Öne Çıkanlar Samsun bafra
banner798

Depreme Hazırlıklı Olmak Bizlerin Görevi

AFAD, İl Sağlık Müdürlüğü, Kızılay ve Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Cumhuriyet Meydanı’nda kurulan stantları ziyaret ederek, yetkililerden bilgi alan Vali Osman Kaymak, Deprem Simülasyon Tırı’nı da inceleyerek, 7,1 şiddetindeki depremi birebir yaşadı.

Etkinlik alanında kurumların araç ve teçhizatlarını da inceleyerek, AFAD arama-kurtarma köpeği Çiçi’nin gösterisini izleyen Samsun Valisi Osman Kaymak, çadır kurma eğitimi hakkında da bilgi aldı.

Etkinlikte basın mensuplarına yaptığı değerlendirmede, bu tür etkinliklerin toplumumuzda afet bilincini artırmak için gerçekleştirildiğini dile getiren Osman Kaymak, “Öncelikle AFAD Müdürlüğümüze çok teşekkür ediyoruz. Samsun AFAD Müdürlüğümüz bir bölge müdürlüğü şeklinde konuşlanmış durumda, bölgelere örnek bir alt yapıya sahip. O yönüyle çok güzel bir teşkilatımız var. Bu topraklar deprem bölgesi ve depremler her an olabilir. Az önce aldığımız habere göre Arnavutluk’ta bir deprem meydana geldi. Buradan kardeş Arnavutluk halkına geçmiş olsun diyoruz, inşallah can kaybı olmaz. Arkadaşlar, ‘deprem öldürmez bina öldürür’ diye güzel bir sloganımız var. O yönüyle bina yapılırken jeolojik etütlerinin çok iyi yapılması lazım, binanın statiğine iyi bakılması lazım. Maalesef binanın dış görünümüne bakılıyor ama binanın taşıyıcı kiriş ve kolonlarına bakılmıyor. Satın alacağımız binalara bu bilinçle bakmamız, kendi yapacağımız evlerimizi de bu şekilde yapmamız lazım.” dedi.

Japonya’da çok şiddetli depremler olduğunu ama can kaybının olmadığını ifade eden Samsun Valisi Osman Kaymak, “Deprem şüphesiz olacaktır, Allah’ın takdiridir ama depreme karşı tedbir almak ve hazırlıklı olmak bizlerin görevi. Bilinçlenmemiz çok önemli. Bazen çok basit hatalarla evlerde insanların öldüğünü görüyoruz. O anlamda bugün burada oluşturulan ortam Samsunlular için çok önemli. Bütün Samsun halkını bu stantları ziyaret etmeye, afet bilincimizi artırmaya davet ediyoruz.” dedi.

2019 yılının İçişleri Bakanlığımız tarafından Afetlere Hazırlık Yılı ilan edildiğini hatırlatan KAYMAK, “Bu ayın teması da ‘Afet Sigortası’ ilan edildi. Maalesef bu konuda toplumumuz çok duyarsız. Çok cüzi rakamlarla binasını sigortalayabilir ama sigorta yapmayıp afet durumunda sadece devletten yardım bekliyor. Bu tarımda da aynı şekilde. Avrupa’da insanlar bu konuyu çözmüş. Bir afet olduğu zaman insanlar sigortası olduğu için hasar tespitini yaptırıp, sigorta şirketinden tazmin ettiriyor. Bizde ise her şey devletten bekleniyor. Artık modern devlette sigorta kaçınılmaz bir gerçekliktir. Buradan tekrar vatandaşlarımızı uyarıyoruz; lütfen evlerinizin ve işyerlerinizin sigortasını yaptırın. Bir felaket geldiği zaman sıkıntı yaşamayın.” dedi.

Samsun’da depreme hazırlık açısından ciddi bir sıkıntı tespit etmediklerini söyleyen Samsun Valisi Osman Kaymak, “Kentsel dönüşümü bölgelerinde biraz çalışmamız gerekiyor. Ama özellikle 1999’dan sonra yapılan binaların sağlam yapıldığını görüyoruz. Yönetmelik gerçekten çok iyi planlanmış ve oradaki standartlar belediyeler tarafından çok iyi takip ediliyor. Şahsen benim hem Türkiye hem de Samsun için gördüğüm tehlike 1999 öncesi yapılan binaların yenilenmesiyle ilgili. Lütfen binalarınızı uzmanlara denetletin. Biz kamu binalarının tamamını denetletmiş durumdayız ve özellikle Milli Eğitim’de olmak üzere depreme dayanıklı olmayan bütün binalar yıkılıp yeniden yapıldı. Belediyelerimizin kentsel dönüşüm konusunda çok ciddi çalışmaları var. Bunu vatandaşlarımızla hep birlikte yapacağız.” şeklinde konuştu.

Etkinliğe ayrıca Vali Yardımcısı Hasan Öztürk, AFAD İl Müdür V. Levent Uçarlı, İl Sağlık Müdürü Dr. Öğretim Üyesi Muhammet Ali Oruç, Türk Kızılayı Orta Karadeniz Bölge Kan Merkezi Müdürü Dr. Muhsin Yıldırım, Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Rıza Zengin, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri, çok sayıda öğrenci ve vatandaş katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.