Öne Çıkanlar Çanakkale Settar Aslan

Yakakent'de Türk Somon hasadı

Yakakent ilçesi Balıkçı barınağında düzenlenen etkinlikle Türk Somonu hasadı başladı.

Yakakent Balıkçı Barınağında düzenlenen etkinlik  Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü'nden Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, Yakakent Kaymakamı Abdulsamet Kılıç, Yakakent Belediye Başkanı Dr. Şerafettin Aydoğdu, Amasya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden İl Müdürü Gürol Çetin, Samsun il Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Balıkçılık ve Su Ürünleri Sube Müdürü ve Yakakent İlçe Müdürün katılımıyla gerçekleşti. 

Konu ile açıklama yapan İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam,"Bafra Derbent baraj gölünde yetiştirilen alabalıkların bir kısmı iç piyasada tüketilip, büyük bir kısmı ise ortalama 500-600 gr ağırlığa ulaşınca Yakakent ilçemizde bulunan su ürünleri yetiştiricilik tesislerine canlı olarak nakledilmekte, denizde 3,5-4 kg ağırlığa ulaşıncaya kadar büyütülmetedir." Dedi.

Sağlam," 1,25 kg ve üzeri büyütülen alabalıklar Türk somonu olarak adlandırılmakta ve genellikle ihraç edilmektedir. İlimizde de yetiştiriciliği de yapılan bir alabalık türü olan Türk Somonu, yapılan kültür çalışmaları ile hem tatlı suda hem de denizde kolaylıkla yetiştiriciliği yapılmaktadır. Karadeniz yapısı itibarı ile (sıcaklık ve diğer kimyasal içerik) bu alabalık türünün yetiştiriciliğine çok uygun olup, uygun dönemlerde (Ekim-Kasım ayından Mayıs ayı sonuna kadar) denize alınan balıklar çok hızlı büyüme kaydedebilmekte ve daha lezzeti olduğu için tercih edildiğini. " kaydetti.

Samsun İlinde Su Ürünleri Yetiştiriciliği yapan ve yetiştiricilik belgesi almış toplam 39 (otuz dokuz) adet tesis bulunduğunu söyleyen Sağlam,"İlimiz su ürünleri yetiştiricilik üretiminin önemli bölümünü Derbent Baraj Gölü ve Yakakent açıklarında Karadeniz’de üretim yapan tesislerimiz sağlamakta. olduğunu ifade etti.

Samsun İli su ürünleri yetiştiriciliği toplam proje kapasitesi 23.092 ton yıl olup, 15.483 ton/yıl alabalık, 5.540 ton/yıl levrek üretimine olanak verebilmektedir.  Derbent Baraj Gölü’nde 14 adet, Yakakent İlçesinde Karadeniz’de 12 adet su ürünleri Yetiştiricilik Tesisi bulunmaktadır. 2023 yılında bu iki su rezervinde ağ kafeslerde 13.270 ton alabalık üretimi gerçekleştirilmiş olup, bu miktarın 8.771 tonu Türk somonudur." 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.