Öne Çıkanlar Ayasofyai Kebir Camii Yeni Kadın Kolları
banner798

Başbakan'dan Silopi'ye müjde
BAŞBAKAN Ahmet Davutoğlu, İran seyahati öncesi sürpriz yaparak geldiği Şırnak'ın Silopi İlçesi'ne cuma namazını kıldı. Davutoğlu, 'Esnafımızın zararları tazmin ediliyor. Bu çerçevede de bir müjde olarak esnafımıza ifade ediyorum. Yarından itibaren 100 bin liraya kadar olan krediler için esnafımıza bu krediler serbest bırakılacak.'dedi



Cami çıkışında vatandaşların sevgi gösterilerinde bulunduğu Davutoğlu, esnaf ziyaretinde bulunup, vatandaşlarla görüştü.



Başbakan Ahmet Davutoğlu yanında eşi Sare Davutoğlu, bakanlar Sema Ramazanoğlu, Fatma Güldemet Sarı, Efkan Ala, Bülent Tüfenkçi, Cevdet Yılmaz, Nabi Avcı, Veysel Eroğlu, Mehmet Müezzinoğlu ve Binali Yıldırım ile Ak Parti Genel Başkan Yardımcıları Mehmet Özhaseki,



ve Selçuk Özdağ, Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile Şırnak'ın Silopi İlçesi'ni ziyaret etti.



İlk olarak, aralarında Başbakan Davutoğlu'nun İran ziyaretini takip edecek basın mensuplarının bulunduğu gazeteciler, Ankara Esenboğa Havalimanı'ndan Şırnak Şerafettin Havalimanı'na geldi. Başbakan Davutoğlu'nun Silopi ziyaretini takip eden gazeteciler daha sonra Silopi'deki askeri üsse helikopterle getirilerek Silopi Kaymakamlığı'na ulaştırıldı.



Başbakan Davutoğlu, yanındaki bakanlar ve Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez ile Ankara'dan ayrı bir uçakla Şırnak Şerafettin Havalimanı'na geldi.



Şırnak Valisi Ali İhsan Su tarafından karşılanan Başbakan Davutoğlu ve yanındakiler buradan, 14 Aralık'ta sokağa çıkma yasağı ilan edilen ve yasak kararı 19 Ocak'tan itibaren de gündüz saatlerinde kaldırılan Silopi İlçesi'ne geldi. Başbakan Davutoğlu'nun Silopi'ye yaptığı ziyaretin güvenlik gerekçesiyle resmi programında yer almadığı öğrenildi.



CUMA NAMAZI KILDI



Başbakan Davutoğlu, cuma namazını ilçe merkezindeki Çarşı Camii'nde kıldı. Cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez kıldırdı.



Cami çıkışında yoğun bir kalabalık tarafından sevgi gösterileri ile karşılanan Başbakan Davutoğlu, camiden yaklaşık 300 metre uzaklıktaki Silopi Kaymakamlığı'na yürüyerek gitti. Davutoğlu, cadde üzerinde bulunan ayakkabı mağazasına girerek esnaflarla bir süre sohbet etti. Burada toplanan vatandaşlarla da sohbet eden Davutoğlu, daha sonra Silopi Kaymakamlığı'na geçti ve ilçe yöneticilerinden son gelişmelerle ilgili brifing aldı.



SINIRLARIMIZIN ÖTESİNDE YAŞANAN KARDEŞ KAVGASI ASLA ÜLKEMİZE GETİRİLEMEYECEK"



Başbakan Ahmet Davutoğlu, Silopi Kaymakamlığı'nı ziyaretinin ardından basın açıklaması yaparak gazetecilerin de sorularını yanıtladı. Davutoğlu, bugün aylardır zaten gönülleri ve zihinlerinde olan Silopi'ye bir ziyaret gerçekleştirdiklerini belirterek, "Bütün ilçelerimiz, şehirlerimiz gibi Silopi'de 78 milyonun ayrılmaz bir parçasıdır. Topraklarımızın en kutsi, en aziz unsurlarından biridir. Maalesef Silopi, son döndem terör saldırıyla karşı karşıya kaldı. Ama, bugün Silopi'de benim gördüğüm, değerli vatandaşlarımızdan duyduklarım gerek esnaf ziyareti esnasında binlerce Silopi'linin yol boyunca gösterdiği sevgi, muhabbet bir tek şeyi ifade ediyor. Silopi; Edirne'yle, Keşan'la, Muğla'yla, Rize'yle, Artvin'le Türkiye'nin her bir köşesiyle kardeştir. Hep kardeş kalacaktır ve bu kardeşler arasına fitne sokmaya çalışanlar kesinlikle muvaffak olamayacaklar"dedi.



Başbakan Davutoğlu, "Burada, sınırlarımızın ötesinde yaşanan kardeş kavgası, Suriye'de, Irak'ta kesinlikle ülkemize getirilemeyecek" diyerek şöyle dedi:"Evet, bir ateş çemberinin ortasındayız. Evet, yüreğimize her şehit haberiyle bugün de aldığımız şehit haberiyle ateş düşüyor ama yüreğimizde yanan bu ateşten daha büyüğü, bir muhabbet ışığı; bu ateşi söndürecek olan yegane şey bu ateşe su dökecek olan yegane unsur, muhabbet ve sevgi unsurudur. Muhabbetin olduğu yerde gönül ateşi olmaz. Muhabbetin, kardeşliğin olduğu yerde fitneye, ayrılığa, fesada yer kalmaz. Onun için biz terörün bu saldırıları karşısında kararlı şekilde mücadele ederken diğer taraftan da bütün vatandaşlarımız arasında sevgi ve muhabbet tohumları ekmeye gayret ediyoruz. Biz bu topraklara sadece sevgi tohumları ekmeye geldik. Hep beraber bu tohumları ekeceğiz. Silopili kardeşlerime gösterdikleri muhabbet ve misafirperverlik dolayısıyla teşekkür ediyorum. Her biri yaşlısıyla genciyle sarıldılar, kucakladılar. Her gördüğüm kardeşimin yüzünde gözünde sadece birlikte olmanının muhabbetini gördüm. Çok sayıda kardeşimiz rüyalarında bizleri gördüklerini ve bu anı beklediklerini ifade ettiler. Biz o rüyalara hitaben buradayız ve bilinsin ki ebediyen buradayız. Hep beraber buradayız. Doğduğumuz yer farklı olabilir ana yüreğimizdeki ülke aşkı her yer için aynı ölçüde geçerlidir. Esas itibariyle bugün bu ziyarette temel olarak vermeye çalıştığım mesaj budur. Bilinsin ki bugün bütün Türkiye'nin yüreği Silopi, Cizre ve Sur'la atıyor. Bugün Silopi'deyiz yarın Cizre'deyiz. En kısa zamanda Cizre'de de Sur'da da olacağız. Bilinsin ki ülkemizin her yerinde var olacağız."



"TERÖRİSTLER KUDRETİMİZİ TEST ETMEYE KALKTI"



Silopi'de acı günler yaşandığını, o acıları sarmak için devletin şefkat elini millet ile birlikte burada hissettirmek için çok kapsamlı bir çalışma içinde olacaklarını söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Teröristler, kudretimizi test etmeye kalktı ve gördüler ki devletimizin milletten kaynaklanan kudreti her şeyin üstesinden gelir. Şu anda da şefkat vaktidir. Bütün vatandaşlarıma Silopi'den sesleniyorum. Gönüllerinizle, dualarınızla ve uzattığınız elinizle Silopi'ye gelin, Silopi'de olun, Cizre'de olun , Sur'da olun ve bu hainlere, bu alçakça saldırıyı yapanlara en güzel cevabı Silopi'de kardeşinin elinden tutan Edirne'li, Konya'lı, Rize'li, Kayseri'li versin. Cizre'de de Sur'da da bunu tekrar edelim. Bu bir çağrıdır"diye konuştu.



"SİLOPİ'Yİ YENİDEN İNŞA EDECEĞİZ"



Önümüzdeki günlerde birtakım provokasyonlarla karşı karşıya kalabileceklerini, Mart ayı kritik ay gibi geldiğini de söyleyen Başbakan Davutoğlu, şöyle dedi:"Bizim için Mart ayında en sembolik gün 18 Mart günüdür. Bütün milletin omuz omuza verdiği Çanakkale birliği, ruhudur. Bu ruh eminim diğer birçok provokasyonların da üstesinden gelecektir. Ben doğrudan konuyla ilgili bütün bakanlarımızla buradayım. Bütün bakanlarımızın en asli işi öncelikle Silopi'den başlamak üzere bütün bölgede Mardin'de ilan ettiğimiz Birlik, Huzur ve Demokrasi Eylem Planı'nı hayata geçirmektir. Bütün bu unsurları tek tek takip ediyoruz. Son Bakanlar Kurulu'nda da detaylı bilgi aldık. Bakanlarımızla birlikte bugün Silopi'de, Silopi bağlamında atılacak adımları gözden geçirdik. Ama bu sadece Silopi mikro örneğinde değil, bütün bölgeye dönük olarak atılacak adımları kapsıyor. Varlığımızla, buradaki ziyaretimizle psikolojik boyutu herkese göstermiş olduk. Silopi'nin yaralarını sarmak için en detaya kadar çaba sarf ediyoruz. Fiziki mekanda oluşan tahribatı süratle telafi etmek için bütün bakanlıklarımız ciddi çaba içinde. Hasarlı bütün binalar tespit edildi. Hasar tespit çalışmaları tamamlandı. Yarından itibaren bu noktada Silopi'de büyük bir imar faaliyeti başlayacak. Bu binalarda yaşayan vatandaşlarımız kesinlikle emin olsunlar ki devlet onları aç ve açıkta bırakmaz. Bu çerçevede bütün zarar gören binalar gerekli çalışmalar yapıldıktan sonra az hasarlıysa yardım yapacağız, vatandaşımız kendisi bu binaları onaracak. Çok hasarlıysa kentsel dönüşüm çerçevesine alacağız ve Silopi'yi yeniden inşa edeceğiz. Bu şehri yakanlara, yıkanlara karşı bu şehrin nasıl imar ve inşa edildiğini de cümle aleme göstereceğiz. Yol ve kanalizasyon alt yapısında ortaya çıkan zararlar süratle giderilecek. Bütün yollar rehabilite edilecek. Bütün alt yapı eksiklikleri tamamlanacak. Maalesef Belediyenin üzerinde olan bu sorumluluklar yerine getirilmediği için arkadaşlarımıza talimat verdim, belediye hizmetleri de dahil olmak üzere Silopi'nin ne eksiği ne gediği varsa yapılacak. Bu konuda Valimiz, Kaymakamımız tam yetkilidir."



"ESNAFLARIMLIZIN ZARARLARI TAZMİN EDİLİYOR"



Başbakan Ahmet Davutoğlu, okulların durumunu gözden geçirdiklerini, bir okul hariç diğer okullarda sorun olmadığını ifade ederek, "Bunu gururla söylüyorum ve bütün öğretmenlerimize de teşekkür ediyorum. Zor günlerde öğrencilerle beraber oldular. Bir okulda tadilat sürüyor diğer okullarımızın hepsinde eğitim düzenli olarak yapılıyor. Hastanemiz ve sağlık birimlerimiz düzenli çalışmalarını sürdürüyor. Hiçbir eksiklik yok"dedi. Esnaflarla sohbet ettiğini de söyleyen Başbakan Davutoğlu, "Esnafımızın zararları tazmin ediliyor. Bu çerçevede de bir müjde olarak esnafımıza ifade ediyorum. Yarından itibaren 100 bin liraya kadar olan krediler için esnafımıza bu krediler serbest bırakılacak. Daha önceki borç veya başka sebeplerle kredi almalarının önünde engel teşkil eden hususlar göz ardı edilecek. Bütün esnafımıza Silopi'nin ekonomik hayatının canlandırılması için kredi yardımı yapacağız. Kadınlarımıza, gençlerimize dönük özel projeler uygulayacağız. Kadınlarımıza mikro krediyle destek ve iş imkanları ayrıca gençlerimize de biraz önce Silopi 1960 Kulübü'nün başkanı geldi. Kendilerini takdim etti. İnşallah Silopi'ye de şu anki stadyumu gözden geçirerek en kısa zamanda Silopi'ye yakışan bir stadyum yapılacak ve yaza kadar da bir gençlik merkezinin yapılması talimatını verdik. Silopi çok daha güzel olacak. Bütün kardeşlerimiz burayla gurur duyacak. Örnek bir şekilde ihya edeceğiz. Camilerimizden de 2 tanesinde maalesef hasar var. Onlar tamir ediliyor diğer bütün camilerimiz gözden geçirildi ve hazır durumda ibadet yapılıyor. Ayrıca bugün itibariyle terörden mağdur olmuş bütün ailelere nakdi yardım yapıldı. Bu devam edecek"diye konuştu.



"DEVLET BÜTÜN İMKANLARIYLA BURADADIR"



Daha sonra medya gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Davutoğlu, Ankara'da Bakanlar Kurulu düzeyinde bir koordinasyon kurduklarını Birlik, Huzur, Demokrasi Eylem Planı çerçevesinde yapılacak olan çalışmaları yönetmek üzere dün yayınladığı Başbakanlık Genelgesi ile Kalkanma Bakanı Cevdet Yılmaz'ın tam yetkili kılındığını söyledi. Teröriste bu memleketin bölünmez birliği konusunda bu halkın, bu milletin vahdeti konusunda kudret elini nasıl gösterdiyse şimdi de inşa etme, imar etme, güzelleştirme konusunda da kudretlerini göstereceklerini söyşleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bugün bizi bağrına basan Silopili kardeşlerimin hepsine hitaben söylüyorum. Yalnız değiller, yalnız olmayacaklar. Devlet bütün imkanlarıyla buradadır. Cuma namazı esnasında önümde bizimle buluşmak dolayısıyla gözyaşı döken ve bize sarılan yaşlı bir amcanın kulağına hitaben de söyledim. Biz hepimiz bugün kendimizi Silopi'de bu ilçeyle tam bir aidiyet içinde hissediyoruz. Onlarla hep beraber olacağız. Cevdet Bey, bakanlıklar arası koordinasyonu yapacak ve alanda fiili olarak bu katkılarda bulunacak. Ben tekrar Silopili kardeşlerimize teşekkürü bir borç biliyorum. Teröre boyun eğmediler. Terörün ortaya çıkarmaya çalıştığı kaosa prim vermediler"dedi.



"DİYARBAKIR'LILAR PROVAKASYONA HİÇ PRİM VERMEDİLER"



Başbakan Davutoğlu, Diyarbakır'lılara da selamlarını iletmek istediğini ifade ederek, "Bu provokasyonlara hiç prim vermediler. Dün ve bugün vakur bir şekilde devletine güvenerek hiçbir provokasyona izin vermediler. Cizreli kardeşlerime de hitap ediyorum. Silopi'de bugün başlattığımız çalışma aynıyla Cizre'de aynıyla Sur'da gerçekleşecek. Tek bir vatandaşımız sahipsiz kalmayacak. Tek bir evimiz yıkılmış kalmayacak. Tek bri sokağımız çukurla, barikatla engellenmiş kalmayacak. Tek bir şehrimiz imardan mahrum kalmayacak. Onlar tahrip etmeye gelebilirler biz inşa etmeye geliyoruz"dedi.



"SADECE BİNALARI İMAR ETMEYE DEĞİL, GÖNÜLLERİ İHYA ETMEYE GELİYORUZ"



Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığ'nın ASDEP Projesi çerçevesinde bölgeyi pilot bölge olarak ilan etteklireni söyleyen Başbakan Ahmet Davutoğlu, şöyle dedi:"5 bin aileye psikolojik destek de dahil olmak üzere her türlü desteği yapmaya başladık. Sadece binalar imar etmeye değil, gönülleri ihya eymeye geliyoruz. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanımız daha sık gelecek. Çevre ve Şehircilik Bakanımızla birlikte 2 kadın bakanımız buranın ihyası için daha önce de geldiler hep de burada olacaklar. Buraya ben de eşimle gelerek aslında bu mesajı vermek istedim. Biz burada hiçbir şeyden çekinmeyiz. Ülkemizin hiçbir toprak parçasında güvenlik tedirginliği içinde gitmeyiz. Ailemizle buradayız, kardeşlerimizle buradayız. Eğer Silopi tehlikede ve risk altındaysa ben Ankara'da rahat uyumam. Ailem rahat uyumaz. Eğer Silopi'de huzur olmayacaksa bize Türkiye'nin hiçbir yerinde huzur olmaz. Ayrıca okul öncesi eğitimi süratle yaygınlaştıracağız. Bu büyük genç potansiyeli orada biraz önce 'Ahmet Amca' diye seslenen çocukların her birisi benim ailemin bir parçasıdır. Onlarla ilgili de gerekli destekler çalışmalar yapılacak. Fiziki mekan düzenlemeleri ve kentsel dönüşüm için Gençlik Merkezi, Kültür Merkezi, stadyum özellikle gençlerimiz için faaliyet alanı olacak çalışmaların yaza kadar tamamlanması talimatını verdim. Kentsel dönüşüm çalışmaları için de hedef tarih yeniden okulların açıldığı eylül-ekim gibi bir tarihtir. Ama bu bütünüyle o zaman bitmeyebilir. Bizim için önemli olan, önemli bir aşamanın o tarihe kadar geçmiş olmasıdır. Ben kurumlarımıza güveniyorum. Önümüzdeki 1 hafta 10 gün içinde bütün yollar en iyi şartlara gelmiş olacak. Pazartesi-salı günü kentsel dönüşüm ve özellikle binalarla ilgili tadilatla ilgili gerekli bürokratik işlemler tamamlanmış olacak. Güvenlik şartlarını da kesinlikle ihmal etmeyeceğiz. Neye ihtiyaç varsa güvenlik bağlamında İçişleri Bakanımız tedbirleri alıyor. Bir daha bu sokaklar çukurlarla, barikatlarla kirletilmemesi için de çok güçlü bir güvenlik alt yapısı kuruyoruz."



SİLOPİSPOR'U KONYA'YA DAVET ETTİ



Başbakan Davutoğlu, daha sonrda Sanat Sokak üzerinde bir süre yürüyüp, buradaki vatandaşlarla sohbet etti. Bazı vatandaşlar,

ellerinde not yazdıkları kağıtları Davutoğlu'na verdi. Bölgesel Amatör Lig'de mücadele eden 1960 Silopispor yönetici ve futbolcuları Davutoğlu'nun kulübün atkısını hediye etti. Başbakan Davutoğlu, kulübü Konya'ya davet ederek Konyasspor ile maç yapmasını isteyerek, "Bende bu maçı izlemeye geleceğim" dedi.



Başbakan Davutoğlu, daha sonra çocuklara kitap ve kırtasiye malzemeleri dağıttıktan sonra ilçeden ayrıldı.



DİYANET İŞLERİ BAŞKANI MEHMET GÖRMEZ'İN 'SİLOPİ' HUTBESİ



Başbakan Ahmet Davutoğlu ile birlikte Şırnak'ın Silopi ilçesine gelen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, Çarşı Camii'nde Cuma hutbesi irad etti. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bu topraklarda İslam'dan önce rengimiz, dilimiz, ırkımız, kabilemiz, şubemiz ne olursa olsun atalarımız yaşadıklarını belirterek, "Ama, hepimiz biliyoruz ki, İslam gelmeden önce hepsi delaletteydi, hepsi İslam ile hidayeti buldu. İslam gelmeden önce fakirdi, medeniyette yoksundu. İslam ile aziz oldular. İslam gelmeden önce hepsi köleydi. Allah hepsini özgürlüğüne kavuşturdu. Hatta yeryüzünde İslam'ın rahmet mesajını dünyanın en ücra köşelerine götürme şerefini ecdadımıza İslam ile birlikte nasip etti. Daha Resulü Ekrem'in vefatından hemen sonra sahabe, Diyarbakır Ulu Camiinde birlikte secde ettiler. O günden bugüne hep birlikte aynı Rabbe kul olduk, aynı Rahman'a secde ettik, aynı kıbleye yöneldik, kardeşler topluluğu olarak hep birlikte İslam'a hizmet etmeye devam ettik. Allah Kuran'da şöyle buyuruyor; 'Ey insanlar, sizi bir erkek ve bir kadından, Adem ile Havva'dan yarattım. Sonra sizi şubelere ve kabilelere ayırdım. Birbirinizi tanıyasınız diye. Birbirinizi inkâr etmeyesiniz diye. Birbirinizin dilini, rengini, ırkını tanımamazlık yapmayasınız diye' Birbirinizi tanıyasınız ama aynı zamanda birbirinizi tanıyarak Allah'ın kardeş kulları olarak yeryüzünde hakkı, adaleti, güzelliği, fazileti, iyiliği, erdemi hâkim kılmak görevini bütün Müslümanlara verdi. Yeryüzünde İslam'ı din olarak seçmiş bütün Müslümanlara Allah bu görevi verdi"dedi. Diyanet İşleri Başkanı Görmez, konuşmasını şöyle sürdürdü:



"VATAN KILDIĞIMIZ BU COĞRAFYADA BİRLİĞİMİZİ, BERABERLİĞİMİZİ DAİM ETSİN"



"Sevgili Peygamberimiz şöyle buyurdu veda hutbesinde; 'Ey insanlar Rabbiniz birdir. Ey insanlar, babanız birdir. Hepiniz Ademdensiniz. Adem de topraktandır. Arap'ın Arap olmayana, siyahın beyaza, beyazın siyaha üstünlüğü yoktur.' Üstünlüğün bir tek ölçüsü vardır. Sadece takva. Sadece Allah'ın yeryüzüne gönderdiği rahmet mesajına sarılmak, hakka, adalete, fazilete, erdeme sahip olmak. Sadece muttaki olmak Allah katında yüce bir değer. Başka bütün değerler, başka tanımlamalar Müslümanı ifade etmekten acizdir. Tarih bize göstermiştir ki, kimliğin unsurları vardır. Dil, tarih, kültür, coğrafya… Ancak tarih bize şunu gösteriyor, inancını kaybeden dilini kaybediyor. İnancını kaybeden tarihini de kaybediyor. İnancını kaybeden medeniyetini de kaybediyor. Hep birlikte inanç değerlerimize sahip çıkarak, evlerden evlere kardeşliği taşıyarak bir daha Silopi'nin, Cizre'nin, Nusaybin'in, Sur'un, Silvan'ın insanları hiçbir sıkıntı çekmesinler. Haneleri tecavüze uğramasın. Hep birlikte kardeşler topluluğu olarak evlerden evlere merhamet şebekesi taşıyalım. Hazreti Nuh gemisi ile beraber hareket ettikten sonra Rabbimiz ona şöyle emretti; 'De ki Rabbim beni mübarek bir menzile indir. Sen konaklayanların en hayırlısısın. Hüküm verildi. Cudi Dağı'na yerleşti. Zalimler topluluğu bu menzilden uzak olsun' Oturduğumuz beldeler mübarek bir menzil olarak adlandırılmıştır. Bu mübarek menzilin kıymetini bilmeyi hepimize nasip eylesin. Hepinize geçmiş olsun. Allah, bizi kardeşler topluluğu olarak, Kürdüyle, Türküyle, Arabıyla hep birlikte İslam'ın çocukları olarak birbirimizden kardeşliğimizi esirgemeden birbirimizi tanıyarak, birbirimize değer vererek, vatan kıldığımız bu coğrafyada birliğimizi, beraberliğimizi daim etsin. Cenab-ı Hak bizi bütün kötülüklerden muhafaza eylesin."

Haber Ovası

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.