Öne Çıkanlar Bafra Belediye Başkanı Mustafa Candal
banner797

Samsun’un Tabii Afetlere Karşı Durumu

Samsun’da önceki yıllarda, İlkadım ilçesi Mert ırmağı yatağında yapılan TOKİ konutlarında yaşanan ve ölümle sonuçlanan sel hatıralarımızda iken, yeniden yapılan konutlar ders almadığımızı göstermiştir.

İleri yaşlarda olanlar hatırlarlar, yıllar önce Mert ırmağı taşkınlarından çevre köylerinin arazilerinin zarar gördüğünü ve yapılaşma yapılmadığını. Lovelet alışveriş merkezi de, yine sel yatağında kurulu ve önceki yıllarda yaşanan oradaki sel baskınında sadece maddi hasar meydana geldi.

Ders alınmadı ve risk hâlâ devam ediyor Şimdi çok daha vahim olan durumu anlatmak istiyorum. İlkadım ilçesinde, Kıranköy’de son aşamaya gelen 2. Etap TOKİ konutlarının yerleşim sahasının aktif heyelan sahasında olduğunu, raporlarla ve fotoğraflarla açıklamıştım. Hatta, daha önce yapılmış olan, alt kotlardaki 1. Etap TOKİ konutlarının da aynı durumda olduğunu, yine çekilen fotoğraflarla ve gözlemlerle açıklamıştım ama alınan hiçbir tedbir yok ve inşaat sahasında yapım devam ederken bile yer yer kayma ve çökmeler mevcut .

Yarın bir gün oraya yerleşim olduğunda ortaya çıkacak sorunun sorumlusu kim olacak olası can kayıplarının hesabını kim verecek Atakum ilçemizde, Balaç köyü altındaki Recep Tayyip Erdoğan bulvarı çevresindeki yapılaşmalar ise, ileride olabilecek felakete kucak açacak şekilde devam ediyor. Aktif heyelanların çıplak gözle görülebildiği ve yol yapımı esnasında yol kenarına dizilen taşlar bile en bilgisiz insanın dikkatini çekecek şekilde orada görüldüğü halde, buradaki yapılaşma nedya, çok katlı binaların yapımına onay veren yetkililerin bunu görmemelerini esefle karşılıyorum.

Önceki yıllarda yapılan SEYİR TERASI’nın durumu görüldüğü halde, buranın alt ve üst kotlarına yapımı devam eden ve yapılmış olan çok katlı binaların o bölgede yaşam hayali kuran insanların hayatını karartmayacağını kim taahhüt edebilir . Bulvardaki heyelanınen olduğu kaymalar, yine fotoğraflarla teyit edilmiştir. Sonuçta, Ladik ilçemizden geçmekte olan Kuzey Anadolu Fayının meydana getireceği bir deprem, aşırı yağışlar aktif heyelanları tetikleyecektir. Sonrasını düşünmek bile istemiyorum. Tedbir aldık diyenlere de şunu söylemek istiyorum. Fore kazık da yapsanız, bunun derinliğinin en az 100 metre olması gerektiğini bilmenizi isterim. Çünkü, yağmurlar toprağın alt seviyelerine indiğinde, erime özelliğinde olan jipsli zeminin boşluk yapmasına ve ani heyelanlara neden olacaktır. Jipsli tabakaların kalınlığı 100 metreden daha derindir. Çevrede yapılan jeofizik etütlerle tespit edilmiştir.

Yukarıda anlatmaya çalıştığım, insan hayatının rantlardan daha önemli olduğu vurgusuyla, devam eden yapılaşmanın engellenmesi, mevcutların da yerleşim olmadan iskana kapatılmasıdır. Felaket gelip de SUÇLU ARANMASIN. Saygılarımla. Cemal UĞURTAY Jeofizik Yüksek Mühendisi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.