banner797

Kuş Cennetinde leylek yavruları dünyaya geldi

Dünya üzerinde 10 bin üzerinde kuş türü olduğu, Türkiye’de 500 kuş türünden 365 kuş türünün Kızılırmak Kuş Deltasında tespit edildi.

Bu kuş türlerinden 165 tanesi de Kızılırmak Deltası Kuş Cennet’inde üremekte, 56 Bin hektar alanda koruma altında olan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde 19 Mayıs, Bafra ile Alaçam alanı içerinde toplam 950 tane leylek yuvası olduğu, leylek yuvasının en fazla olduğu yer, Doğanca Mahallesi’nde bulunan Leylek Toki'de yaklaşık 50 tane yuvanın olduğu kayıt edildi.

Mart ayından itibariyle Afrika'dan üremek için Türkiye’ye gelen leylekler, bir önceki yıl eski olan yuvalarına tekrar gelerek yuvalarını tamire başlıyor. Her bir yuvanın ağırlığı 600 kilogram ile 1000 kilogram arasında değişe biliyor.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti'nde leylekler yuvalarını dış budak üzerinde yuvalarını yapmayı tercih ediyorlar.

Leyleklerin oluşturduğu yuvalarda, bir ile iki yıl boş kalsa bile yuvaya başka bir leylek ellemiyor, Yuvaya ilk gelen leylek erkek oluyor. Bir hafta sonra yuvaya dişi leylek birey geliyor, erkek leylekler her sene farklı bir eş seçiyorlar, dişi leylekler hangi yuva güzelse o yuvayı tercih ediyorlar.

Erkek leylek yuvayı tamamladıktan sonra eş seçimi oluyor, bir yılda bir dişi leylek 3 veya 4 yumurta yapıyor.

Mayıs’ta yumurtlayan Leylekler, Haziran ayında yumurtadan çıkıyorlar, Temmuz başında yavru leyleklerin uçuş talimleri oluyor.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde Ağustos sonu, Eylül itibariyle bulundukları yerleri terk etmeye başlıyorlar, Leyleklerin nesli yok olma tehlikesi olmadığı için takip edilmediği öğrenildi.

Anahtar Kelimeler:
SamsunKuş Cenneti
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.