Öne Çıkanlar istanbul Arıcılık
banner797

Rektör Adayı Prof. Dr. Yılmaz CAN




2016 yılı Haziran ayında yapılacak olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi rektör adayı belirleme seçiminde rektör adayı olduğumu sizlerle paylaşmak istiyorum. Halen Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi, İslam Tarihi ve Sanatları Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yapmaktayım. Sözlerime başlamadan önce sizlere, kısa özgeçmişimi sunmak isterim.



1962 Keşap-Giresun doğumluyum. İlk ve ortaokulu köyümde, lise öğrenimimi Giresun İmam Hatip Lisesi’nde tamamladım. 1983 yılında Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldum. Bir yıl sonra Ondokuz Mayıs Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Türk İslam Sanatları Tarihi Anabilim Dalında araştırma görevlisi olarak göreve başladım. 1991’de Ankara Üniversitesi DTCF Sanat Tarihi Bölümünde, “Erken Dönem İslam Şehirlerinin Fizikî Yapısı” konulu tez çalışmasıyla doktoramı tamamladım. 1998 yılında doçent, 2008 yılında ise profesör oldum. 2010-2012 yılları arasında vekâleten Giresun Üniversitesi Rektörlüğü görevini yürüttüm. 30 Mart 2014 Yerel Seçimlerinde Ak Parti’den Giresun Belediye Başkan adayı oldum. Fransızca ve Arapça biliyorum. Türk İslam Sanatları alanında kaleme alınmış 7 kitap çalışmam ve çeşitli dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalem bulunmaktadır. Üç kız babasıyım.

Akademik hayatım boyunca üstlendiğim çeşitli görev ve sorumluluklarda edindiğim bilgi, birikim ve deneyimi, mensubu olmaktan onur duyduğum Üniversitemin hizmetine sunmayı, hep birlikte Üniversitemizi öncü, güçlü, saygın bir konuma taşımayı amaçlıyorum.

Üniversitemizin uluslararası alanda hak ettiği yeri alabilmesi, nitelik ve nicelik olarak yükselmesi için yapılması gerekenleri kabaca beş başlık altında toplamak mümkündür.



• Bunlardan birincisi, fizikî alt ve üst yapıyla ilgili eksikliklerin giderilmesidir. Üzüntüyle belirtmek gerekir ki, Üniversitemizdeki mevcut yapılaşma mimarî, sanatsal uyum ve ahenkten yoksundur. Çevre düzenlemesinin de güzel ve yeterli olduğu söylenemez. Raylı sistemin Üniversitemiz yerleşkesinin içine uzanmaması, Kurupelit Yerleşkesi’nin halâ bir master yerleşim planının yapılmamış olması önemli eksiklikler arasındadır.



• Üniversitemizin, çağdaş eğitim-öğretimin vazgeçilmezi teknik donanım bakımından yeterli hale getirilmesi gerekmektedir. Üniversitemiz yerleşkelerinde kablosuz internet erişiminin hâlâ sağlanamamış olması ciddi bir eksikliktir.



• Eğitim-öğretimde kalitenin yükseltilebilmesi ve akademik çalışmalarda nitelikli üretkenliğin artırılabilmesi için yeni birtakım düzenlemelere ihtiyaç vardır.



• Üniversitemiz için, hayatın, şehrimizin, bölgemizin, ülkemizin ve dünyanın gerçekleriyle uyumlu, geleceği öngörebilen stratejik planlama yapmak çok önemlidir.



• İyi işleyen eğitim-öğretim ve bilimsel çalışmalar bağlamında olumlu çıktılar üretebilecek sağlıklı bir yönetim mekanizması oluşturmak, öncelikli ve vazgeçilmezdir.



Nasıl bir yönetim tasavvur ediyoruz? Yönetim anlayışımızın temel ilkeleri neler olacaktır? Kısaca bahsetmek istiyorum. Yönetim anlayışımızın en temel, en belirgin ilkeleri ADALET, DÜRÜSTLÜK, ŞEFFAFLIK, KATILIMCILIK, AKADEMİK ÖZGÜRLÜK ve ÇALIŞMA BARIŞI olacaktır.



• Dışlamayan, ötekileştirmeyen, farklı ideolojik ve siyasi tercihlere saygı duyan, tahammül edebilen, özellikle özlük haklarında ve akademik yükseltilmelerde ayrım yapmadan adil bir şekilde hak dağıtımı yapabilen bir yönetim vadediyoruz.



• Yaşadığımız acı tecrübelerden biliyoruz ki, eğitim-öğretim ve bilimsel üretim için çalışma barışı, huzur çok önemlidir. Mutsuz ve huzursuz öğretim elemanının üretken olması mümkün değildir. Bu itibarla yönetimimizde, kavgadan, çatışmadan, gerilimden uzak, barışın ve hoşgörünün egemen olduğu bir çalışma ortamının temini için azami gayret sarf edilecektir.



• Özgür çalışma ortamını yok edecek baskı ve sindirme amaçlı soruşturmalara, sürgünlere, mobbing uygulamalarına asla izin verilmeyecektir.



• Yönetici her konuda en doğrusunu bilemez. Verilecek kararlarda akılları birleştirmek hataları azaltır, isabeti artırır. Dolayısıyla istişareyi önemsiyoruz. Biliyoruz ki, katılımcılık çağdaş yönetim anlayışının vazgeçilmezidir.



• Her üniversite çalışanının ve ilgili ilgisiz her Türk vatandaşının yönetimimizi, icraatımızı sorgulamaya hakkı vardır. Mevzuatın gizli saymadığı her bilgiyi herkesle paylaşmaya hazırız. Zira inanıyoruz ki, şeffaflık dürüstlüğün ön şartıdır.



• Üniversitemiz Samsun’un ve bölgemizin önemli bir kurumudur. Bu bağlamda Üniversitemiz Yönetimi, Valilik ve Büyükşehir Belediyesi başta olmak üzere ilgili tüm resmi, sivil kurum ve teşekküllerle güçlü bir işbirliği içinde olacaktır.



Yetenekli, liyakat sahibi arkadaşlarımla birlikte, ülkemizin en köklü üniversitelerinden biri olan Ondokuz Mayıs Üniversitesi’ni saygın bir konuma taşımayı, yüceltmeyi hedefliyorum. Bunun için yola çıktım ve rektör adayı oldum. Bu hedefe yürürken siyasî tercihi, fikrî bakış açısı farklı tüm arkadaşlarımı yukarıda zikrettiğim ilkeler bağlamında birlik olmaya, beraber olmaya, güç birliği yapmaya ve Üniversitemizde yeni bir sayfa açmaya davet ediyorum. Üniversitemize güç katmak isteyen herkese elimi uzatmaya, gönlümü açmaya hazırım. Muhataplarıma kişiliğim ve kapasitem konusunda 32 yıllık akademik geçmişimi, yakın tarihte Giresun Üniversitesi’nde ortaya koyduğum rektörlük deneyimimi referans olarak gösteriyorum.



Rektör adayı olan tüm arkadaşlarımı kutluyorum. Seçim sürecinin huzur ve kardeşlik içinde geçmesini, sonucun Üniversitemiz, şehrimiz ve ülkemiz için hayırlı olmasını diliyorum. Tüm meslektaşlarımı, Üniversitemiz çalışanlarını ve öğrencilerini, Samsunlu hemşehrilerimi sevgiyle, saygıyla selamlıyorum.



Prof. Dr. Yılmaz CAN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.