Öne Çıkanlar Yaşar Saydam yaz saati kalıcı oldu
banner798

Gazi Şahin, Kıbrıs Harekatını anlattı

Samsun’un Bafra ilçesinde Kıbrıs Gazisi Rahmi Şahin, Kıbrıs Savaşını, o gün yaşananları anlattı ve Bafra Şehitliğinde şehitlerin kabrini gezerek dualar okudu.

Kıbrıs Gazisi 70 yaşındaki Rahmi Şahin,” 50.’inci Piyade Alayında askerdim, 106 milimetrelik havan çavuşuydum. 15 Temmuz günü azılı terörist Nikos Sampson, Cumhurbaşkanı Makaryos darbe düzenledi. Saat 13.30’da bizlere Osmaniye’de alarm verildi.”

Hemen kalktık toplanma bölgesinde hazırlandığını söyleyen Kıbrıs Gazisi Rahmi Şahin,” Savaşın çıktığı zaman teskereme 40 gün vardı. 40 Günde izinim duruyordu. 3,5 ay Kıbrıs harekâtında kaldığım için izinimde yandı. Askerliğim 20 ay sürdü, 2 Kasım’da teskere aldım. Benim olduğum alay Üst Piyade taburu, bir Top Piyade taburuydu. 4 Tabur olarak Kıbrıs harekatına gittik. Kıbrıs Harekatında benim Alay Komutanım Halil İbrahim Karaoğlanoğlu 50 Piyade Alay komutanımız Kıbrıs harekatında Şehit olduğunu” söyledi.

Rahmi Şahin,” 37 bin 500 asker Kıbrıs’a gitti, Kıbrıs harekatına katıldık. Bizim birlikten Alaçam Yukarı Elma Köyünden Kemal Balta isimli arkadaşımız şehit olmuştur. O dönemde Bafra’da yaralılarımız vardı. Kıbrıs Savaşı milletin bildiği gibi kolay bir savaş değildir. Orada bizler Rum ordusu ile EOKA örgütü ile savaş ettik. 498 Şehit vermemize nazaran biz orada Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün son nutuk konuşmasını “Yurttaşlarım az zamanda çok işler başaracağız.” Diyerek Kıbrıs’ta soydaşlarımızı Rum zaliminden kurtarıp, ülkemiz için onlarca yıl stratejik önemi büyük olan uçak gemisi konumunda olan yer kazanmış olduk. “ dedi.

106 milimetre havancısı olduğunu anlatan Kıbrıs Gazisi Rahmi Şahin,”2’inci Havan Manga Komutanıydım. Havan çok önemli bir silahtır, görünen ve görünmeyen hedeflere ateş eder, çok büyük başarılı işler yaptık. Kıbrıs’ta birinci ve ikinci harekatta Rumlar bizlere ateş ederdi, ama bizlerin karşısında dayanamazlardı. Girne’de ateş ediyoruz, su motoru gibi çok sesli ateş ederdik, onlarda bize ateş ederdi. Bu sefer bizler Rumları durdururduk. O ara ateş durmayınca Bölük Komutanımız Piyade Yüzbaşı Cengiz Mandaş dediki, kendi kendinize ateş ediyorsunuz, yanınızdakine ateş kes, ateş kes diyerek seslenin dediğimizde, ateş kesilir ve silah sesleri yankılanırdı. Bir bakardık kendi kendimize ateş ediyorduk. “ dedi.

Savaş anılarını anlatan Şahin,”EOKA örgütü aramıza girer ateş ederdi, sonrasında bizde karşı ateşe başlardık. Ateşi durduramadığımızda anlıyorduk, kendi kendimize ateş ediyorduk. Havan mermisi bizde 106 milimetrelik var, onlarda ise 81 milimetrelik vardı. Bizlere 81 milimetre havan mermisi ile ateş ederlerdi. Havan Mermisinin üzerinde NATO normal fişek Ankara Kırıkkale yapımı 81’lik havanı Rumlardan aldık, NATO’ya vermişiz, NATO’da Yunanistan’a vermiş, Yunanistan’da Rumlara vermiş, bizim havanlarımızla bizlere ateş ettiklerini gördüklerini” belirtti.

Bize o zaman Pakistan’dan, İran’dan Libya’dan çok yardım geldiğini söyleyen Kıbrıs Gazisi Şahin,”Ben Pakistan’dan İran’dan gelen makarnayı çok yedim. Makarnaları uzun sucuk gibi olurdu, Bu nedir? Dediğimde mutfağa gittiğim, üzerinde üretim yeri Pakistan yazdığını” söyledi.

Sözlerinle İsrail’i kınayan Gazi Şahin,” Birlik beraberliğimizi sağlamak için hiç olmayan bir şey silahsızlaşma ama bu gün silah ekmek yerini almıştır. Dış güçlere karşı hızla silahlanmak lazım, kendi ülkemizi korumak için, İsrail’in Gazze’de yaptığı zulümleri yapmadan ülkemizi koruyup, dış devletlere karşı kendimizi güçlü göstermemiz lazım. Tüm gençlerin askere gidip vatan borçlarını yapmaları lazım.” Dedi.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.