Öne Çıkanlar SAFFET SANCAKLI TÜGİK
banner798

Başkan Yılmaz : Ambar Köy dünyadan turist çekecek

Samsun'un Ladik İlçesi'nde vatandaşlar tarafından hibe edilen ve içerisinde kahvehanesinden camisine, müzesine kadar her şeye sahip olan Ambar Köy, geçmişle gelecek arasında köprü vazifesi görüyor. Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından sürdürülen projenin devam ettiği ifade edildi. Köylülerden hibe alan Ladik Kaymakamlığı'nın 2 kilometre uzaklıktaki 14 bin metrekarelik alanda kurduğu Ambar Köy, ahşap mimarisi açısından Osmanlı dönemi özelliklerini yansıtıyor. 22 buğday saklama ambarı, 4 ahşap ev, 2 sergen, 2 mısır selenderi ve 4 su kuyusuna sahip köyde, 300 yıllık Şeyhülislam Mehmet Efendi Ahşap Camisi ile göz kamaştıran köyün dünyada örneği bulunmadığını ve Açık Hava Müzesi konseptli Ambar Köyün, içinden akan deresi, gölü, su değirmeni, seyir kulesi, ahşap çocuk oyun parkı, ahşap ve zincirli köprüleri ve külliyesi ile doğal yaşamı olduğu gibi yansıtılıyor. Köyde ayrıca geçmişte insanların günlük hayatlarında kullandıkları ancak bugün sadece hatıralarında kaldığı tarihi eser, alet ve eşyalar, gelecek nesillere ulaştırılmak için müzeye dönüştürülen samanlıkta sergileniyor. Eskiden kullanılan alet ve eşyaların yer aldığı Ambar Müze'de tozlanmış etnografik 427 eser yer alıyor. Elektriğin olmadığı dönemlerin ışık kaynağı gaz lambalarından, haberlerin dinlendiği eski radyolara, tedavülden kalkan paralardan, kurmalı telefonlara kadar müzede bir çok eser yer alıyor. Kağnı arabalarından yayıklara, beşiklerden, çeyiz sandıklarına, tahta asker bavullarından testilere, heybelerden örgü makinalarına kadar bir çok eserin 9 kategori altında sergilendiği müzede en büyük ilgiyi ise 2 bin 500 yıllık yılan ve dinozor kafası fosilleri ile kabaktan yapılan dünya haritası çekiyor.

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Ladik Kaymakamlığı'nın önemli ve özverili çalışmaları ve Büyükşehir Belediyesi'nin destekleri ile bitme aşamasına gelen Ambar Köy Açık Hava Müzesi'ne son şeklini vererek çok güzel bir turizm destinasyonu yaratacaklarını ifade ederek, "Belediyemiz Ambar Köyü içerisindeki tarihi hanın da düzenlenerek yeme içme ve farklı sosyal faaliyetlerinde yapılacağı bir alan haline getirmek için yakında ihaleye çıkacak. Burası gerçekten geçmişi yaşatan, tarihi, kültürel ve sosyal motiflerin tüm çeşitliliği ile buram buram yaşanacağı bir turizm merkezi haline geliyor. Daha şimdiden buraya olan ilgi gösteriyor ki Ladik İlçesi bizim de en önemli hedeflerimizden olan turizm projeksiyonumuz içinde müthiş bir önceliğe sahip olacak. Eğer burayı iyi tanıtırsak hem ülkemizden hem de dünyanın her yerinden insanlar bu açık hava müzesini görmek ve bu tarihi havayı solumak için Ladik ilçemize akın edecekler. Ambar Köyü Türkiye turizminin adı bilinen ve insanların Karadenize geldiklerinde ziyaret etmeden geçmeyecekleri bir turizm kuponu haline getirip, bu anlayışla işletmeyi ve yönetmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.






Anahtar Kelimeler:
SamsunBaşkan Yılmaz
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.