Öne Çıkanlar İl Jandarma Komutanlığı Güncel
banner798

Bafra’da Cumhuriyet'in 100. Yılında Kurtuluş Mücadelesi konulu söyleyişi

İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan konferansta, Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan sinevizyon eşlinde katılımcılara söyleyişi de bulundu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut açılış konuşmasında;

“Bugün size bana göre Cumhuriyetimizin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün diğer özelliklerinden ayıran en önemli özelliklerden birisi olan eğitimci vasfından bahsetmek isterim. Atatürk Harp Akademisinden mezun olduğunda kurmay yüzbaşı olarak Suriye’ye atanır ve orada Vatan ve Hürriyet Cemiyetini kurar. Orada üzerine aldığı sorumluluk ise eğitim reisliğidir. 1915 yılı Çanakkale Savaşı sürerken Latin harflerinin şablonunu çıkarmıştır. Yine Sivas Kongresine baktığımız zaman Türk Halkının iyi bir eğitim görmesi gerektiğini vurgulamıştır. 1. İnönü ve 2. İnönü Savaşlarının akabinde Milli Eğitim Şurasını toplamış ve bugün bile hala geçerliliğini koruyan eğitim sistemimizin temellerini atmıştır. İzmir’in kurtuluşu sonrasında etrafındaki gazetecilerin ne olacaksınız sorusuna Maarif Vekili olup öğretmenlik yapacağını beyan etmiştir.” Dedi.

Yeni bir Fakülte olmamıza rağmen Üniversitemizin akredite olan ilk 8 programından birisi olduk. Kısa sürede Karadeniz Turizm Araştırmaları dergisini kurduklarını söyleyen Dekan Bulut,” 2024 yılbaşı itibariyle ikinci sayısını basmış olacağız. Sektörle güzel ilişkiler kurduk ve şehrimizin 5 yıldızlı otellerinin genel müdürleri, bürokrasimizin değerli temsilcileri, sektörde kendisini yetiştirmiş alanında uzman kişileri öğrencilerimiz ile bir araya getirdik ve getiriyoruz. Köklü üniversitelerde var olan açılış dersi uygulamasını geçen yıl itibari ile başlattık. Akademik söyleşiler programlarımız ile genç akademisyenlerimiz başta olmak üzere kendimizi geliştirmeye özen gösteriyoruz. Orta Karadeniz Kalkınma Ajansı, Belediyeler gibi kurumlar ile bir araya gelerek çalıştaylar ve projeler yaptık ve yapacağız. Kapıkaya Festivaline destek verdik ve veriyoruz. Bafra Sempozyumuna ev sahipliği yaptık. Sınıflarımızın her birisine bir ilçemizin konsepti ile bütünleştirdik ve sırasıyla devam ediyoruz. Bu manada Bafra, Yakakent ve Alaçam belediyelerimize çok teşekkür ediyoruz. 100. Yılın coşkusuna özel olarak Atakum Belediyesi Atatürk sınıfı yapacak. Bafra’dan öğrencilerimiz 2021 yılında Teknofestte finale kaldılar. Buradaki temel gayemiz çağdaş, Atatürk ilkelerinin ışığında bir nesil yetiştirmek için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.”

Tüm bunları alırken kendimize ülkemizin kurucu lideri Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü örnek aldıklarını anlatan Yetkin Bulut,” Atatürk, Kurtuluş Savaşında kendisi nasıl bahane üretmedi, 15 yılda 50 ye yakın fabrika kurdu ise biz de durmadan, duraksamadan üretmeye ve çalışmaya devam ediyoruz. Atatürk’ün hedef olarak koyduğu muassır medeniyeti yakalamak için canla başla çalışıyoruz, çalışacağız. Azmimizin kaynağı ise yine kendisinin ifadesi ile “Muhtaç olduğumuz kudret damarlarımızdaki asil kanda mevcut”. Bize destek olan tüm kurum ve kuruluşlara, sektör yöneticilerine şükranlarımızı sunuyoruz.Dünya farklı bir dönemden geçiyor ve bizim bu dönemde ayakta kalabilmemizin gerek ve yeter şartlardan bazıları bilim, sanat ve teknolojiye gereken önem ve değeri vermekten geçiyor. Bunun için bıkmadan, usanmadan çalışmalı ve üretmeliyiz. “

Sözlerimi şu şekilde noktalamak isterim. Dünyanın çeşitli yerlerinde vahşet, kan ve gözyaşı var. Bugün içinde bulunduğumuz dönem itibariyle milli birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz dönemlerden birisi. Diliyorum ki başta Filistin olmak üzere dünyanın neresinde olursa olsun çocukların göz yaşının akmadığı, insanların barış ve huzur içerisinde yaşadığı bir dünyada yaşamak dileği ile hepimizin Cumhuriyetimizin yüzüncü yılını kutluyor nice yüzyılları kutlanması dileği ile hepinizi saygıyla selamlıyorum. “ şeklinde konuştu.

Kaya Tuncer Çağlayan yaptığı söyleyişi de, Cumhuriyet kurulmadan önceki Osmanlı’nın burhanlı zamanında yaşanan sıkıntıları, birinci dünya savaşında Türkiye topraklarının yabancı devletler tarafından kuşatıldığını, Türkiye haritasında, dış güçlerin kurmak istedikleri Devletlerin haritalarını davetlerle paylaştı.

Program sonunda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “Nutku” Davetlilere sinevizyon eşliğinde izletildi.

OMÜ Turizm Fakültesi dekanı Prof. Dr. Yetkin Bulut tarafından, Prof. Dr. Kaya Tuncer Çağlayan’a fidan sertifikası takdim etti.

Cumhuriyetin 100. Yılında Kurtuluş Mücadelesi konulu söyleyişiye katılanlar arasında, Bafra Kaymakamı Cevdet Ertürkmen, Bafra Belediyesi Başkan yardımcısı Ahmet Tokgöz, kurum daire amirleri ile öğrenciler katılım sağladı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.