Öne Çıkanlar Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner Samsun Tabip Odası
banner798

Bafra’da 9.’uncu çeltik hasadı etkinliği yapıldı

Samsun Valisi Orhan Tavlı açılış konuşmasında,” Samsun Kızılırmak ve Yeşil Irmak Deltalarımızla, Şahin Kaya Kanyonu ile Kuş Cenneti mevcut, eko sistemle tarımsal üretimin merkezi hem de bereketli bir şehri, özellikle Bafralı çeltik üreticilerimiz sadece çeltik üretimi yapmamakta, aynı zamanda çeltik üretimini artırma yönünde çalışmalar yapmakta, bir taraftan da suyun daha ekonomik kullanılması yönünde Tarım ve Orman il müdürlüğümüzün liderliğinde bazı projelere imza attıklarını müşahide ettim.” Dedi.

Tavlı,”Tarımsal alanların güvenilir ve organik olarak hep birlikte işlenmesi ve üretilmesi, tarımsal eko sistemin devam ettirilmesi çok önemlidir. Burada yapılan projeler sağlık gıda, sağlıklı turizm demektir. Saygıdeğer Cumhurbaşkanımızın liderliğinde başta Tarım Bakanlığımız olmak üzere, tüm bakanlıklarımız ve sayın milletvekillerimiz üreticilerimizin yanındadır. Samsun Valiliği ve diğer kamu kurum ve kuruluşları çiftçimizin her daim emrindedir.Hep birlikte tarımsal üretimi artırma, hem de gıda ve hayvansal üretimi artırma yönünde güzel çalışmalara imza atacaklarını.” Kaydetti.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam ise,” Çeltik ülkemizin her bölgesinde yetişmekle beraber, en büyük oran yüzde 70 ile Marmara bölgesinde, 2.’inci olarak yüzde 20 ile 22 oranında Karadeniz bölgesinde yetişmektedir. Karadeniz bölgesinde Samsun’da en çok ilçe bazında Bafra’da çeltik yetişmektedir. Toplam Çeltik üretimine baktığımızda, 2023 yılında tahmini 195 bin dekar alanda, 155 bin tona yakın bir rekolte tahminimiz var. Türkiye’de ortalama rekoltenin yüzde 16’ısı ilimizde yetiştirilmekte, Samsun ilinde yetiştirilen toplam çeltiğinde yüzde 66 ile 67’isi Bafra ilçesinde yetişmekte” olduğunu söyledi.

19 Mayıs, Alaçam, Çarşamba, Terme ve Tekkeköy ilçelerimizde çeltik üretimlerinin olduğunu söyleyen İbrahim Sağlam,” Vermiş olduğumuz desteklere bakıldığında 2022 yılında toplam mazotta 250 lira dekar başına destek, bir lira gübrede destek, her kilogram başına 10 kuruş fark ödemesi desteği olmak üzere Samsun’umuzda 51 milyon lira destekleme ödemesi yaptık. Bu yılda daha da fazlalaşacak. Tarım alanlarının etkinleştirme projesi kapsamında 2022-2023 yıllarında 52,5 ton çeşitli cinslerde çeltik tohumunu çiftçilerimize teslim ettik. 34 tane çeltik fabrikamızında gerek modernizasyonu gerek yapımı ile ilgili 15 milyon 500 bin lira kırsal kalınma destekleriyle desteklediklerini.” Belirtti.

Program devamında, folklor oyunları, pilav yarışması düzenlendi.

Pilav yarışmasında birinci olan Mehmet Çoşkuner’e, Samsun Valisi Orhan Tavlı 50 kilogramlık un çuvalı verdi.

Samsun Valisi Orhan Tavlı daha sonra, yöresel lezzetler, tarımsal alanda kullanılan ilaç firmaları, banka ile traktör firmalarının stantlarını gezdi.

Program sonunda döver biçer makinesi ile çeltik hasadı yapıldı.

Bafra’da düzenlenen 9.’uncu Çeltik Hasadı etkinliğine, Samsun Valisi Orhan Tavlı, Saadet Partisi Samsun Milletvekili Mehmet Karaman, CHP Samsun Milletvekili Murat Çan, Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner’in yanı sıra siyasi parti temsilcileri, oda başkanları ile çiftçiler katılım sağladı.

Anahtar Kelimeler:
SamsunBafraçeltik Hasadı
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.