Öne Çıkanlar istanbul recep tayyip erdoğan
banner798

Elektrik mühendisleri odasından yeni tarife eleştirisi


Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, 1 Temmuz tarihi itibariyle yürürlüğe konulan yeni tarifesiyle ilgili açıklama yaptı. Özdağ, TETAŞ'ın (Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt A.Ş) fiyatlarının Temmuz 2011'den bu yana en düşük düzeye kadar çekilirken, TETAŞ'ın ne bu indirimi ne de Nisan 2016'daki indirimi tüketicilere yansıtılmadığını ileri sürdü. Başkan Özdağ, "Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun (EPDK) 1 Temmuz 2016'da yürürlüğe konulan yeni elektrik tarifesiyle TETAŞ elektrik birim fiyatları Temmuz 2011'den bu yana en düşük düzeye kadar çekilmiştir. Ancak TETAŞ'ın ne bu indirimi ne de Nisan 2016'daki indirimi tüketicilere yansıtılmamaktadır. TETAŞ, Türkiye elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 43'ünü karşılayan bir kamu kurumudur. TETAŞ, bu yılbaşında 17.75 kuruş olan elektrik birim fiyatlarını, Nisan ayında 16.35 kuruşa indirirken, 1 Temmuz 2016 tarifesinde 14.80 kuruşa kadar düşürdü. TETAŞ'ın 1 Temmuz'da açıkladığı bu fiyat, Temmuz 2011'den beri uygulanan en düşük satış fiyatını oluşturmaktadır. TETAŞ'ın bu yıl Nisan ayı indirimi faturalara yansıtılsaydı Haziran ayına kadar kullanıcılardan 418.5 milyon TL daha az tahsil edilecekti. Yeni tarife ile yapılan indirim yansıtılsa 3 ay içinde 796.5 milyon TL daha az tahsilat yapılacaktı" dedi.

6 ay için TETAŞ üzerinden özel dağıtım şirketlerine, piyasaya yapılan aktarımın mali boyutunun 1.2 milyar TL'ye ulaştığını öne süren Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şube Başkanı Mehmet Özdağ, "Tarifelerde değişiklik olmazsa 1 yıllık aktarılan kazanç tutarı ise 3 milyar TL'yi aşacaktır. Bu yılın başında torba haline getirerek elektrik tarifesini karartan, dağıtım şirketlerinin sosyal yardım, mahkeme masrafları, reklam, danışmanlık gibi elektrik hizmetiyle ilgisi olmayan giderlerini faturalara yansıtan iktidar, TETAŞ üzerinden şirketlerin pahalı elektrik satışını sübvanse ediyor" diye konuştu.

Acilen sistemin bütüncül olarak gözden geçirilmesi, şirketlerin kar odaklı yaklaşımları yerine kamuya ucuz, kaliteli ve kesintisiz enerji sunumunu sağlamak üzere planlama yapılması gerektiğini söyleyen Mehmet Özdağ, halkın ve kamunun üzerinden şirketlere rant aktarımına son verilmesi gerektiğini dile gtirdi.

Anahtar Kelimeler:
SamsunMühendisler Odası
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.