Öne Çıkanlar Emirliğİ Doğanderesi
banner797

Erdoğan'dan Kanal İstanbul açıklaması

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin TBMM Grup Toplantısı'nda yaptığı konuşmada

“KANAL İSTANBUL’U ENGELLEMEK İSTEYENLERE RAĞMEN BU ABİDE ESERİ ÜLKEMİZE KAZANDIRACAĞIZ”

İç politika, dış politika ayrımının ortadan kalktığına Kanal İstanbul tartışmalarının örnek olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, şu bilgileri paylaştı: “Esasen 2023 hedeflerimizden biri olan Kanal İstanbul’u yapmakta geç bile kaldık. Tabi bu tür projelerde çok ciddi ve uzun süren ön hazırlıklar gerekiyor. Bugüne kadar jeolojik, jeoteknik, hidrolojik araştırmalar dalga ve deprem analizleri, trafik etütleri, proje hazırlığı, altyapı deplase ihtiyaçları, çevresel etki çalışmaları gibi süreçleri tamamladık. Bu çalışmalarda 11 farklı üniversiteden ve çeşitli kamu kurumlarından 34 ayrı bilim dalına mensup 200’ün üzerinde bilim insanı görev aldı. Kanal için belirlenen beş farklı güzergâhtan en uygun olanı üzerinde karar verildikten sonra, 304 ayrı noktada 17 bin metrenin üzerinde sondaj yapıldı. Güzergâh boyunca 248 jeofizik etüt gerçekleştirildi, laboratuvar deneyleri ve zemin çalışmalarının ardından kanalın modellemesine geçildi. Bunun için kendi alanlarında dünyanın en önde gelen uluslararası firmalarıyla çalışıldı. Mühendislik projelerinin ve ÇED çalışmalarının tamamlanmasıyla bugünkü aşamaya gelindi. Kanal çalışma alanı 152 milyon metrekareyi bulurken, bunun yaklaşık üçte birinde kamulaştırma ihtiyacının olduğu görüldü. İnşa maliyeti 75 milyar lira olarak hesaplanan Kanal İstanbul bünyesinde iki liman, bir yat limanı, bir lojistik merkezi, yedi köprü, iki demir yolu hattı, iki hafif raylı sistem hattı yer alacak.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan, projenin her ayrıntısının düşünüldüğüne vurgu yaparak, “Öyle zincirleme yapmakla, bilmem ne yapmakla bunu engelleyemezsiniz. Türkiye’nin tüm büyük projelerini olduğu gibi Kanal İstanbul’u da engellemek isteyenlere rağmen bu abide eseri ülkemize kazandıracağız” dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.