Öne Çıkanlar Bafra Belediye Başkanı 21 Mart Dünya Ormancılık Günü ve Haftası
banner797

Bafra'da fidanlar toprakla buluştu

Samsun’un Bafra ilçesinde, 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü münasebetiyle Bafra Orman İşletme Müdürlüğü ve Ondokuzmayıs Üniversitesi işbirliği ile düzenlenen “Geleceğe Nefes Cumhuriyete Nefes"fidan dikim etkinliği gerçekleştirildi.

Bafra Orman İşletme Müdürü Mustafa Bayraktar,”Cumhurbaşkanımızın himayelerinde 11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü’nde Cumhuriyetimizin 100. Yılına özel,81 ilde,2023 farklı lokasyonda milyonlarca fidan dikiyor, her ilimizde 100. Yıl Cumhuriyet Ormanları kuruyoruz.” Dedi.

Bayraktar,”Cumhuriyetin 100. Yılında Orman Varlığımızla dünyada 27. sıraya yer aldık. En çok Ağaçlandırma yapan ülkeler sıralamasında, Avrupa'da 1.’inci, Dünya'da 4.’üncü sıradayız. 184 yıllık başarılarla dolu bir tarihi olan Orman Genel Müdürlüğü tüm çalışanlarıyla ormanlarımızın korunması ve geliştirilmesi için cansiperane bir şekilde çalışmış, bu çalışmalarda şehitler vermiştir. Tüm orman şehitlerimizi bu vesile ile rahmetle birkez daha anıyorum. Bugün 10 dekarlık bu sahaya Defne, Mavi ladin, Doğu ladini, Akçaağaç, Erguvan, Sedir, Taflan, Sığla gibi türlerle toplam bin 111 adet fidanı toprakla buluşturduklarını” belirtti.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal ise,” 300 dönüm alan modern kampus yerleşke alan olarak değerlendirildi. Ağaç dikimleri sadece orman bölgesinde değil, 50 dekarlık alana değil, yaklaşık olarak 350 dekarlık bir alana tekamül eden bir alan, ciddi olarak ağaçlandırılacak.” Dedi.

Ünal,” ilklimin bitki örtüsüne ait ağaçların seçilmesi önemliydi. Ağaçlar olarak çam ve benzeri ağaçlar değil, o bölgeye ait ağaçlar dikilmelidir. Örneğin Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde bulunan ana yerleşke yeri olan Kurupelit Kampüsüdür. Orada bulunan doğal bitki örtüsü, pelit, meşe gürken buranın bitki örtüsüdür.İsmide buradan gelir. Sizin dikmenize de gerek yok çünkü Allah, bunu böyle yaratmıştır. Bunun yerine çam ağacı diktiğinizde bir gün bu ağaçlar ben buraya ait değilim diye kendisini ifade eder. Dolayısıyla bitki örtüsü içerisinde yakışanı ilklim olarak dikmek gerektiğini” ifade etti.

Rektör Ünal,” Üniversitede seferberlik olarak farklı bölgelerde 3 yıldır ağaç fidan dikimi yapıyoruz. Bitki örtüsünün güçlendirilmesi, sıklığının bakımının yapılması gibi yapılan caba ile burada çalışan arkadaşlarımız var. Arkadaşlarımızın duyarlılığı sebebiyle her birine teşekkür ediyorum.” Dedi.

Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç,” İlklim değişikliğinin konuşulduğu, küresel ısınmanın konuşulduğu dönemde bu şekilde bir kampanyanın oluşması çok güzel emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Dedi.

Ak Parti Samsun Milletvekili Orhan Kırcalı,” Orman Genel Müdürlüğünün 1940 yıllarda, ormanlaştırma ağaçlandırma çalışmalarına başlamıştır. 2002 yılına kadar 4 milyar üzerinde ağaç dikilmiştir. 2003 yılından sonrada Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan riyasetinde Milli Ağaçlandırma çerçevesi içerisinde bu sayı günümüze kadar iki katına çıkarılmıştır. Daha yeşil sloganı ile çıkmış olduğumuz bu yolda, Cumhuriyet tarihimizin en önemli ağaçlandırma seferberliğini devam etme mutluluğunu yaşıyoruz. Bu noktada çalışmalarımızı en hız şekilde devam ettiriyoruz.” Şeklinde konuştu.

Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen konuşmasında,” Ziraat Fakültemiz, Orman Fakültelerimiz olmasaydı, biz tohumu, bitkiyi, ilklimi bunlar arasında bağlantıyı öğrenmemiz mümkün olmazdı. Üniversitemiz bizlere ağaç sevgisi de veriyor. Milli Ağaçlandırma Gününde, üniversitede olmasında Cumhuriyet’imizin 100.’üncü Yılına denk gelmesiyle çok anlamlı buluyorum. Bunun öncülüğünü rektörümüz yaptı. Bu günün burada kutlanmasını anılmasını rektörümüz istedi. Bize öncülük yaptı, biz sadece ona yardımcı olduk. Bu vesile ile emeği geçen herkese teşekkür ederim.” dedi.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Turizm Fakültesi Hanife Aşçı konferans salonunda, Milli Ağaçlandırma Günü nedeniyle yapılan konuşmaların ardından, Turizm Fakültesi yerleşkesine öğrencilerle birlikte fidan dikimi gerçekleşti.

Milli Ağaçlandırma Günü kapsamında yapılan etkinliğe, Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Ondokuz Mayıs Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Yavuz Ünal, Samsun Millet Vekili Orhan Kırcalı, Bafra Belediye Başkanı Hamit Kılıç, daire kurum amirleri, oda başkanları, sivil toplum örgütleri, siyasi parti temsilcileride katıldı.

Anahtar Kelimeler:
SamsunBafraFidan Dikimi
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.