Öne Çıkanlar 2017 İşitme 2017 İşitme Engelliler
banner798

Kırmızı Altın Kapya Biberin Hasatı Başladı

Bafra'ya yaklaşık 5 kilometre uzaklıkta yer alan Türbe Mahallesinde ( köyünde) Üreticilik yapan Tarık Çelik, kırmızı altın olarak değerlendirdiğimiz,  Nisan ile Mayıs ayları içersinde örtü altı ve üstüne ektiğimiz Salçalık Kırmızı Kapya Biberin hasatına başladık.

Türkiye'nin ikinci Çukur Ovası olan Verimli Ovamız da bu yıl Üreticiler tarafından yaklaşık 32 bin dekar alana Salçalık Kırmızı Kapya Biber ekimi gerçekleşirken, hasatına da bazı yerlerde erkenci tabir edilen kapya biberin hasatına başlanırken Ekim ve Kasım aylarına kadar devam edecek.

" Fiyatlar Memnun Edici  " 

Çelik, geçen seneye göre bu yıl da kapya biberin fiyat başlangıçı da süper başladı. Geçen seneye kıyaslarsak 1.50 TL  ve 2 Liradan satarken, bu sene ise dökme 2. 50 TL ila 3 çuvalı ise 2 TL ve 2.50  Liradan toptan hal çıkışı oldu. Şu an bu fiyatlar biz Üreticileri fazlasıyla memnun ediyor. Pazar yerlerinde ise vatandaş kapya biberin kilosunu 3 ile 4 Liradan alarak sofrasına götürüyor.

" Her Geçen Yıla Göre Ekimi Artarken, Emeğimizin Karşılığını Alıyoruz " 

Geçen yıl 10 dönüm bu yıl ise yaklaşık 15 dönüme yakın Salçalık Kırmızı Kapya biber ekiminin ardından hasatına başlayarak devam ediyoruz. Dönüm başına yaklaşık 5 ile 6 ton biber hasatı düşüyor. Hasat sonunda emeğimizin karşılığını aldığımız da yüzlerimiz gülüyor. Mazot, ilaç, gübre, fide ve işci parasını çıkardığımız zaman bize emeğimizin karşılığı kalıyor.

" Şehir Dışı Talep Yoğunluğuna Yetişmeye Çalışıyoruz " 

Çelik, Ovamızda her yıl Kapya biberin ekimi artışı yaşanıyor. Çünkü alıcısı çok. İlçemizde yer alan Salça fabrikasına da yetiştirmeye çalışıyoruz.Türkiye'nin her yerinden talep yoğunluğu yaşıyoruz. 

Başta Komisyoncular ve biz Üreticiler okarak önce dış taleplere yetişemeye çalışırken iç piyasada elimizden geldiği kadar yetişmeye çalışıyoruz. Tabi ki de kapya biberde hasat yeni başladığı için bu sıkıntıları yaşıyoruz, ama ilerleyen günlerde bolluk olduğu zaman  hem şehir dışı, hem de şehir içi taleplere cevap vereceğiz.

Kapya biberimiz Ovamızdan başta ŞanlıUrfa, Kahramanmaraş, Gaziantep, Diyarbakır ve  Adana İllerine gidiyor. Ovamızdan çıkan Kapya Biberimiz başta Salça,  Kırmız Pul biber, Közlemiş Konservesi,  olmak üzere Sanayilerde Boya maddesi olarak geri dönüyor.Bu her yönüyle bizlere geri dönen ve  Kırmızı Altın olan Salçalık Kırmızı Kapya Biber bu yılda Üreticisini üzmeyecek memnu edecektir şeklinde konuştu.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.