sanayii Koordinasyon Kurulu'nu toplamayı planlıyoruz.

Daha sonra burada ele alacağımız perspektif çerçevesinde konuyu uzmanlarıyla değerlendirmek üzere kademeli toplantılar gerçekleştireceğiz ve tekrar bu konuda eylül-ağustos ayları gibi Savunma Sanayii Koordinasyon Kurulu ve İcra Komitesi'nde ele alındıktan sonra Savunma Sanayii Şurası yıl sonuna doğru tertiplemeyi düşünüyoruz.

Böylece kademeli şekilde bütün paydaşların devreye girdiği, savunma sanayiinde öncü özel sektörün de devreye girdiği Türkiye'nin savunma sanayiinin millileşmesi ve bu konuda dışarıya olan bağımlılığın azaltılması için alınacak tedbirlerin göz önüne alındığı yeni bir yapılanmaya geçmeyi planlıyoruz.

Bu çerçevede de yeni bir siyasi, askeri konsept geliştirerek önümüzdeki on yıllar içinde cumhuriyetimizin korunması bekası ve milletimizin güvenliği için alınması gereken tedbirleri geniş bir perspektifle alacağız" diye konuştu.

"ACİL İHTİYAÇLARI GÖZ ÖNÜNE ALARAK TEDARİK İMKANLARI ÇERÇEVESİNDE ALIMLARI SÜRDÜRECEĞİZ"

Savunma sanayii konusunda çift kanatlı bir yol takip edeceklerini açıklayan Davutoğlu, "Bir taraftan acil ihtiyaçları göz önüne alarak tedarik imkanları çerçevesinde alımları sürdüreceğiz.

Diğer taraftan da orta ve uzun vadede savunma sanayiinde millileşmenin oranını artıracak yerli üretime ağırlık vereceğiz.

Böylece acil ihtiyaçları karşılarken orta ve uzun vadede yerli milli savunma sanayinin gelişmesini göz önünde bulunduracağız. Bugün ele aldığımız projeler bağlamında toplamda 5,9 milyar Dolar'lık yeni projelere onay verdik.

Bunun 4,5 milyar Dolar'ı yerli üretim şeklinde gerçekleşecek. Ayrıca 12 milyar Dolar'lık sözleşmesi tamamlanan veya planlanan projeyi de devreye sokmuş olduk" ifadelerini kullandı.

"MİLLİ PİYADE TÜFEĞİ BU YIL İÇİNDE SERİ ÜRETİME GEÇECEK"

Milli Piyade Tüfeği'nin bu yıl içinde seri üretimine başlanacağını bildiren Davutoğlu, "Milli Piyade Tüfeği üretimimizi hedeflemiştik.

Bugün bana da seri üretime geçmek üzere takdim edildi.

Bu yıl içinde de seri üretime geçecek. 2009'da alınan bir kararın bugün uygulanması mümkün olmuş oldu.

Özellikle terörle mücadele ve çevre ülkelerdeki istikrarsızlıklar bağlamında çok önemli bir ihtiyaç olarak ortaya çıkan akıllı mühimmat üretimi konusunda da çok önemli mesafeler alındı.

Bunun artık Türkiye'de üretilmesi gerçekleşmiş oldu" açıklamasında bulundu.

"ATAK HELİKOPTERİ'NİN MİLLİLEŞMESİ KONUSUNDA ÇOK ÖNEMLİ BİR PROJEYİ DEVREYE SOKUYORUZ"

ATAK Helikopteri'nin tümüyle millileşmesi konusunda önemli bir projeyi devreye sokacaklarını belirten Başbakan Davutoğlu, konuşmasında şunları kaydetti:

"Müşterek Savaş Uçağı üretimiyle ilgili gelişmeleri gözden geçirdik. Hava savunma sistemini son aldığımız kararla milli bir proje olarak geliştirmeye karar vermiştik. Bu konudaki son atılan adımları ve paydaşlarla yapılan görüşmeler hakkında bilgi aldık. Bu proje aksamadan herhangi bir kesintiye uğramadan devam edecektir. Bizim için hayati, varoluşsal bir proje olarak her zaman gündemimizde olacak. ATAK Helikopteri'nin özellikle motorlarının yerli motorla tümüyle millileşmesi konusunda çok önemli bir projeyi devreye sokuyoruz"

"SİLAHLI İHA YAPIMI KONUSUNDA ÖNEMLİ BİR AŞAMAYA GELİNDİ"

Silahlı Pokerklas İHA yapımına ilişkin açıklamalarda bulunan Davutoğlu, "Silahlı İHA yapımı konusunda da önemli bir aşamaya gelindi. Elektronik Harp Sistemleri bağlamında da yine son derece önemli aşamalar kat edildi. Türkiye'nin bağımsızlığının, özgürlüğünün, istikbalinin en önemli garantisi milli savunma sanayiine sahip olmasıdır. İlan ettiğimiz her proje yakından takip edilecek ve bu çerçevede de atılması gereken adımlar atılacak" dedi.

"17 ATAK HELİKOPTERİ BU SENE DEVREYE GİRECEK"

Terörle mücadele konusunda ihtiyaç duyulan teçhizatların gecikmeden sağlanacağını vurgulayan Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Savunma Sanayii İcra Komitesi'nin özel bir gündemi de 23 Temmuz'dan beri süregelen terörle mücadele bağlamında sınır içinde ve sınır ötesinde yapılan operasyonlarla ilgili ihtiyaçlar da gündemimizdeydi. Bu bağlamda önemli kararlar aldık. Ayrıca Emniyet Genel Müdürlüğümüz, Milli İstihbarat Teşkilatımız, Silahlı Kuvvetlerimiz, Jandarma Genel Komutanlığımızın ihtiyaçlarını hiç kesintisiz ve hiç aksamadan sağlanması için gerekli talimatlar verildi. Bu konuda herhangi bir kaynak sıkıntısı yoktur. 17 ATAK Helikopteri'nin bu sene devreye gireceğini söylemiştim. Terörle mücadelede ihtiyaç hissedilen diğer zırhlı araçlar tek tek ihtiyaç kalemleri göz önüne alarak değerlendirdik. Hepsi hiçbir gecikmeye mahal olmaksızın karşılanacak. Özellikle şehirlerimizin, ilçelerimizin bu barikatlardan, mayınlardan temizlenmesi esnasında ihtiyaç hissedilen zırhlı araçlara da özel önem vereceğiz"

"İHA TERÖRLE MÜCADELEDE ÇOK CİDDİ KATKILAR SAĞLAYAN BİR ENSTRÜMAN"

İHA'ların sayılarının artması anlamında önemli mesafeler kat edildiğini belirten Davutoğlu, "İHA terörle mücadelede çok ciddi katkılar sağlayan bir enstrüman. O bakımdan İHA'ların daha da geliştirilmesi ve yine memnun oldum, İHA'ların şu anki teknolojik donanımında artık yabancı herhangi bir desteğe ihtiyacımız yok. Bu önemli bir gelişme. Mayın tespit ve EYP'lerin tespit edilip imha edilmesi konusunda da gerekli teçhizat alımı, tedariki ve üretimi konusunda da değerlendirmeler yaptık ve MOBESE sistemlerinin yaygınlaşması ve etkin şekilde kullanılması konusunda da önemli kararlar aldık" ifadelerini kullandı.

"PROJEDE HERHANGİ BİR AKSAMA YOK"

Açıklamalarının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Davutoğlu, Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından yürütülen bölgesel yolcu uçağı projesinin geldiği aşamanın sorulması üzerine "Sivil ve askeri kullanım anlamında Türkiye'nin kapasitesini artıracak bir proje. Bunun yerli üretimi hem belli menzillerde sivil uçuşları kolaylaştıracak ama aynı şekilde askeri amaçla da kullanılabilecek şekilde bir imkan sağlayacak. Bu konuda toplantıda son gelinen aşama hakkında bilgi aldık. İlgili şirketlerle de görüşülüyor. Projede herhangi bir aksama yok. En uygun yöntemle bu projenin devamı için gerekli tedbirler alınıyor" diye yanıt verdi.

"DİĞER PARTİLERİN TUTUMLARINI AÇIK VE NET GÖRMEK İSTİYORUM"

HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile 3 HDP'li milletvekilinin dokunulmazlıklarının kaldırılmasını içeren fezlekelerin TBMM'ye ulaştığı ve 453 fezlekenin de Meclis'te olduğu hatırlatılarak bu sürecin sonuna kadar gidilip gidilmeyeceği sorulan Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Kürsü dokunulmazlığı demokrasinin olmazsa olmaz şartlarındandır ve Meclis kürsüsünde herkes fikrini açıkça ifade etme özgürlüğüne sahiptir ama bu kürsü dokunulmazlığının istismar edilerek özellikle son dönemde terörle verilen mücadelede ortaya çıkan ortak vicdanı rahatsız eden ve teröristleri kutsayan, yapılan eylemleri mazur görenlerin tutumlarının dokunulmazlık içinde değerlendirilmesi mümkün değil. Bu çerçevede istişarelerimizi sürdürüyoruz. Meclis Başkanı'mızla da bu konuyu görüşeceğim. Bazı temaslarımız olacak. Önemli olan Türkiye'de belli ilke ve değerlerin demokratik değerler olarak yerleşmesi. Hepimiz terörle mücadele konusunda ortak bir tavırda buluşmalıyız. Diğer partilerin tutumlarını da bu anlamda açık ve net görmek istiyorum. AK Parti olarak kurullarımızda da gözden geçireceğiz ama öncelikle Meclis Başkanı'mızla bu çerçevede görüşme yapmayı planlıyorum" 

Anahtar Kelimeler:
AnkaraBaşbakan
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner877

banner876