Öne Çıkanlar Samsun bafra

Samsun'da kokarca böceğine Samuray arıları salındı

Samsun'da tarımsal üretime önemli zarar veren Kahverengi Kokarca ile mücadele kapsamında, "Bakanlığımız Kahverengi Kokarca İle Mücadele Eylem Planı" gereğince 2024 Yılı Kahverengi Kokarca'nın Ülkesel Entegre Mücadele Yönetimi Projesi kapsamında ilk defa 14 bin adet Trissolcus japonicus Samuray Arıcığı salındı.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam yaptığı açıklamada, Samuray arıcığı olarak da bilinen ve yumurta parazitoidi olan Trissolcus japonicus salımlarının, orta ve uzun vadede zararlı popülasyonunun kontrolünde önemli bir rol üstleneceğini ve doğal dengenin oluşmasına büyük ölçüde katkı sağlayacağını belirtti.

Sağlam ayrıca, ilde 17 ilçeye yaklaşık 420 adet Funnel tuzak dağıtıldığını ve bu tuzaklar ile popülasyon takibi yapılarak parazitoid salımı yapılacak lokasyonların belirlenmesinde de etkili olunacağını ifade etti.

Kahverengi Kokarca ile mücadelede entegre bir yaklaşımın önemini vurgulayan Sağlam, mekanik mücadele, biyoteknik mücadele, biyolojik mücadele ve kimyasal mücadele yöntemlerinin birlikte değerlendirilerek etkin bir mücadele yapılması gerektiğini söyledi. Sağlam, ilde kahverengi kokarca ergin çıkışlarının yoğunlukla görüldüğü alanlarda, fındık kurdu mücadelesi ile entegre edilerek kimyasal mücadele de yapıldığını kaydetti.

Samsun'da düzenlenen etkinliğe Çarşamba İlçe Kaymakamı Doç. Dr. Şükrü Yıldırım, Tekkeköy İlçe Kaymakamı Dr. Polat Kara, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür V. Doç. Dr. Betül Bayraklı, Orta Karadeniz Geçit Kuşağı Tarımsal Araştırma Müdürü Ahmet Boz, 19 Mayıs Üniversitesi Kenevir Araştırma Enstitüsü'nden Dr. Kibar Ak, Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Samsun Başmüdürü Derya Şahinler, İlçe ve Şube müdürleri yanı sıra teknik personel ve üreticiler katıldı.

Samsun'da Kahverengi Kokarca ile mücadelenin başarıya ulaşması için tüm üreticilerin desteğine ihtiyaç duyulmaktadır. Üreticiler, bahçelerinde Kahverengi Kokarca'yı gördüklerinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'ne veya muhtarlıklara bilgi vermeleri önemlidir.

Anahtar Kelimeler:
SamsunSamurayKokarca
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.