Öne Çıkanlar Samsun bafra
banner797

Sebze Üreticileri Birliği Başkanı 2022 Yılını değerlendirdi

Bafra Sebze Üreticiler Birliği Başkanı Adem Aşçı, Bafra Ovası’nın tarımı hakkında bilgiler verdi.

Çiftçiler olarak, 2022 yılında sezona başlarken korkarak girdiklerini belirten Adem Aşçı,Maliyetlerin artışı bizleri şaşırttı.Mazot, gübre ve otla mücadele ettiğimiz ilaç fiyatlarının artışı çok fazla olduğu için korktuk.” Dedi.

Buğday hasadına geldiğimiz zaman, Toprak Mahsulü Ofisinin verdiği fiyat çiftçiyi memnun ettiğini söyleyen Aşçı, buğday hasadından sonra Türkiye’de kapya biber üretiminde bir numarayız diye biliriz.Fiyatlarımız güzel gitti ve çiftçimiz gayet memnun oldu.Çiftçimiz tonaj olarak da beklediğini aldı.” Dedi.

Karpuzun bu yıl para etmediğini söyleyen Adem Aşçı,kavun karpuza nazaran biraz daha para etti.Karpuzumun para etmemesi plansız ekim, 2022 yılında geçen yıllara göre çok fazla ekim yapıldı.İnşallah önümüzdeki yıl biraz daha planlı hareket edersek karpuz tekrar para edeceğini söyledi.

Adem Aşçı,Türkiye’de Edirne’den sonra Bafra Pirinci geliyor.Bölgede geniş bir ovaya sahip olduğumuz için Samsun’da pirinç olarak da birinciyiz.Samsun’un diğer ilçeleri Bafra pirincini bizden satın alıyorlar ve Bafra pirincini kendi pirinçleri gibi satıyorlar. Bununda reklamını güzel yapıyorlar ,bizim en büyük sıkıntımız kendi pirincimizin reklamını yapamamak”

Aşçı,” İstanbul fuarına gittiğimizde stantları gezdik.Bafra pirincini Terme standında gördük.Termeliler Bafra birincini stantlarında dağıtıyorlardı ve kendilerinin pirinci gibi reklam yapıyorlardı.İstanbul fuarında görüşme sağladık, önümüzdeki yıl bizim standımız Bafra Pirinci fuarda yerini alacak.Çeltik fiyatlarında çiftçilerin 15 ile 20 TL arasında satıldığını çiftçiler olarak çok memnun ettiğini ,Hükümetin belirlediği fiyattan gayet memnun olduklarını da ayrıca belirtti.

Sözlerine devam eden Adem Aşçı,”68 Bin dekar alanda kışlık sebze ekimi gerçekleştirdik.Kışlık sebzelerin başında brokoli,karnabahar ,Pırasa ve lahana çeşitlerimiz var.Havaların Sıçak gitmesi sebze fiyatlarında düşüşün olmasına sebep oldu.Önümüzde dört aylık bir zaman var.Kış sert geçerse kışlık ürünlerimizin değer kazanacağına umut ediyoruz.” Dedi.

Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam’a teşekkür eden Adem Aşçı,bizlere 500 bin dekar alanda kışlık sebze temin ettiler,yüzde 75 hibeli bunun 250 bin dekar alanda pirinçlik çeltik alanına yaptık.Bu uygulamada Bafra’da ilk oldu.250 dekar alanı da erkenci çeşit olduğu için çiftçi para kazandığını ifade etti.

Bafra Sebze Üreticiliği birliği yönetimi olarak yeni yılda çiftçilerimize sağlıklı,bol bereketli kazanç sağlaması dileği ile bir yıl olmasını diliyoruz. Bizler çiftçilerimizin nasıl ekonomik şartlarda çalıştığını biliyoruz. Fide desteklerini bu yılda isteyeceğiz.Çiftçilerimize gene kazandırmaya çalışacağız.” Diyerek sözlerini tamamladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.