banner798
 OKUMAK  GEREK  !
 
 
  1. Okumak, çocukların kültürel gelişimlerini tamamlamaları ve bilgi çağını yakalamaları için hava gibi, su gibi, yemek gibi günlük hayatlarının bir parçası olmalıdır.
 
EVET YA OKUMAK ÇOK FAYDALI BİR ŞEY . ÇOCUKLARIMIZIN OKUMASI GEREKİR

2. Maalesef Türkiye’de ihtiyaç malzemeleri sıralamasında kitaplar 235. Sırada yer almaktadır.
 
NE YAPALIM  KİTABA KADAR 234  ZORUNLU GEREKSİNİMİZ VAR
 
3. Türk çocukları kitap okuma konusunda çoğu Afrika Ülkelerinin gerisinde kalmış durumdadır. Japonya’da toplumun % 14 ü, Amerika’da % 12 si, İngiltere’de ve Fransa’da %21i düzenli kitap okurken Türkiye ‘de yalnız 10.000 kişide 1 kişi düzenli kitap okuyor.
 
ALLA ALLAH AÇ KARNINA NASIL OKUYOR BUNLAR YA
 
4. Nüfusu 7 milyon olan Azerbaycan’da kitaplar ortalama 100 bin tirajla basılırken,73 milyon nüfuslu Türkiye’de bu rakam 2-3 bin civarında kalıyor.
 
BU AZERBEYCANLILARIN HİÇ İŞİ GÜCÜ YOK MU ACABA

5. Türkiye’de 1 kişinin kitap okumaya ayırdığı zamanın; bir Norveçli 300, Amerikalı 210, İngiliz ve Japon 87 katını ayırıyor dünya. Ortalaması da Türklerin ayırdığı zamandan 3 kat fazla.

KESİN NORVEÇLİLERİN AKLINDAN ZORU VAR . JAPONLARLA İNGİLİZLER DE ONLARDAN AŞAĞI DEĞİL YANİ

6. Dünya’da ki en iyi 500 üniversite sıralamasında Türkiye ‘de ki üniversiteler yine en son sıralarda yer almaktadır.
 
BİZİM ÜNİVERSİTELERİ GÖRMEMİŞ BUNLAR YA !

7. Kitap için Norveçli 137, Alman 122, Belçika ve Avusturyalı 100 dolar, Güney Koreli 39 dolar ayırıyor. Dünya ortalaması 1,3 dolar iken, Türkiye’de bir kişi kitabı yılda ancak 0,45 dolar harcıyor.
 
KİTAP PAHALI BÜTÇE AYIRAMIYORUZ  Kİ

8. ABD ‘ de yılda 72 bin adet konusu farklı kitap basılırken (72 bin farklı model gibi), Rusya’da 58 bin . Japonya’da 27 bin, Türkiye’de ise 7 bin kitap basılıyor.
 
BU KADAR ÇEŞİT KİTABA GEREK VAR MI  

9. İngiltere’de ortalama bir gazete olan günlük The Sun gazetesi Türkiye’deki gazetelerin toplam tirajı kadar satıyor.
ZAMANIMIZ AZ ! ÖZETLERİ OKUYORUZ 

10. Dünyada çocuklara özel günlerde kitap hediye edilmesi sıralamasında Türkiye 180 ülke içerisinde 140. Sırada yer almaktadır.
 
ÇOĞUMUZUN  HİÇ DEĞİLSE BİR DOĞUM GÜNÜMÜZDE  HEDİYE  EDİLMİŞ BİR KİTABI YOKMU YANİ

11. Türkiye’deki kahvehane ve kütüphane sayılarının kıyaslaması şöyledir; Kütüphane sayısı: 1.412-Kahvehane sayısı: 570.000-Buna göre 49.000 kişiye bir kütüphane düşerken, 122 kişiye bir kahvehane düşmektedir.
 
KÜTÜPHANELER DE ÇOK SIKICA YA

12. Japonya’nın %14 ü sürekli kitap okumaktadır. Abd nin %12 si , Almanya’nın %11 i, İngiltere’nin %11 i , Türkiye’nin %0.01 i kitap okumaktadır.
 
BU KADARINA DA NE GEREK VAR SA
 
13. Türk halkı kitap okumaya yılda yalnızca 6 saat ayırıyor. Türkiye kitap okuma konusunda çoğu Afrika ülkesinin gerisinde kalmış durumda.

YILDA 6 SAATİMİZ OKUMAYA GİDİYOR İYİ Mİ

14. Dünya kitap okuma ortalaması Türkiye nin kitap okuma ortalamasından 3 kat fazla
 
BİZ VAR YA 3 KATLARIZ DÜNYAYI

15. Türkiye’de 100 kişiden sadece 4 kişi kitap okuyor.
 
DÖRDÜMÜZ DOKSANALTIMIZA  BEDELDİR  VALLA
 
16. Japonya’da yılda 4 milyar 200 milyon kitap basılıyor. Türkiye’de sadece 23 milyon kitap basılıyor.
 
İYİCE ABARTMIŞLAR HA

17. Türkiye, Birleşmiş milletler insani gelişim raporunda Malezya, Libya ve Nijerya gibi ülkelerin bulunduğu 173 ülke arasında 86. Sıradadır.
 
SEN BU RAKAMLARA NE BAKIYORSUN , NE OLDU YANİ BİR YERİMİZ EKSİK Mİ KALDI SANKİ


18. Japonya’da kişi başına düşen kitap sayısı yılda 25, Fransa’da 7, Türkiye’de ise yılda 12 bin 89 kişiye bir kitap düşüyor.
 
JAPONLARIN İŞİNE DE AKIL SIR ERMİYOR ZATEN

19. Dünyada yetişkinlerin okuma oranının araştırılması yeni bir bilim dalı olarak kabul edilmesi kararlaştırıldı.
 
İYİ OLUR TABİ

20. Dünyada çocukların okuma oranının araştırılması yeni bir bilim dalı olarak kabul edilmesi kararlaştırıldı.
 
YERİNDE BİR KARAR
 
21. Çocuklara kitap hediye edildiği zaman çocukların okuma becerisi gelişir, okumak alışkanlığa dönüşür ve beraberinde alışkanlık sorumluluğu geliştirir bilinç büyümesi başlar. Kapasite gelişimi fiziksel gelişim gibidir. Kapasite farkındalığı yaratır sonra düşünce üretimi başlar. Üretilen her yararlı düşünce topluma doktor, öğretmen, bilim insanı vs.. olarak geri döner. “ Özetkitap.com “
 
 
 
 
Yakın bir zamanda okuduğum yukarıdaki bilgilere kafamdan olası yanıtlar uydurdum
Arkadaşım da bu yazıyının ilk halini okuyunca aşağıdaki  anısını paylaşmış .
 
Yorumu okuyunca çocukların davranış biçiminden toplum olarak kafamdan uydurduğum yanıtlara ne kadar benzer olduğumuzu gördüm
 
 
“ Fatma'cığım yazını çok beğendim ama küçücük bir şey anlatmadan da geçemeyeceğim.Bir bayram çocuklara dağıtmak üzere çeşit çeşit hikaye kitapları almıştım.Kapıya gelen her çocuğa birer ikişer hediye etmeye başladım.Ne çare hiç bir çocuk amanda mutlu olmamıştı.Elimdeki kitaba bakıp birde bana bakarak '' buda nereden çıktı '' bakışıyla zevksiz bir bayramlaşma yaşamışlardı.Ertesi bayram kitapların aralarına para koyarak hediye ettim.Merdivenden aşağı inerken bazı çocukların kitabın arasından parayı alıp kitabı fırlatarak attığını gördüm:(  “
 
 
Bu yazı  üzerine söylenecek çok şey var .
Hiçbir şey  yok …
 
Sevgiyle Kalın Hoş kalın
 
 
 
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.