Öne Çıkanlar yağ bezesi cerattepe
banner798

Deltada hedef bitki türlerinin korunması için bir toplantı düzenlendi
Kızılırmak Deltası Çalışma Grubu toplantısına Ondokuz Mayıs Üniversitesi Bafra Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof.Dr.Ali Kemal Ayan, Dr. Hasan Akay, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nden Aysel Altay, Orman ve Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü'nden Muzaffer Çelik, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak ve ilgili daire amirleri nin katıldı. Burada bir konuşma yapan Ondokuz Mayıs ÜNiversitesi'nden Doç.Dr.Hasan Korkmaz, proje sunumunda verdiği bilgilerde Kızılırmak Deltası'nda 84 familya ve 344 cinse bağlı 561 bitki türünün varlığının tespit edildiğini belirterek, "Bu türlerin 3 tanesi eğrelti, 2 tanesi açık tohumlu, 556 tanesi kapalı tohumlu. 454 tanesi iki çenekli, 107 tanesi bir çenekli, içinde yer almaktadır.

Yürütülecek çalışmalarda hedefimiz, korumacı ve duyarlı insan faaliyetlerini geliştirerek, farkındalık yaratmak ve türler üzerindeki tehdit ve baskıları ortadan kaldırmaktır. Ayrıca Kızılırmak Delta'sındaki kardelen, göl soğanı ve kum zambağı türlerinin populasyon ve habitatlarının korunmasını sağlamak için, farkındalık ve kamuoyu oluşturma faaliyetleri ile birlikte, sürdürülebilir doğal kaynak kullanımı uygulamalarını yaymaya Aresbet yönelik çalışmalar yapmaktır" dedi.



Yöre halkında farkındalık yaratmak istediklerini ifade eden Doç.Dr.Korkmaz, "Yerel halk ve ziyaretçilere tanıtım yapmak, tanıtım ve medya unsurlarını oluşturarak, halkın bilgi ve bilinç seviyesini artırmak, deltanın resmi kurumlarca izlenmesini ve yörenin korunması ile ilgili mevzuatın titizlikle uygulanmasını sağlamak gerekmektedir.Konunun tarafı olan resmi kurumlar ile çevreci sivil toplum kuruluşları arasında işbirlikleri sağlanarak türlerin korunmasına ve kullanım dengesini sağlamaya yönelik faaliyetlerle, yöre halkının daha fazla istifadesiiçin üretim tekniklerinin ve desteklerinin yaygınlaştırılmasını sağlayacak projelerin geliştirilmesi önem taşımaktadır. Yörede yaygın tarım modelini iyileştirmeye yönelik aktiviteler yapmak, yasal mevzuatlara göre bu türlerin Deltadaki üretimini sağlamak, deltanın botanik değerlerini öne çıkarmak, türlerin tohumlarıyla, neslinin devam etmesini sağlamak yöre ekonomisine önemli katkılar sağlayacaktır" diye konuştu.



Samsun Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Zennube Albayrak ise delta da bugüne kadar genel olarak kuşlarla ilgili konulara daha çok ağırlık verdiklerini dile getirerek, "Ancak, deltadaki diğer bitki türlerinin korunması için gerekli önlemlerin alınması gerektiğini bildiğimizden, bugünkü toplantının konusunu bitki ve tarımsal üretime ayırdık. Deltada tarımsal üretim vazgeçilmezdir. Doğayı canlandırıp koruyacağız" dedi.



FOTOĞRAFLI


DHA-Genel - Türkiye-Samsun - Hakan AKGÜN

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.