Öne Çıkanlar Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner Samsun Tabip Odası
banner798

625.000 adet Brokol fidesi dağıtıldı

Samsun Bafra İlçesinde 2022 yılında 6.000 dekarlık alanda brokoli yetiştiriciliği yapılmıştı.1 dekarlık Brokoli yetiştiriciliği yapılan alana yaklaşık 0,80 m sıra arası 0,50 m sıra üzeri mesafelerle yaklaşık 2500 adet fide dikilmektedir.1 dekardan yaklaşık 2 ton ürün alınabilmekte ve kilogramı ortalama 6,00 TL den alıcı bulmaktadır.1 dekarlık alandan brüt 12.000 TL brüt gelir elde edilecek.

Proje ile ilçe ekonomisine 3.000.000,00 TL lik bir katkı sağlanmış olacaktır. Proje kapsamında Bafra İlçesinde 25 çeltik üreticisi çiftçisi çeltik ekili arazilerde yetiştirilmek üzere 250 dekarlık alan için toplam 625.000 adet brokoli fidesi dağıtımı yapıldı. Fide bedelinin % 75 i Tarım ve Orman Bakanlığı kaynaklı olup % 25 i çiftçiler tarafından karşılanacak.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam,”Sadece destekle ilgili değil İlk defa ekimi yapılacak bir ürün üzerine ürün maliyeti üzerine bir alım gerçekleştirildi. Maliyetler karşılığında çiftçilerimizin kazancı da üstüne koyularak taban fiyatlar belirlendi. Buğdayda, çeltikte, fındıkta ve üzümde tarım bakanlığımızla ilgili ne kadar müdahale etmemiz gereken ürünlerimiz varsa ettik. Bul yıl çiftçimiz kazandı.” Dedi.

İbrahim Sağlam,”Bu kazançlarımızın yanında bakanlığımız tarafından verilen desteklerimiz var.2021 yılı içerisinde 305 Bin milyon lira destek dağıtıldı.2021 Yılı içerisinde 9 milyar , 10 milyar TL gibi tarımsal üretim değerimiz vardı.2022 Yılı üretim değerimiz 2022 yılında 20 Milyar TL’ye yaklaştı biz bunu 2023 yılı içerisi için konuşmuştuk.Sebzecilikle ilgili Türkiye’de açık olmadığından, fazlalık olduğundan pek bir destek vermiyor.Sadece Mazot gübre ile ilgili fark ödemesi alan ödemesi veriyorduk.” Dedi.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam,”Sadece mazot gübrede 2022 yılında yüzde 84 lira destek veriyorduk.Böyle olunca birinci ürünün yerine çeltik üretim alanları hasatdan sonra boş kalıyordu.Gerek damla sulama ile gerek yağmurlama yapılan çeltik alanı kullanmak üzere ilk defa dematrasyon amaçlı, yani nasıl olacak, nereye kadar gide bilecek bir brokoli fidesi dağıtımı yapalım dedik.Sonraki yıllarda bunun oluşumuna göre devam ettireceğiz.2023 Yılının ilk baharında yazlık ekimleri içinde ayın 18’ine kadar bakanlığımıza göndereceğiz.İlçelerimizden projeler geldi.Yeni projeleriniz varsa 18’ine kadar hazırlayıp bakanlığımıza göndereceğiz.O zaman da desteklerimiz devam edecek.” Dedi.

Topraklarımız verimli, biz topraklarımızda yılın en az gününde boş bırakmak üzere çalışacağını belirten İbrahim Sağlam,” Mazot pahalı gübre pahalı bunların hepsine katılıyorum. Ama hiç bir çiftçimiz maliyetinin altında ürün satmadı. Çiftçi kayıt sistemi Eylül’de başlayıp, Aralık 31’de bitmesinin sebebi, elindeki mahsulü görecek ona göre planlamasını yapacak.Hangisine ne verecek bunun devamında ise ürünü ekmeden kaç lira destek alacak onu da göre bilecek.Bizlerde çiftçimizi ona göre yönlendireceğiz.Artık çiftçimiz planlı yönetime doğru gidiyor.31 Aralığa kadar destek verdik kayıdımızı yaptık ama ürün değişikliğini de yapa bilirsiniz.baktınız Şubat ayında ürün fazla ekiliyor, hemen ürün değişikliği yapa bilirsiniz. Şubat’ta geçti, Mart, Nisan ve Mayıs bu defa tespit komisyonları ile yapabiliriz.Onlara girmeden ekim planlamasını yapıp çalışmak hepimizin görevi ,sizlerinde görevi inşallah hayırlı olur. “dedi.

Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen,” Son dönemde yaşadığımız gerek pandemi ve savaşlardan dolayı tarım tüm strajedik konuların en üstüne geldi.Çünkü halkı doyurmak zorundasınız.Ürettiğinizi satmak ihracat etmek zorundasınız.Gelen turisti doyurmak zorundasınız.Tarım son derece önemli bir hale geldi.Üretimimizin yerli ve milli olması lazım.Tohumdan gübreye kadar üretim tekniğine kadar yerli ve milli hale gelmek zorundasınız.

Küresel ısınmaya değinen Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen,”Kasım ayına girdik ve şuanda terliyorum, değişen ilklim koşullarına kendimizi adapte etmek zorundayız.Bu gün brokoli dağıtılıyorsa yaşadığımız bir sonuç, çeltikten sonra brokoli ekeceğiz, iklimimiz şuanda buna müsait,arazilerimiz daha fazla yağış almadı, alsaydı tarla balçık olurdu.Arazilerimiz ve ilklim şartları buna müsait , küresel ısınmayı kendi lehimize çevirmeye çalışıyoruz.Çeltikten sonra brokoli ekeceğiz.” Dedi.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner;” 2022 Yılında 130 dekar çeltik üretiminin hasadı bitmek üzere,ikinci ürün olarak yüzde 70 hibe brokoli tohumu fidesi dağıtılacak 49 mahallede çeltik yapılan üreticilerimize verilecek. Erken hasadı yapılan bir ürün hayırlı olsun diyorum. “dedi.

Brokoli Fide dağıtım törenine Samsun il Tarım ve Orman müdürü İbrahim Sağlam,Bafra İlçe Kaymakamı Cevdet Ertürkmen,Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner,Bafra İlçe Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Güreş ve Bafra Sebze üreticileri Başkanı Adem Aşcı’da katıldı.

Anahtar Kelimeler:
BafraSamsun
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.