Öne Çıkanlar Samsunspor Dart
banner798

TSO'ya göre başarı, Strateji Belgesi'ne göre fiyasko!

3 milyar dolarlık ihracat hedefi 1 milyar dolara düştü

Hancıoğlu: "Bu büyük çelişki, yönetilemezlik ve öngörüsüzlüğün eseridir"

Samsun'un İhracat Strateji Belgesi'ne göre, bu yılın ihracat hedefinin 3 milyar dolar olduğunu hatırlatan CHP'li Neslihan Hancıoğlu, "bu belge ortadayken '1 milyar dolarlık ihracatla 2023 yılı hedefini yakaladık' demek büyük bir çelişkidir. Bu büyük çelişki, yönetilemezlik ve öngörüsüzlüğün eseridir" dedi.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Samsun Milletvekili Neslihan Hancıoğlu, bu yılın Ocak-Ekim döneminde Samsun'dan gerçekleşen 1 milyar 58 milyon dolarlık ihracatın, 2023 yılında ulaşılması planlanan ihracat hedefinin üzerinde olduğuna dair açıklamalara tepki gösterdi.

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nca hazırlanan Samsun İhracat Stratejisi ve Eylem Planı Belgesi'nde, 2015 yılında 1 milyar dolar, 2019'da 3 milyar dolar, 2023 yılında ise 6 milyar dolarlık ihracat hedefinin yer aldığını vurgulayan Hancıoğlu şunları söyledi:

"Samsun'umuzda yaratılan katma değer, ihraç edilen her kalem ürün bizim için çok değerlidir ve sanayicisinden emekçisine kadar, emeği geçen herkese minnettarız. Ancak mevcut durum üzerinden bir algı operasyonu yürütülmesine de seyirci kalmayız!

YAPILAN İHRACAT, 6 YIL ÖNCESİNİN HEDEFİ...

Yaklaşık 10 yıldır, hemen hemen her alanda '2023 hedefleri' belirleyip, bunun üzerinden siyasi rant elde etmeye çalışan bir iktidarla karşı karşıyayız. Bu iktidarın, ayakları yere basmayan, gerçekle uzaktan yakından hiçbir alakası olmayan hedeflerinden biri de ihracat hedefleridir. Bu kapsamda hazırlandığı ortada olan Samsun Ticaret ve Sanayi Odası'nca yayınlanan Samsun İhracat Stratejisi ve Eylem Planı Belgesi'nin daha ilk sayfasında, Samsun'un 2015 yılındaki ihracat hedefinin 1 milyar dolar, 2019'da 3 milyar dolar, 2023 yılında ise 6 milyar dolar olduğu yazılıdır.

Bu belge, bu hedefler ortadayken 'bu yılın Ocak-Ekim döneminde Samsun'dan gerçekleşen 1 milyar 58 milyon dolarlık ihracatla, 2023 yılında ulaşılması planlanan ihracat hedefine ulaştık' demek büyük bir çelişkidir. Bu büyük çelişki, yönetilemezlik ve öngörüsüzlüğün eseridir.

Fakat şu noktanın da altını çizmek gerekir; bu öngörüsüzlük, büyük zorluklar içinde üreterek, ihracat yapmaya çalışan, emeğini ve sermayesini Samsun'umuzun ve ülkemizin kalkınmasına vakfeden müteşebbisimize ait değildir! Bu, ülkemizin ve dünyanın gerçeklerinden koparak, sadece siyasi rant hesabı üzerinden uçuk hedefler belirleyen ve bunları herkese kabul ettirmeye çalışan siyaset anlayışının öngörüsüzlüğüdür.

MURZİOĞLU'NA 'SORGULA VE SORGULAT'' ÇAĞRISI

'Bu yılki 1 milyar dolarlık ihracatla 2023 hedefini yakaladık' diyen Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı sayın Murzioğlu'ndan beklentimiz ve ricamız, Samsun İhracat Stratejisi ve Eylem Planı Belgesi'nde yer alan hedeflerin neden 6 yıl gerisinde kaldığımızı sorgulaması, bunu iktidara sorgulatması ve izlenen yanlış politikaların düzeltilmesi adına daha fazla çaba sarf etmesidir."

HABERİN SPOTLAR:

1 - Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu'nun Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamaların bağlantı adresi:

https://www.aa.com.tr/tr/ekonomi/samsun-2023-yilinda-yapilmasi-planlanan-1-milyar-dolar-ihracat-hedefine-erken-ulasti/2425111

2 - Samsun Ticaret ve Sanayi Odası tarafından yayınlanan Samsun İhracat Stratejisi ve Eylem Planı Belgesi'nin 3. ve 12. sayfaları:

Anahtar Kelimeler:
Neslihan HancıoğluTso
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.