Öne Çıkanlar Bafra Belediye Başkanı Mustafa Candal
banner798

Bafra'da Beyaz Baston farkındalığı yaratıldı

Bafra Görme Engelliler adına gönüllü Gençlik Merkezi öğrencisi Recep Şahinoğlu;” 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler ve Güvenlik Günü olarak kabul edilmektedir.Baston Yüzyıllar boyunca Körler tarafından kullanılmış olan bir araçtır ancak bugünkü bildiğimiz ilk baston kaza sonucu gözlerini kaybetmiş olan James Biggs İngiliz fotoğrafçı tarafından 1921 yılında geliştirilmiştir .Ülkemizde her yıl 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler ve Güvenlik Günü çeşitli etkinliklerle kutlanmaktadır.” dedi.

Gençlik veya yetişkinlik döneminde sonradan görme engelli olanlar doğal olarak bir Bunalım içine girdiğini söyleyen Recep Şahinoğlu,”Bunalımların aşınmasında baston kullanma becerisi kazanmanın çok büyük rolü vardır. Çünkü baston, onun tek başına evden dışarı çıkabilmesini sosyal ortamlara katılabilmesini sağlar bir yere gitmek istediğinde sürekli başkasına bağımlılık olmaktan kurtarır Körler arasında baston kullanımının yaygınlaştırılmasına katkıda bulunmak sosyal sorumluluğu bir gereği sayılmalıdır.” Dedi.

Bafra Görme Engelliler Derneği Başkan Yardımcısı Kadir Dağlı,”Beyaz Baston haftasında baston'un öneminden bahsederken mutlaka engelli sorunlarını da dikkat çekmeliyiz bu hafta Beyaz bastonun önemi ve yaygınlaştırılması yanında cadde ve Sokaklardaki bina ve istasyonlardaki fiziksel engellerin ortadan kaldırılması için eylem ve mücadele haftası olarak değerlendirilmesi gerekir. Çünkü biz engellilerin mimarı sorunlarından tutun ulaşım sorunlarına kadar pek çok sorunlarımız vardır. Mümkünse bu sorunlar her türlü platformlarda sık sık diye getirilmesi gerektiğini söyledi.

Kapanış konuşması yapan Bafra Sosyal Hizmetler Müdürü Muzaffer Şahin;” 15 Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler ve Güvenlik Günü dolayısıyla görme engellilerimizin sosyal hayata katılımlarını sağlamak ,farkındalık oluşturmak ,toplumsal duyarlılığı artırmak ve zihniyet dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla böyle bir etkinlik düzenledik. Her birey gibi görme engellilerimizin de yaşam haklarını elde edebilmeleri için pozitif ayrımcılık yapmak suretiyle sosyal adaleti sağlamak durumundayız. Görme engellilerin zorlandıkları ulaşım konusunda sağlayacağımız imkanlarla kaldırım rampaları ve kaldırımlardaki sarı çizgiler onlar için hayati önem taşımaktadır. Toplumumuzdaki her birey bu hassasiyetle yaklaşması gerekmektedir.” Dedi.

Ekim Dünya Beyaz Baston Görme Engelliler ve Güvenlik Günü nedeniyle, Bafra Cumhuriyet Meydanı Hükümet konağı önünde toplanan Bafra Görme Engelliler Derneği üyeleri basın açıklaması yaptıktan sonra gurup halinde Bafra ilçe Emniyet Müdürlüğü’nün geniş güvenlik önlemleriyle Atatürk Bulvarından yürüyerek, Bafra Temmuz Demokrasi meydanında yürüyüşü sonlandı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.