banner797
 28 Nisan – 1 Mayıs 2014 tarihleri arasında , Kazakistan Yazarlar Birliği ve Tokat Kültür Derneği işbirliği ile  “ Bir An Bir Amaç Bir Gelecek “  adı altında Türk halklarını bir araya getiren Edebiyat –Sanat Günleri etkinliği gerçekleştirildi.
             
Türk İşbirliği ve Koordinasyon Başkanlığı ( TİKA ) nın da katkıları ile yapılan bu etkinliğe yurdumuzu temsilen katılan şairler ben ,  Fatma Hatun ESEN ( Samsun – Bafra )Sevil PRİYEVA ( İstanbul )  Ünal KAR ( Tokat ) Mustafa BERÇİN ( Çanakkale )  Yıldırım AKGÜL ( Tokat ) Mustafa AYVALI ( Amasya ) katıldık .
             
Grubumuz ,uzun bir yolculuğun ardından , 28 Nisan günü
Şimkent  Havaalanında yerel giysili Kazak kızları ve  Sanayi Koleji Müdürü Kural KÖMEK ,Kazakistan Yazarlar Birliği Temsilcisi Abilda  AYMAK , Şımkent şehri “ Nur Otan “ Partisi Başkanı  Ömirzak Perdebekılı  MELDEHANOV, Eğitim ve Spor Organizatörü Süleyman Gayni’ bizleri görkemli bir törenle karşıladılar.
              
Etkinlik , otele yerleştikten sonra Şımkent Valisi Darhan SATIBALDI ziyareti ile başladı . Grup başkanımız Ünal KAR vali beye  amaç etkinlik hakkında  şunları söyledi  “  Türkiye Kazakistan dostluk ve kardeşliğinin kültür, sanat ve edebiyat alanlarında en yüksek seviyeye çıkartılması amacımızdır. Karşılıklı heyetler davet etmek suretiyle iki kardeş ülkenin bir biri ile olan köklü geçmişinin asırlardır süren hasretin kucaklaşmaya dönüşmesi ve her iki kardeş ülke halkının birbirlerini daha yakinen tanımalarını sağlayacak faaliyet ve etkinliklere imza atmak ortak amacımızdır. Bizler aynı ağacın dallarıyız. Yüreğimiz bir, özlemlerimiz bir, örflerimiz ananelerimiz birdir. “Bir Amaç, Bir an ve Bir Gelecek” sloganı ile tüm dünya üzerindeki kardeş toplulukların birbirlerini sevgi ve muhabbetle kucaklaşması özlemlerimizin en büyüğüdür.  Bu vesile ile sizlere Türkiye’den kucaklar dolusu selam ve sevgi getirdik.”  dedi.
              
Şımkent Valisi Darhan SATIBALDI  etkinliğin kendileri için anlamlı olduğunu, Türkiye’den gelen kardeşlerini ağırlamaktan onur duyduklarını belirtti . Şimkent  Şehri  Nur Otan Partisi Şube Bşk. Meldehanov Ömirzak Perdebekoğlu, Ahıska Türkleri Dernek Başkanı, Avukat Latipşah Assanov, UKTÜ Sosyal Organize ve Medeni İşleri Bşk Yrd. Bahitcan Kalmirzaoğlu, Şimkent Şehri Meclis Milletvekili, Özbek Kültür Merkezi Başkanı, Özbek Tiyatro Müdürü İkramcan Haşimianov ve Tercüman Spandiyar KURBANOĞLU  ziyarette hazır bulundu .  Şair ve yazarlar  kitaplarımızı armağan ettik. Daha sonra  kent müzesi ve şehir gezileri yaptık.  Akşam Şimkent Valisi tarafından bizler için  verilen yemekte buluştuk .
                  
29 Nisan 2014 günü heyetimiz Ahmet Yesevi Üniversitesinde düzenlenecek panele katılmak ve Hoca Ahmet Yesevi Türbesini ziyaret etmek üzere Türkistan’a gittik . Şimkent şehrinden yaklaşık 160 km uzakta olan Türkistan Şehrine gittik.. Türbe ziyaretinden önce Türk-Kazak Üniversitesi olan Ahmet Yesevi Üniversitesine geçtik. Bizleri Rektör Yardımcısı Prof.Dr. Nevzat ŞİMŞEK ve arkadaşları karşıladı. Konferans salonunda öğrenciler ile buluşmamız çok güzeldi. Kardeş ülkeden eğitim için burada bulan gençlerimizin sevgi dolu  bakan gözleri , bizlere duygulu anlar yaşattı . Panelde Ünal KAR, Yıldırım AKGÜL, Fatma Hatun ESEN, Mustafa BERÇİN, Mustafa AYVALI ve Süleyman Ğayni den oluşan bizler , konuşmalar yaptık .  Öğrenciler ile  soru-yanıt şeklinde şöyleşi yaptık Sıcak bir ortamda geçen  panelin ardından şiir ve müzik paylaşımları yaptık Program sonrası bizler tarafından  hediyeler verildi ve Üniversite tarafından katılımcı şairlere teşekkürler belgeleri sunuldu. Üniversite bünyesinde oluşturulan tarih müzesini gezdik  ve anı defterine duygu ve düşüncelerimizi yazdık . Öğrencilerle yediğimiz öğle yemeğinin ardından Türkiye Kazakistan dostluğunun en büyük temel taşlarından biri olan bu saygın üniversiteden ayrıldık.
               
Daha sonra  Türk İslam sentezinin mimarı olan Hoca Ahmet Yesevi Türbesine gittik. Türbenin Kazan , İbadet , Mutfak, Kuyu gibi odaları hakkında  rehber kişinin verdiği bilgileri dinledik . 
Türkistan dönüş yolunda  gördüğümüz develer , bizler için farklı görüntüler oluşturuken  , at sürülerini görmek ayrı bir güzellikti.
Şimkent’e ulaştığımızda Özbek konukseverliğini örnekleri verilen bir akşam yemeğine katıldık. Burada da diğer sofralarda olduğu gibi zengin bir kültür görmek şaşırtmadı bizi. Öylesine özenli hazırlanmış ki sofralara ek olarak  kardeşlerimizin sevgi ve  sıcaklığı  çok güzeldi.
Yemek sonrası bir düğüne katıldık. İstanbul Medeniyet Üniversitesinde Öğretim Görevlisi olarak çalışan Yrd. Doç.Dr. Sevil PİRİYEVA ile Avukat Muhsin KARAMAN çiftinin mutlu gününde olmak bizim için tam bir sürpriz oldu. Ahıska Türklerine ait bir düğündü ve çok coşkun ve keyifli geçti. Her iki dostumuza ömür boyu mutluluklar dilerim.
30 Nisan 2014 günü Sanat Koleji ziyareti gerçekleştirdik. Burada öğrencilerin el yapımı sanat eserlerini gördük. Onların müzik becerilerini izledik. Şiir dinletisi gerçekleştirdiğimiz bu güzel okulda öğretmen ve öğrencilerin bizlere olan sıcak yaklaşımından mutlu olduk . Burada özellikle Kolej Müdiresi Sakyn SULTAN Hanımefendiye tebrik ve teşekkürlerimi bildirmek isterim. Öğrenciler tarafından gerçekleştirilen gösterilerin ardından okul kütüphanesine kitaplar hediye edildi ve konuklara armağan edilen el emeği eserlerden hediyelerin takdiminden sonra ayrıldık.
Bir sonraki durağımız Hoca Ahmet Yesevi’nin anne ve babasının türbelerinin bulunduğu Sayram Şehrini ziyaret ettik. Bu tarihi şehirde opera ve tiyatro binalarını, tarih ve etnoğrafya müzesini ve türbeleri ziyaret ettik. Ziyaret esnasında Prof.Dr. Mirahmet MİRHALDAROĞLU bizlere eşlik etti ve bu türbeler hakkında bilgiler verdi. Öğle yemeğinin ardından Şimkent’e döndük.
Şimkent Sanat Eğitim Merkezi olan, Öğrenciler Sarayında  büyüleyici bir akşam geçirdik .Türk Soylu ülkelere ait yerel giysilerin tanıtımının yapıldığı bir müzeyi gezdikten sonra öğrenciler ve soydaşlarımız ile dolu bir konferans salonunda büyük bir sevgi ve coşku  ile karşılandık. Farklı yaş gruplarından birçok öğrenci tarafından sunulan gösteriler muhteşemdi. Farklı Türk kültürlerine ait dans ve gösteri grupları kendilerine ait yerel kıyafetler ile olağan üstü bir profesyonellik ve beceri ile bizleri büyülediler . Gözlerindeki ışıltıları ve sevgi yi yüreğimizde hissettik.  Saatler dursaydı ve keşke zaman asla geçmeseydi dediğim anlardan bir anı yaşamak gerçekten güzeldi. Ayrıca öğrenciler tarafından tasarlanıp hazırlanmış defile görsel bir şölendi. Program sonunda  karşılıklı hediye sunumu  ve plaket töreni yapıldı.Bizlere giydirilen Kazak Milli kıyafetleri ile hoş anlar yaşandı.
Kazakistan’da yaşayan kardeşlerimiz örf ve geleneklerini çok iyi korumuşlar. Sanat, kültür ve edebiyatlarına büyük değer vermektedirler. Ata Kazakistan!da olmak bizler için farklı bir deneyim ve derin bir duygusal etki bıraktı
Kazakistan’da ,birlik ,beraberlik ve kardeşlik bayramı olarak kutlanan 1 Mayıs 2014 günü  orada olmak ayrı bir şans oldu .
 
Almata Havaalanından   uçsuz bucaksız topraklara hayat veren Tanrı Dağlarının heybeti ve güzelliğine takılı kalddı. Asya’dan bugünkü topraklarımıza göçün başladığı o kutlu dağ karşımızda bizleri selamlıyordu.
Özlem ve heyecanla koşup geldiğimiz ata yurdumuzda yüreğimizin boşluğunu doldurmuş olmanın verdiği huzurla dönerken tatlı bir hüzünde çökmeye başlamıştı.
Bu üç gün süren etkinlikte emeği geçen özellikle can kardeşim, dostum Sanayı Koleji Müdürü Kural KÖMEK’e ve Şımkent Şehri "Nur Otan" Partisi Başkanı Ömirzak Perdebekulı MELDAHANOV ile Güney Kazakistan Eğitim ve Spor Organizatörü Süleyman Ğayni’ye tekrar tekrar teşekkürlerimi gönderiyorum. Bu etkinlik sürecinde tercümanımız olarak yanımızdan ayrılmayan ve bizim dilimiz kulağımız olan Spandiyar KURBANOĞLU’na da teşekkürlerimizi gönderiyoruz.
Bizi her anımızda sıcak sevgileri, dostlukları ve misafirperlikleri karşılayan ve ağırlayan emeği geçen tüm dost ve kardeşlerimize teşekkür ediyoruz
 Edebiyat, kültür ve sanat adına gerçekleştirilen bu organizasyonların devam etmesini diliyorum.
“BİR AMAÇ, BİR AN, BİR GELECEK” sloganı yakın zamanda eminim tüm Türk halklarının ortak sloganı olacaktır. Bizler farklı ülkelerde yaşayan aynı yüreklerin sevgi ve dostluğu adına büyük bir görev bilinci ve sorumluluğu ile çalışmalarımız sürecektir .
 
Sevgiyle Kalın
Hoş Kalın
 
 
Daha güzel yarınlara hep birlikte tebessümle dostlarım…”
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.