Öne Çıkanlar istanbul Hasan Tosgar
banner798

'Biyo-kaçakçılığa' karşı eğitim seferberliği

SAMSUN Orman ve Su İşleri 11'nci Bölge Müdürlüğü tarafından sorumluluk alanı içinde yer alan Samsun, Ordu, Çorum, Tokat ve Amasya köylerde toplam 13 bin 546 kişiye 'Biyo-kaçakçılıkla' mücadele ve halkı bilgilendirme çalışması kapsamında eğitim verildi.

Orman Su İşleri 11'nci Bölge Müdürü Mehmet Sıdık Kılınçer, 2015 yılında köylerde yaşayanlara yönelik düzenlenen 'Biyo-kaçakçılıkla' mücadele ve halkı bilgilendirme toplantılarında yapılacak çalışmalar hakkında bilgi verdi. Müdür Kılınçer, toplantıların Bölge Müdürlüğü'nün sorumluluk alanı içinde olan Samsun, Ordu, Çorum, Tokat ve Amasya illerinde gerçekleştirildiği dile getirdi. Geçen yıl yapılan eğitim çalışmasına 5 ildeki köylerde yaşayan toplam 13 bin 546 kişi katıldı. Orman Su İşleri 11'inci Bölge Müdürü Mehmet Sıdık Kılınçer, özellikle biyolojik çeşitlilik yönünden zengin olan bölgelerde halkın bilinçlendirilin farkındalık oluşturulması için eğitim çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirterek, şöyle reri;

"Ülkemizin sahip olduğu biyolojik kaynakların izinsiz olarak yurt dışına çıkarılması, ülkemizin kontrolü ve ortaklığı dışında çeşitli amaçlarla kullanılmasının önlenmesi ve neticesinde ülkemize ait genetik kaynaklardan elde edilebilecek ekonomik sosyal, bilimsel, teknolojik, tıbbi ve kültürel potansiyel faydaların ülkemiz menfaatine Poker kullanılmasının sağlanması önem arz etmektedir."

Zengin biyolojik kaynaklara sahip olan Türkiye'nin bilimin ve teknolojinin ilerlemesiyle gelişmiş ülkeler tarafından bir cazibe merkezi haline geldiğini söyleyen Kılınçer, "Doğadan yabani canlıların ve onlara ait parçaların yetkili makamların izni olmadan toplanması ve yurt dışına çıkartılması olarak tanımlanan biyo-kaçakçılık veya diğer adıyla biyo-korsanlık ülkemiz adına tehlike arz eden konuların başında gelmektedir. Dolayısıyla ülkemiz biyolojik kaynaklarından elde edilen ekonomik, sosyal, bilimsel, teknolojik ve kültürel faydalardan yeterince yararlanamamaktadır" diyerek sözlerine şöyle devam etti:

"Ülkemizin sahip olduğu biyolojik kaynakların ülkemizin kontrolü dışında çeşitli amaçlarla kullanılmasının önüne geçilmesi ve ülkemizin sahip olduğu kaynaklardan azami faydanın sağlanması için, biyo-kaçakçılık konusunda bilgi ve bilinç düzeyinin artırılmasına, kurumlararası eşgüdüm ile kurumsal kapasitenin güçlendirilmesine ihtiyaç duyulmaktadır."

Bölge Müdürü Kılınçer, bu amaçla biyolojik çeşitlilik yönünden zengin olduğu ve biyolojik kaçakçılığın yaşanabileceği köylerde ve okullarda halkı bilinçlendirilmesi toplantılarının yapıldığını dile getirerek, "2015 yılında Samsun'da 5 bin 747, Tokat'ta 1117, Amasya'da 2 bin 975, Çorum'da 2 bin 22, Ordu'da 1685 olmak üzere toplamda 162 köy ve okulda 13 bin 546 kişi bilgilendirilmiştir. Bilgilendirme toplantılarına bu yolda gerçekleştirmeye devam edeceğiz" diye konuştu.



Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.