Öne Çıkanlar Şehit Murat Atar Çanakkale Savaşları Savaş Malzemeleri Gezici Müzesi
banner797

Samsun'da çiftçilere çeltik arazileri için brokoli dağıtıldı

Proje kapsamında 17 kırsal mahallede, 34 çiftçiye yaklaşık 314 dekar alan için 625.000 adet brokoli fidesi dağıtıldı, Fide bedelinin yüzde 67’si Tarım ve Orman Bakanlığı kaynaklı olup yüzde 33’ü çiftçiler tarafından karşılanacak.

2022 yılında uygulanan “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” kapsamında Bafra ilçesinde 25 çeltik üreticisine 250 dekarlık alan için 625.000 adet brokoli fidesi , çeltik ekili arazilerde 2’inci ürün olarak yetiştirilmek üzere dağıtıldı. Dağıtılan fidelerle yapılan üretimde 2023 Mart ayı sonları ile nisan ayı başlarında hasat başlandı. Bu dönemde piyasaya arz edilen brokoli ürününde azalma olduğundan kilogram 15 lira ile 25 lira aralığında satılarak fiyatı yıllık, ortalamanın üstüne çıktı.

Dekardan ortalama 800 kilogram ile bin kilogram brokoli hasat edilerek, yaklaşık 15 bin ile 20 bin lira brüt gelir elde edildi.

Bafra Ziraat Odası bahçesinde brokoli fidesi dağıtım töreninde konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam,”Çiftçimiz her nederse katılıyorum. Düşen çeltik fiyatlarını her katıldığım toplantıda konuştum. Çeltiğin fiyatlarını düşeceğini tahmin etmediler, ama biz bunu defalarca söyledik. Çeltik hasadında 20 ile 28 arasında olacağını söyleyince dediler tamam. Alım başladı çeltik hasadının tamamı düştü. Ankara’ya gideceğinde sayın Tarım ve Orman Bakanımızla toplantımız var bu konuyu gündeme getireceğim.Bu konuya acilen tarım toprak mahsulleri ofisi ile Tarım Kredi Birliğinin alım yapması konusunda, bizim kendi talebimizi değil çiftçinin talebini olmazsa olmasını ileteceğiz. Bunun da çözüm olacağını tahmin ediyorum.” Dedi.

İbrahim Sağlam,” Türkiye ortalamalarına baktığımızda, yaklaşık yüzde 16’sını ilimizden kışlık sebze üretimi yapılmakta, Samsun’da üretilen kışlık sebzenin de yüzde 91’i Bafra’da üretiliyor. Sebze üreticileri ile beraber çeltikten sonra ikinci ürün ne yapılabilir diyerek, arkadaşlarımız projelendirdiler, bizde toplam 1 milyon 50 liralık bütçeli projenin, 702 bin lirasınını bakanlığımızdan kalanını çiftçi katkısı olan projeyi gerçekleştirdiklerini,” kaydetti.

Brokolide 6 lira 8 lira arasındayken, çeltikten sonra ekilen ve zamanında çıkmayan, brokolinin fiyatı 22 lira ile 23 liradan alıcı buldu. 2020 2022 yılları arasında baktığımızda toplam ihracatımız yaklaşık 4 bin 500 ton olan ihracat bu gün, 2022 yılı içerisinde 8 bin tona çıktı.

Burada gıda analizlerinin özellikle Samsun’da yapılması, çiftçinin bilinçlendirilmesi, ihraca yenelik firmalarının artırılması, sözleşmeli üretime doğru, ne istiyorlarsa ne üretiliyorsa bir üretim modeline geçmemiz lazım. Sebzede önde olduğumuz gibi, Türkiye’de çeltikte Bafra ikinci sırada, çiftçimiz üretimden uzaklaşırsa sıkıntı yaşarız, fındıkta ikinci sıradayız, çiftçi sıkıntı yaşarsa biz bunların önlemini almalıyız. Geçtiğimiz yıl çeltikte para kazandınız, sizde rahattınız bizde rahattık, bir sıkıntımız yoktu, bazı ürünlerde az talep olayında sıkıntı yaşadığımız için, bakanlığımız üretim planlamasına geçiyor. “ şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından çeltik tarlalarına brokoli ekecek çiftçilere fideler dağıtıldı.

Anahtar Kelimeler:
SamsunBafraBrokoli
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.