Öne Çıkanlar istanbul DEAŞ operasyonu
banner797

Bafra’da Tütün Kura çekimi yapıldı

BAFRA Ziraat Odasında ,Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı,Bafra İlçe Kaymakamı Cevdet Ertükmen,Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç ilçe muhtarlarının katılımı ile ”TÜTÜN İNDİRME KURASI” çekildi.

HABEROVASİ / BAFRA-EMRE DİLEK

Açılış konuşmasını yapan Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner;”2021 Yılında başlayıp 2022 Yılında yapılması düzenlenen Tütün Hasat Ekim yılı satış hasatının kura çekimi için toplandık.Yaklaşık bir asrın üzerine 1800 yılarından bu güne Devletimizin desteği ile yapılan bir ürün,2000 yılarına kadar devletimiz Bafra Ovasında 30 Bin ton tütün üreten bir ilçeye sahipti,2020 yılına gelindiğinde Devletimiz tütün alımlarında noksanlık oldu ve gerileme başladı.”

Osman Tosuner,”Zamanla üretim kotaya hitap etmeye başlayınca,araya tüccarlar girdi.2002 yılına kadar iki tüccar alım yapıyordu.Tütüne devlet kota koyunca ,kotanın ardından Tütün alımlarından vazgeçildi.Tütün sektörünü tamamen özel sektöre devretmesinden dolayı,Bafra Ovasında olan bir tütünü kırsala dönüştüğünden azalmalar oldu.Bu vesile ile 2020 yılı Tütün Hasat Ekim Yılı Satış hasatının kura çekiminin Bafra Ovasına hayırlı olmasını diliyorum.” Dedi.

Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç;”2022 yılının çiftçilerimze hayırlı olmasını temenni ediyorum. İnşallah kazanacağı azda olsa ,bereketi bol olmasının temennisinde bulunuyorum.Tabii ki tütün çiftçilerimizin derdi var sıkıntısı var.Bir önceki döneme göre yapım azaldı.İnşallah bu sene bereketi fazla olur.” Dedi.

Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen;”Yeni sezonun çiftçimize hayırlı olmasını diliyorum.Talep sadece, bir sigara olarak kullanılan talep noktasında sıkıntı yaşıyoruz.Bence tütün Tıbbi aromatik şeklinde değerlendirilmeli,gerek parfüm sanayisinde,gerek kolonya sanayisinde özünde elde ettiğimiz çeşitli kimyasallarla çok farklı alanlarda kullanılabilir.Tütün ekimini fazla istiyorsak bu alanlara da yayılmamız gerekiyor.Örneğin defne yaprağı gibi,zeytin ağacı gibi ,zeytinin sadece zeytin olarak değil, yaprağından çay yapıldığı gibi,ben tütünün bu noktada bir potansiyeli olduğunu düşünüyorum.İnşallah bu konuda da bir gelişme sağlanır.” Diyerek sözlerini tamamladı.

Ak Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı Tütün kurası çekimlerinde yaptığı konuşmada;”Bafra’mızla ilgili çiftçimizle ilgili hemşerilerimizle ilgili ne varsa bunları harfiyen yerine getiriyoruz.Biz Bafra’nın evladıyız.Bafra’da yaşadık,Bafra’da doğduk ve halen buradayız.Bizlerde Tütünün nasıl bir zor şartlar altında yapıldığını çok iyi biliyoruz.Fide ekiminden kırılana kadar yapılacak hasatın zorluklarının hepsini biliyoruz.” Dedi.

Samsun Ak Parti Milletvekili Orhan Kırcalı açıklamasında;”Bu zorlukların hepsini sizlerle toplantılar yaparak,mazotun gübrenin ,yapılan desteklerin neler olduğunu, Samsun Ölçeğinde Bafra ölçeğinde gerek mazotta gerek gübrede toplantı yaparak rakamsal boyutları hep birlikte konuşarak ifade ederiz.Desteklerimiz hızlı bir şekilde devam ediyor.Bakanlarımız ve yetkili merceklere bire bir sizlerin sıkıntılarını ve sorunlarınızı taşıyoruz.Sizlerin sıkıntılarını dinledikten sonra Bakanlığımızla bir toplantı gerçekleştirerek sorunlarınızı ileteceğiz.Samsun’daki tüm oda başkanlarımızla da bir araya gelebiliriz.Organizasyonları sizler gerçekleştirirsiniz bizlerde geliriz.

Orhan Kırcalı,”Bizim köylerde göçümüzün, özellikle Yüksek köylerde göçün önlenmesi, çalışan nüfusun, genç nüfusun,köylerde kalıcı hale gelebilmesi acısından Tütün ekim ve dikimini önemini hep beraber bizlerde biliyoruz.Bu kura çekimimiz hayırlı olsun ürünlerimiz bereketli olsun.” Dedi.

Bafra ilçe muhtar ve çiftçilerinin katılımı ile ”Tütün İndirme Sırası Kurasının ilk çekimini Samsun Ak Parti Milletvekili Orhan Kırcalı ,Kozağzı Mahallesi,Doğanca Mahallesi ve Türbe Mahallesini’ni çekti.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.