Öne Çıkanlar Kavun fidesi Mustafa Candal görevi devraldı
banner798

Tabip Odası,Artık tahammülümüz kalmamıştır

Bilindiği üzere “sağlıkçıya şiddet” konusunda en hassas meslek odası Samsun Tabip Odası’dır. Sebebi yaşanmışlıklarımız ve acılarımız.

Didim’de acil serviste görevini ifa eden meslektaşımıza saldıran şahıs olayın hemen ardından serbest bırakılmıştı. Ancak meslek örgütünün tepkisi üzerine tekrar tutuklanması sağlanmıştı.

Hani neredeyse “sağlıkçıya şiddet” vakası artık günler içinde değil saat başı olmaya başladı. En son Mardin’de ve Adana’da meslektaşlarımıza yapılan saldırı haberleri ardı ardına ulaştı bizlere. Elbette yine aynı sonuç.Saldırganlar, ellerini kollarını sallayarak tekrar serbestler. Ancak bizler tepki verirsek tutuklanması sağlanıyor.

Bu durum karşısında şunu sormadan edemiyoruz. Bu kişiler önce tutuklanmayıp ardından gelen tepkiler üzerine tutuklanması sağlanıyorsa, sığındığımız ve güven duymak zorunda kaldığımız hukuk bizim vereceğimiz reaksiyon, tepkilerle mi şekillenmelidir.

Uzun bir süredir iyi hekimlik yapamadığımız bir dönemdeyiz. Hekimler sağlık hizmeti verirken çok zor şartlarda, güvenliğimizin olmadığı ortamlarda çalışıyoruz. Maalesef sağlıkta dönüşümle oluşan bu sağlık ortamı bizi ve hastaları buna kanıksattı. Artık tüm hasta ve hekim ilişkisinde hasta veya yakınlarıyla çatışma yaşamak sıradanlaştı, normalleşti. Günlük başvuru sayısı daha düşük polikliniklerde bile aynı anda5-6 hasta başvurusu olduğu zaman bir hastaya 15 dakika değil 10 dakika ayırdığımızda bile 6. hasta bir saat sonra hizmet alabiliyor. Üstelik son günlerde bu süre MHRS de 5 dakikaya düşürülerek durumu daha da çıkmaza sokmuştur.

Hekimler hızlı çalışmanın çatışma riskini düşüreceği düşüncesiyle, kimseyi fazla bekletmeme telaşıyla çalışırken kaçınılmaz olarak bu gerginliği yükselten poliklinik içinde ve dışında çatışmalar sıkça olmaktadır.

Durum böyleyken şehrimizin en fazla hasta yükünü karşılayan hastanesi olan Eğitim Araştırma Hastanesinde hekimlerin yardımcı sekreter olmadan çalışacaklarının tebliğ edildiğini öğrendik. Bunun kısa muayene süresi içerisinde hasta bilgilerinin kaydı, tetkik isteme, reçete kaydı gibi işlemlerin de hekime yüklenmesinin yanında, hekimin muayene esnasında yalnız bırakılması şiddeti ve iftirayı körükleyecek bir uygulamadır. Poliklinik içindeki çatışmalarda hukuki anlamda hekimin şahidi yardımcı sekreterdir. Bu tamamen zaten korumasız olan hekimi daha da yalnız, savunmasız ve müşkül bir durumda bırakmaktadır. Bu karardan hemen dönülmelidir. Muayene randevularının 5 dakikada bir verilmesinden derhal vazgeçilmelidir.

Artık tahammülümüz kalmamıştır. Her zaman ifade ettiğimiz gibi göstermelik sağlıkta şiddet yasaları sağlık emekçilerini korumaktan çok uzaktır. Etkin sağlıkta şiddet yasasının çıkması için kaç sağlık çalışanı daha öldürülmeli ya da yaralanmalıdır ?

Samsun Tabip Odası olarak tekrar ve tekrar ifade etmek istiyoruz. Sağlıkta etkin sağlık yasası hemen şimdi, ivedilikle çıkarılmalıdır.

Dr. Funda Neslihan Furtun

Samsun Tabip Odası Başkanı

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.