Öne Çıkanlar Hasan Bitmez erhan usta
banner798

Safranbolu Evlerinin Sosyolojisini Yazalım
Başkan Yılmaz 18 Mart şehitlerini anarak başladığı konuşmada, Safranbolu’nun başarı öyküsünü konuştuklarını ifade ederek, “Başarı öyküsünü konuşmak güzel. İnsan mutlu oluyor. Biz Safranbolu’yu başaran insanları şükran ve minnetle andık.

42 yıllık bir macera Safranbolu’nun macerası. Safranbolu’nun bu başarısının sosyolojisini de yazmak lazım demiştim. Ben aslında o sosyolojiyi, bu demir çelik endüstrisi macerasıyla, buradaki tabakhane endüstrisi yani Osmanlı’nın burada deri sanayini kurarak başlayan ve daha sonra modern cumhuriyetin demir çelik endüstrisi ile başlayan serüveninde bir sosyolojiye dönüştürerek bir Safranbolu endüstrisi yazmak ve bunu ortaya koymak lazım derken aklıma başka bir şey daha geldi. Safranbolu’daki evlere bakarken dedim ki; evlerin hiçbirisi birbirinin önünü kesmemiş. Hiçbirisi birbirinin manzarasını kapatmamış. Bizim belediye meclis toplantılarında hep uğraştığımız imar tadilatları. O onun önünü kesmek için diğeri öbürünün önünü kesmek için öneri getiriyor.
 Hep yükseklik talebi ile karşı karşıyayız. İşte Safranbolu. Eskiden yaşamış o insanların hiçbirisi yok şimdi. Bana göre şehrin sosyolojisini yazmak gibi evlerinde sosyolojisini yazmak lazım. O evlerde yaşamış ailelerin de anı ve hatıralarını, o evlerde yaşanmışlıkları, o evlerdeki düğünleri, cenazeleri, iyi ve güzel günleri, oraları anı kitapçığı haline getirip, o hatıraları bize, her biri yüzük taşı gibi olan Safranbolu evlerini bize hatıra olarak bırakan ailelere minnet borcumuzu ödememiz gerekir diye düşünüyorum. Sonuçta onlar olmasaydı, onlar bunları inşa edip ihya etmeseydi, bizim elimizde böyle yüzük taşı gibi işlenen, ziynet eşyası gibi olan bu evler kalmayacaktı.” Diye konuştu.

Toplantıya Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mehmet Ceylan, Safranbolu Belediye Başkanı Necdet Aksoy, Çekül Vakfı Başkanı Metin Sözen, TKB eski başkanı Asım Güzelbey, TKB üyesi belediye başkanları ve TKB çalışanları katıldı.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.