Öne Çıkanlar Samsun bafrada kaza kurşunu
banner798

Sur'da operasyon Son aşamada
banner852
DİYARBAKIR'ın sokağa çıkma yasağı süren Sur İlçesi'nde güvenlik güçleriyle PKK'lı teröristler arasında çatışma devam ediyor. Güvenlik güçleriyle teröristler arasındaki mesafe 30 metreye kadar düşerken, operasyonlarda son aşamaya geldiği belirtilerek, sık sık vatandaşların evlerinden ayrılması, teröristlerin de teslim olmaları için anonslar yapıyor.

Diyarbakır'ın 6 mahallesinde 2 Aralık'tan bu yana, hendeklerin kapatılması, barikatların kaldırılması ve PKK'lıların etkisiz hale getirilmesi için uygulanan sokağa çıkma yasağı sürüyor. Güvenlik güçleri ilçede hendek ve Sur'da operasyon son aşamada. PKK'lılara 'teslim olun' çağrısı yapılıyor. Barikatların büyük bölümünü kaldırırken, patlayıcı tuzaklı barikatların imhasını sürdürüyor. Sur'un Savaş Mahallesi'nde yoğunlaşan operasyonlarda teröristler ile güvenlik güçleri arasındaki mesafe her geçen sürede daralıyor. Çatışmalar sırasında güvenlik güçleri ile PKK'lılar arasındaki mesafenin zaman zaman yaklaşık 30 metreye kadar düştüğü belirtildi. İlçeden sık sık silah ve patlama sesleri de yükseliyor.

TESLİM OLUN ÇAĞRISI

Güvenlik güçleri Sur'un Savaş, Cemal Yılmaz ve Hasırlı mahallerine konuşlandırılan anons aracından 10 dakika arayla PKK'lılara teslim olun, vatandaşlara da güvenli şekilde evlerinden ayrılması çağrıları yapılıyor. Anonslarda şöyle deniliyor: "İçeridekiler! Kamu düzenini yeniden düzeltmek için güvenlik güçleri tarafından icra edilen operasyonda artık son aşamaya gelinmiştir. Operasyonumuzun temel gayesi olan sizlerin can güvenliği için bizlere yardımcı olmanız gerekmektedir. Çıkanların öldürüldüğü, infaz edildiği yalanlarıyla sizleri kandırıyorlar. Güvenlik güçlerince şu ana kadar çıkanlara yardımcı olduğunu gerekli işlemlerin şeffaflıkla yapıldığı ortadadır. 19 Şubat 2016 tarihinde 6 şahıs güvenlik güçleri tarafından her türlü tedbir alınarak anonslar yapılarak Cumhuriyet İlköğretim Okulu bölgesine tahliye edilmiş. 22 Şubat 2016 tarihinde 3 bölücü terör örgütü mensubu operasyon bölgesinde teslim olmuş. Sağlık kontrollerinin yapılması müteakip yine işlemleri yapılmaktadır. Çocukları canlı kalkan olarak kullanmayın. Çocukların zarar görmesini biz de istemiyoruz. Niçin onları teslim etmiyorsunuz? Biz de endişe ediyoruz. Çocuklar zarar gördüğü takdirde sizler vicdani, ahlaki ve yasal olarak sorumlu olacaksınız."

Diyarbakır Valiliği'nin 19 Şubat'ta oluşturulan koridordan 6 kişi çıkarken, 22 Şubat günü 3 PKK'lı teslim oldu. Bölgede 24 ve 26 Şubat tarihlerinde vatandaşların tahliye edilmesi ve teröristlerin teslim olmaları için yeniden koridor açıldı ancak çıkan olmadı

VALİ AKSOY: SUR'UN YÜZDE 98'İ TEMİZLENDİ

Diyarbakır Valisi Hüseyin Aksoy, düzenlediği basın toplantısında Sur İlçesi'ndeki gelişmeleri anlatırken, 6 mahallenin yüzde 98'nin temizlediğini açıkladı. Vali Aksoy, "6 mahallemizdeki sıkıntılı bölgenin bugün itibariyle yüzde 98'lik kısmı temizlenmiştir. Yüzde 2'lik bir kısmı kalmıştır. Bununla ilgili çalışmaları da güvenlik birimlerimiz yürütmektedir. Bugüne kadar 7 çukur kapatılmıştır, 271 el yapımı patlayıcı etkisiz hale getirilmiş, 204 de barikat kaldırılmıştır" dedi.

Sürdürülen çalışmalar sırasında özellikle sivil vatandaşların zarar görmemesi için güvenlik birimlerinin hassasiyet gösterdiğini ifade eden Vali Aksoy, "Güvenlik birimlerimiz tarafından anonslar yapılmak suretiyle, sivil vatandaşlarımızın güvenli bölgeye taşınmalarıyla ilgili bir çok çalışma gerçekleştirildi. Pashacasino Yapılan operasyonlar sırasında bir çok vatandaşımız güvenlik birimlerimiz tarafından bölgeden çıkartıldı. Özelikle içeride sivil vatandaşların var olduğu konusunda sivil toplum örgütlerimiz tarafından bize bazı taleplerde bulunuldu. Biz de sivil vatandaşlarımızın zarar görmemesi adına her türlü tedbiri alacağımızı ve her türlü kolaylığı göstericiğimizi ifade ettik. Bu amaçla operasyonlarımıza ara verdik, zaman zaman sivil insanlar var ve çıkmak istiyorlarsa onlara her türlü kolaylığı tanırız" diye konuştu.

AMAÇ DİYARBAKIR'DA HUZURUN YENİDEN TESİSİ

Vali Aksoy, Sur'dan vatandaşların tahliyesi için güvenlik koridorları oluşturduklarını ancak koridorlardan çıkan olamadığını belirterek, şöyle dedi:

"Özellikle içeriden çıkan insanlara farklı davranıldığı şeklinde bir takım sosyal medyada haberler yer almaktadır, bunun örnekleri önümüzdedir. Ve çıkan herkese Türkiye Cumhuriyeti devleti bir hukuk devletidir. Hukuk devletinin şartları çerçevesinde hareket edilmiştir. Bundan sonra da çıkacak olan her hangi bir sivil vatandaşımız varsa, her türlü kolaylık sağlanacaktır. Teröristler de çıkacaksa bunlarda yargıya teslim edilecektir. İçeride var olduğu iddia edilen sivil vatandaşlarımız dışarı çıkmak isterlerse yine her türlü kolaylığı göstereceğimizi bir kez daha ifade etmek istiyorum. Bugün de dahil olmak üzere her gün güvenlik birimlerimiz tarafından anonslar yapılmakta sivil vatandaşlar çıkmak istedikleri taktirde her türlü kolaylığın kendilerine gösterileceği belirtilmektedir. Gerek sivil vatandaşlarımız, gerekse teröristler içeriden çıkarılmıştır ve yargıya teslim edilmiştir. Bu anlamda eğer içeride bir sivil vatandaş, çocuk varsa biz bunları çıkarmaya ve onlarla ilgili her türlü tedbiri almaya hazır olduğumuzu bir kez daha ifade etmek istiyorum. Ama içeriden çıkmalarına izin verilmiyorsa, içeriden çıkmaları engelleniyorsa bunun sorumluluğu da bunu yapanlara aittir. Bunu da açıkça belirtmek istiyorum. Bizim amacımız hiç kimsenin burnu kanamadan Diyarbakır'ın huzur ve güvenliğinin yeniden tesis edilmesidir."

"KANUNSUZ EYLEMLERE DİYARBAKIRLILARIN KATILMAMASINI TEMEMMİ EDİYORUM"

Vali Aksoy, dün HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın yarın herkesi bulunduğu yerden Sur'a yürümeye çağırmasına isim vermeden değinerek, Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nu hatırlattı. Aksoy, "Toplantı, gösteri ve yürüyüşle ilgili her türlü toleransı göstermeye büyük gayret gösteriyoruz. Basın açıklamalarına müdahale etmiyoruz. Ancak yürüyüşlerin nasıl yapılacağı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu'nda açıkça belirtilmiştir. İzin alınması gerekir ve yürüyüş yapılacak güzergahlarda bellidir. Dolayısıyla kanunsuz eylemlere hiçbir Diyarbakırlının katılmamasını temenni ediyorum. O anlamda da herkesi sağ duyuya davet ediyorum. Diyarbakır'ın huzur ve güven ortamını bozmama adına herkesin sağ duyuyla hareket etmesi büyük anlam taşımaktadır" dedi.

5 BİN AİLEYE 10 MİLYON LİRA YARDIM

Sur İlçesi'nin 6 mahallesinde yaklaşık 24 bin kişinin yaşadığını ve bunların büyük bir kısmının yaşanan olaylar nedeniyle evlerini terk etmek zorunda kaldığını söyleyen Aksoy, yaklaşık 5 bin 500 ailenin Sur'un diğer bölgelerine veya merkez ilçelere taşındığını kaydetti. Aksoy, "Bugüne kadar otellerde 801 aile misafir ettik, şu an itibariyle otellerde 104 aile ve 406 kişi yaşamaya devam ediyor. Taşınan aileler 1000'er lira yardım yaptık ve bugüne kadar Sur'un içerisinde kalanlar ve dışarı çıkanlarla birlikte 5 bin aileye toplam 10 milyon 769 bin lira nakdi yardım bu vatandaşlarımıza yapılmıştır. Sur'da basit usulde vergi mükellefi olan 1160 esnafımıza da 3 milyon 322 bin liralık bir yardım ulaştırılmıştır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımızca ilimize 3 bin toplum yararına çalışma kadrosu tahsis edilmiştir. 10 Mart tarihi itibariyle 3 bin toplum yararına çalışan kişiyi de istihdam etmeye başlayacağız. İlk aşamada 3 aylık bir çalışma, ama önümüzdeki süreçte bu yeniden uzatılacak. Bugüne kadar 2 bin 728 aile 18 bin 539 kişi evlerinde ziyaret edilmiştir. Temel amaç sorunları var mı varsa çözüm üretmek. İçeride sivil vatandaşlar varsa bunların çıkarılmasına biz her türlü kolaylığı göstermeye hazırız, her türlü desteği vermeye hazırız. Güvenlik birimlerimiz bu konuda büyük bir hassasiyet içerisinde çalıştılar yine bundan sonra da aynı hassasiyeti göstermeye devam edecekler. Buradan çıkmalarına müsaade etmeyenler var ise bunların sorumluluğu da onlar üstlenecektir" dedi.

Haber Ovası

Bu video Adobe Flash Player'ın son sürümünü gerektirmektedir.

Adobe Flash Player'ın son sürümünü indirin.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner877

banner876