Öne Çıkanlar Samsun bafra
banner798

İslam Dünyasından Fransa'ya tepkiler çığ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un İslam’a ve Peygamberimize hakarette bulunan Charlie Hebdo’ nun karikatürlerini hükümet binasına projeksiyonla yansıtmasının ardından tepkiler çığ gibi büyüdü.

İslam dünyası tek bir ses olup Macron’a ve Fransa’daki İslamofobik uygulamalara tepki göstererek Fransız ürünlerine boykot çağrısı yaptı.

Memur-Sen’den Fransa ve Macron’a tepki

Memur-Sen Konfederasyonu Genel Başkanı Ali Yalçın, "Macron'un, sözde ifade özgürlüğü adı altında doğrudan insanların inançlarına saldıran ve neresinden bakarsanız bakın kin, nefret ve terörle şekillenmiş zihinler tarafından çizilmiş karikatürlere sahip çıkarak, teröre ve kine ortak olmaktadır." dedi.

Konfederasyon üyeleri, Ulus Atatürk Heykeli önünde toplanarak, Hazreti Muhammed'i hedef alan karikatürleri savunan ve İslam karşıtı açıklamalar yapan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'u protesto etti.

Bağdat'ta Fransa Büyükelçiliği önünde protesto

Irak'ın başkenti Bağdat'ta, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam karşıtı açıklamalarına tepkiler sürerken, Şii gruplar Fransa Büyükelçiliği önünde protesto düzenledi.

Macron'un üzerinde kırmızı çarpı işareti olan posterlerini taşıyan protestocular, Fransız ürünlerini boykot etme çağrısı da yaptı.

Taşınan bazı pankartlarda, "Hep birlikte Macron'a haddini bildirelim ve Fransız mallarını boykot edelim." ifadesinin yazılı olduğu görüldü.

Lübnanlılar bu yıl Mevlid Kandili'ni 'Fransa'nın İslam karşıtı tutumuna' tepki göstererek idrak ediyor

Lübnan'da Müslüman dini makamlardan gelen tepkilerin yanı sıra cumartesi günü ülkenin kuzeyindeki Trablusşam ve güneydeki Sayda kentlerinde düzenlenen protesto gösterilerinde, Fransızların İslam ve Müslümanlara yönelik uygulamaları ile hakaret içerikli yayın politikaları protesto edildi.

Lübnanlılar ayrıca, başkent Beyrut'un cadde ve çarşılarını 28 Ekim Çarşamba günü idrak edilecek Mevlid Kandili'ni kutlamak üzere bir hafta öncesinden Hazreti Muhammed'in sıfat ve sözlerinin yer aldığı afişlerle süsledi.

Lübnanlılar, Müslüman ülkelerin Fransa'nın söz konusu uygulamalarını resmi olarak kınamasının yanı sıra Fransız ürünlerini boykot etmeleri ve tüm Müslümanların Fransa'ya karşı protesto eylemleri düzenlemesini istiyor.

İranlılardan Müslümanlara Fransa'ya karşı ortak hareket çağrısı

İranlılar, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron başta olmak üzere Fransız yetkililerin Hazreti Muhammed'i hedef alan karikatürleri savunmaları ve İslam aleyhindeki açıklamalarına karşı tüm Müslümanlara birlik çağrısı yaptı.

Kuveyt, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'un açıklamalarını kınadı

Kuveyt Meclis Başkanı Merzuk el-Ganim ve Müslüman Kardeşler Teşkilatı'nın (İhvan) siyasi kanadı İslami Anayasa Hareketi Partisi (HADES), Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un açıklamalarını ve bazı gazetelerde Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürlerin yayınlanmasını kınadı.

Katar'da Fransa'ya yönelik boykot

Katar'da devlete bağlı faaliyet gösteren Al Meera marketler zincirinin Twitter hesabından yapılan açıklamada, "Milli bir şirket olarak bizler, ülkemize, inancımıza ve müşterilerimizin arzularına hizmet eden köklü geleneğimiz, adetlerimiz ve Hanif dinimizle uyumlu bir vizyon içinde çalışıyoruz." ifadesi kullanıldı.

Bu nedenle, bir sonraki bildirime kadar marketin tüm şubelerinde Fransız ürünlerinin raflardan kaldırılmaya başlandığı belirtilen açıklamada, müşterilere hitaben, "Yolumuzu aydınlatan meşalemiz, yorumlarınız ve hassasiyetinizden dolayı sizlere teşekkür ediyoruz." denildi.

Yemen, Fransa'nın İslam karşıtı tutumuna tepki

Yemen hükümeti, Hazreti Muhammed'e hakaret içerikli karikatürlerin yayınlanmaya devam etmesine tepki gösterdi.

Yemen Dışişleri Bakanı Muhammed el-Hadrami, sosyal medya hesabı Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, "Hazreti Muhammed'e hakaret içerikli karikatürlerin yayınlanmaya devam etmesi, Müslümanların duygularını incitiyor." ifadesini kullandı.

Libya'dan Fransa'ya tepki ve boykot çağrısı

Libyalı sosyal medya kullanıcıları ülkede yaygın olarak satılan gıda ve hızlı tüketim maddeleri başta olmak üzere Fransız mallarına boykot çağrısı yaptı.

Beni Velid kentinde Libyalı vatandaşlar, Hazreti Muhammed'i öven ve Macron'u eleştiren dövizler taşıyarak Fransa'nın tutumunu protesto etti.

Terhune kentinde de bazı vatandaşlar, Fransa'nın İslam karşıtı kampanyasına karşı şehrin ana yollarından birinde yere Fransız bayrağı serdi.

Avustralya’daki Müslüman kurumlardan Macron’a tepki

Avustralya’da çok sayıda İslami kurumun bağlı olduğu Avustralya İslam Konseyleri Federasyonu (AFIC) ve Avustralya Müftüsü İbrahim Abu Mohamad’in de üyesi olduğu ülke genelindeki yaklaşık 180 imamı temsil eden Avustralya Ulusal İmamlar Konseyinden (ANIC) yapılan açıklamalarda, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’un sözleri şiddetle kınanıp reddedildi.

Macron'un Müslümanlar ve İslam hakkında yaptığı son açıklamalardaki bölücü sözlerini şiddetle reddettiklerini ve gelişmelerle ilgili derin endişe duydukları belirtilen ANIC'in açıklamasında ise ‘‘Dünya liderlerinin İslam'a yönelik bu tür yanlış yönlendirilmiş saldırıları, camilere ve Müslümanlara yönelik İslamofobik saldırıların artmasıyla doğrudan ilgili.’’ değerlendirmesi yapıldı.

Kudüs’te Filistinliler Fransa'yı protesto etti

Akşam saatlerinde Doğu Kudüs’ün kuzeyindeki Er-Ram Mahallesi'nde toplanan yüzlerce Filistinli, Fransa'da Hazreti Muhammed'e hakaret içerikli karikatürlerin yayınlanmasına ve Cumhurbaşkanı Macron'un bunları yayınlamaktan vazgeçmeyeceklerini söylemesine tepki gösterdi.

“Anam babam sana feda olsun ya Resulullah”, “Lideri Muhammed olan bir ümmet baş eğmez”, “Ey Macron Ey Allah’ın düşmanı” şeklinde sloganlar atarak tekbir getiren Filistinliler, Kelime-i Tevhid bayraklarıyla yürüyüş yaptı.

Fransa'dan yapılan açıklamaların apaçık bir İslam ve Müslüman düşmanlığı olduğunu belirten göstericiler, Hazreti Muhammed ümmetinin Fransa’ya boyun eğmeyeceğini ve Hazreti Muhammed’in emrinde olduklarını vurguladı.

Pakistan halkı Fransız ürünlerine boykot çağrısı yapıyor

Pakistan halkı, Fransa'da başta Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron olmak üzere yetkililerin Hazreti Muhammed'i hedef alan karikatürleri savunmaları ve İslam karşıtı açıklamalarının ardından Fransız ürünlerine karşı boykot çağrısı yaptı.

Endonezya'daki İslam örgütlerinden Macron'a tepki

Endonezya'nın en eski İslam örgütlerinden Persatuan Islam'ın (PERSIS) başkan yardımcısı Jeje Zainuddin, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un İslam'ı hedef alan açıklamalarına ilişkin yaptığı açıklamada, ''Avrupa'daki Müslüman toplumunun etkisini göz ardı eden Paris yönetimi, Fransa ve Avrupa'daki huzur ortamına karşı tehlikeli adımlar atıyor.'' dedi.

Yaşanan son gelişmelerin, Macron'un kendi çıkar çatışmalarına çözüm bulmadaki başarısızlığının bir sonucu olduğunu belirten Zainuddin, ''Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın belirttiği gibi, Macron'un attığı adımlar akli dengesizlik göstergesi. Avrupa toplumunda İslam ile uyum perspektifinin düzeltilmesi gerekiyor.'' ifadelerini kullandı.

Malezya ana muhalefet lideri İbrahim’den Macron’a sert tepki

Malezya'nın ana muhalefet lideri ve Halkın Adaleti Partisi (PKR) Genel Başkanı Enver İbrahim, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un sözlerini "saldırgan ve mantıksız" bulduğunu belirterek, "Söz konusu açıklama, içinde bulunduğumuz durumu düzeltmek yerine daha kötüye götürmektedir." ifadesini kullandı.

Hazreti Muhammed'i aşağılayan karikatürleri desteklediği için öldürülen Fransız öğretmen Samuel Paty cinayetini kınayan Enver, "İslam'ı saptıran eli kanlı yaratıkların işlediği cinayetleri savunamayız. Bu tür cinayetlere kurban giden Samuel Paty ve diğerleri için üzüntümü beyan ediyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Anahtar Kelimeler:
FransaMüslümanİslam
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.