Öne Çıkanlar Yaşar Saydam Silahlı çatışma
banner797

CHP Samsun’dan Adalet Ve Hukuk krizi tepkisi

Bu hukuk darbesi Milli iradeyi yok sayan “Anayasasızlaştırma sürecini hızlandıran bir devlet krizine yol açmıştır. 

Yargıtay 3. Ceza Mahkemesinin Anayasa mahkemesi hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla Adalet ve Hukuk krizine yol açtığını, Türkiye Cumhuriyeti Devletine yargı eliyle darbe yapıldığın ifade eden Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Örgütü, emek-demokrasi örgütü temsilcileri ve bu durumu basın açıklaması ve oturma eylemi yaparak protesto ettiler.  

Hukukun üstünlüğü ayaklar altına alınmıştır                    

Cumhuriyetin 100. Yılında Anayasa Mahkemesinin verdiği kararın tanınmaması ile birlikte hukukun üstünlüğü kavramını ayaklar altına alındığını söyleyen Özdağ “ Cumhuriyet Halk Partisi bu darbe girişimine karşı direnme kararlılığını ilk andan itibaren göstermiş, 28. Dönem milletvekillerimiz TBMM Genel Kurulu’nda 20 gün süreyle adalet eylemi yapmışlardır. Bizler bugün Bağımsız Yargı, Tarafsız Hukuk, Halk için adalet istiyoruz demek için buradayız” diye konuştu 

Ne pahasına olursa olsun mücadele edeceğiz 

Devletin ve Cumhuriyetin temelini oluşturan hukukun üstünlüğünü yok saydığını ifade eden Özdağ, “ Türkiye Cumhuriyeti Devletine karşı yapılan bu yargı darbesine sessiz kalmayacağız. Anayasamızı ve milli irademizi hiçe sayanlar şunu bilsinler ki; Cumhuriyetin evlatları olarak ne pahasına olursa olsun demokrasinin, laikliğin ve adaletin savunucuları olacağız ve hukukun üstünlüğü için mücadele edeceğiz” şeklinde konuştu. 

 BASIN METNİ, BASINA VE KAMUOYUNA 

 Son günlerde yaşanan yargı krizi ülkemizin vazgeçilmez değeri Cumhuriyetimizin temel ilkelerine zarar vermektedir. Anayasamızın ikinci maddesinde yazan Türkiye Devleti demokratik, laik hukuk devletidir maddesi alenen hükümetin desteği ve yargı eliyle çiğnenmektedir. Türkiye devleti yasama, yürütme ve yargının Anayasaya bağlı olduğu bir hukuk devleti iken iktidarın baskısı ve yargı içerisine yerleştirdiği klikler ile şu an adaletin tarafsızlığı sorgulandığı bir duruma getirilmiştir. Yargının ve adaletin sorgulandığı bir ortamda hukuk devletinden söz edilemez. Yargıtay 3. Ceza Dairesi eliyle 08.11.2023 tarihinde Türk hukuk tarihinde örneği görülmemiş bir karar ile karşılaştık. Kamu hukukçuları başta olmak üzere hukuka dair en ufak bilgisi olan herkesi dehşete uğratan bu karar ile hukuk darbesi yaşanmıştır. Bilindiği üzere Anayasa Mahkemesi Can Atalay’ın derhal tahliye edilmesi ve milletvekilliği görevini yapması gerektiğini söyleyen bir karar almış, ancak ilk derece ceza mahkemesi tabiri caizse topu Yargıtay’a atmıştı. Yargıtay, Anayasa Mahkemesinin bu kararını beğenmemiş olacak ki hem kararı uygulamama hem de Anayasa Mahkemesi üyeleri hakkında suç duyurusunda bulunarak hukuk açısından dehşet verici bir karar almıştır. Bu noktada belirtmek isteriz ki Anayasamızın 153. Maddesinde; “Anayasa Mahkemesi kararları Resmî Gazetede hemen yayımlanır ve yasama, yürütme ve yargı organlarını, idare makamlarını, gerçek ve tüzel kişileri bağlar” denilmektedir. Bu karar uyarınca AYM kararları devletin her kademesi ve her işlevi için bağlayıcıdır. Yargı kurumunun Anayasayı tehdit eden tutumu, Türkiye Cumhuriyeti Devletine yargı eliyle yapılmış açık bir darbedir. Bu hukuk darbesi milli iradeyi yok sayan, Anayasayı tanımayan ve “Anayasasızlaştırma” sürecini hızlandıran bir devlet krizine yol açmıştır. Cumhuriyetimizin 100. Yılında Anayasa Mahkemesinin verdiği karar tanınmayarak, hukukun üstünlüğü ayaklar altına alınmıştır. Cumhuriyet Halk Partisi bu darbe girişimine karşı direnme kararlılığını ilk andan itibaren göstermiş, 28. Dönem Milletvekillerimiz, Türkiye Büyük Millet Meclisi Genel Kurulu’nda 20 gün süreyle “Adalet Nöbeti” eylemini yapmışlardır. Bizler bugün Bağımsız Yargı, Tarafsız Hukuk, Halk için Adalet istiyoruz demek için buradayız. Devletimizin ve Cumhuriyetimizin temelini oluşturan hukukun üstünlüğü kavramını yok sayan, laik devlet anlayışını reddeden, anayasayı etkisizleştiren bu zihniyete artık dur diyoruz. Türkiye Cumhuriyeti devletine karşı yapılan bu yargı darbesine sessiz kalmayacağız. Anayasamızı ve milli iradeyi hiçe sayanlar şunu bilsinler ki; Cumhuriyetin evlatları olarak ne pahasına olursa olsun demokrasinin, laikliğin ve adaletin savunucuları olacağız ve hukukun üstünlüğü için mücadele edeceğiz.

 Cumhuriyet Halk Partisi Samsun İl Başkanlığı

Anahtar Kelimeler:
ChpSamsun
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.