Öne Çıkanlar Doluluk oranı Millet Cami
banner798

Bafra'da Çeltik Yetiştiriciliğinde Hasat Günü yapıldı.

İkiztepe Mahallesi Tarım Kredi Kooperatifi yanı ‘Damla Sulama Sistemi İle Çeltik Yetiştiriciliğinde Çeşit Performansları Hasat günü yapıldı.

Günü’Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre;”Karadeniz Bölgesinin en önemli ovalarından biri olan Bafra Ovası üzerinde yer alan verimli topraklara sahip ilçemizde 668.570 da. Tarım arazisi bulunmaktadır. Bu alanın yaklaşık % 49-50’ si sulanabilir durumdadır. Çeltik Yetiştiriciliği 2007 yılında 50.717 dekar, iken 2020 yılında bu rakam 134.022 dekara ulaşmıştır.2020 yılında 112.429 ton çeltik üretimi gerçekleşmiştir. 2021yılında ise 2344 çiftçimizde 139.998 dekarlık alanda Çeltik yetiştiriciliği yapılmaktadır.

Son yıllarda tava usulü çeltik yetiştiriciliğine ilave olarak ilçemizde damla sulama ve yağmurlama sulama sistemleri ile de yetiştiricilik yapılmaya başlanmıştır.2021 yılında 15 çiftçimizde yaklaşık 600 dekarlık alanda damla sulama sistemi ile yetiştiricilik yapılmaktadır. Şu ana kadarki hasadı gerçekleştirilen alanlarda dekara ortalama verim 700 kg civarındadır. Damla Sulama Sistemi ile çeltik yetiştiriciliği ,Tava Usulü ile yetiştiricilik yapılamayacak alanlarda arazi kullanımının etkinleştirilmesi, Tava usulü yetiştiriciliğe göre % 60-70 su tasarruf sağlanması, etkili gübreleme ve bitki koruma ürünlerinin uygulanması, erken hasat imkanını sağlaması, brokoli, ıspanak, gibi kışlık ürünlerin yetiştirilmesine imkan tanıması, münavebeye uygunluğu, Mayıs ayındaki sıcaklık düşüşlerinden etkilenmemesi, çeltikte yatma problemini en aza indirmesi, hassas arazi tesviyesi olmadan da yetiştiriciliğe imkan tanıması dolayısı ile hem ülke ekonomisine hem de üretim miktarının arttırılmasına büyük katkı sağlayacaktır. Bafra İlçemizde 2019 ve 2020 yılı içerisinde yapılan damla sulama ile Çeltik yetiştiriciliği çalışmalarımız basın yayın organlarında yer almış ve ülke genelinde ilgi uyandırmıştır. Çevre İller başta olmak üzere yurdumuzun birçok bölgelerinden bilgi talebinde bulunulmuştur. Bu durum ilçemize damla sulama sistemi ile yetiştiricilikte öncülük yapma sorumluluğunu yüklemiştir.

Bu amaçla Bölge şartlarında damla sulama sistemi ile yetiştiricilikte en yüksek verim ve kalitenin elde edilmesi ve ülke ekonomisine katkı sağlanması amacı ile Bafra Çeltik Komisyonu Başkanlığı katkıları ile İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğümüz tarafından damla sulama sistemi ile yetiştiricilikte yüksek performans gösteren çeşitleri belirlemek amacı ile İkiztepe mahallesinde 10 çeltik çeşidi ile 20 dekarlık alanda demonstrasyon kurulmuştur. Kurulan demonstarsyonda tüm çeşitler aynı tarihte ekilmiş, ekimden hasada kadar ki geçen sürede gübreleme, sulama, ilaçlama v.b bakım işlemleri tüm çeşitler için aynı kriterlerde uygulanmıştır. Hasat sonrasında her çeşitden elde edilen verim miktarı ve randımanları damla sulama sistemi ile yetiştiricilik yapmak isteyen üreticilerimizle paylaşılacaktır.

Çeltik Hasat Sonu pilav dağıtım etkinliği ,Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam,Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç,MHP Bafra İlçe Başkanı Barbaros Turna,İyi Parti İlçe Başkanı Aydoğan Yılmaz,CHP Bafra İlçe Başkanı Vahit Perçin, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner ,Bafra TSO Başkanı Göksel Başar,Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü İlçe Müdürü Mehmet Güreş ve daire amirleride katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.